Aprilla RS 125 vs Honda NSR 125 vs Honda CBR 125
• Strona 1 z 1
Aprilla RS 125 vs Honda NSR 125 vs Honda CBR 125
Siemka
Chcę kupić sobie jakiś motocykl i na razie wybrałem te 3 modele.
Ale przed tym chciałbym się dowiedzieć kilka rzeczy o nich:
-Ile jadą zablokowane a ile odblokowane bez żadnych innych tuningów??
-W ile około sekund rozpędzają się do 100??
-Jakie spalanie na 100km??
-Czy to prawda, że RS się sypie??
-Jak jest z awaryjnościami??
-Idzie na nich nauczyć się stoppie lub wheelie??
I na koniec który wy byście wybrali i dlaczego.
Chcę kupić sobie jakiś motocykl i na razie wybrałem te 3 modele.
Ale przed tym chciałbym się dowiedzieć kilka rzeczy o nich:
-Ile jadą zablokowane a ile odblokowane bez żadnych innych tuningów??
-W ile około sekund rozpędzają się do 100??
-Jakie spalanie na 100km??
-Czy to prawda, że RS się sypie??
-Jak jest z awaryjnościami??
-Idzie na nich nauczyć się stoppie lub wheelie??
I na koniec który wy byście wybrali i dlaczego.
- Shisharek
- Świeżak
Zależy czy chcesz 2t czy 4t. 2t ma więcej mocy ale remonty są częstsze, 4t ma mniej mocy, ale remonty są rzadsze.
-
King of Road - Świeżak
Re: Aprilla RS 125 vs Honda NSR 125 vs Honda CBR 125
RS: 160-170 km/h, NSR: 150-160 km/h, CBR: 130 km/h.Shisharek napisał(a):-Ile jadą zablokowane a ile odblokowane bez żadnych innych tuningów??
To tak plus minus, bo oczywiście zależy od stanu itp., zresztą zawsze znajdzie się ktoś, kto powie, że jego Apka leci np. 180 albo 190 (włożyć między bajki).
RS: 6-7 s, NSR: 6,5-7,5 s; CBR: 11-12 sShisharek napisał(a):-W ile około sekund rozpędzają się do 100??
RS i NSR (2T) - jak nie będziesz pałował (emeryt mode - zmiana biegów przy 6000 RPM), to może się zmieścisz w 4-5 l/100 km, przy pałowaniu nawet do 8 l/100 km, CBR z racji tego, że to 4T analogicznie myślę, że jakieś 2,5-4 l/100 km.Shisharek napisał(a):-Jakie spalanie na 100km??
Nie posiadam, więc się nie wypowiem.Shisharek napisał(a):-Czy to prawda, że RS się sypie??
Na pewno mogę powiedzieć o NSR, bo taką obecnie powożę - lać i jeździć.Shisharek napisał(a):-Jak jest z awaryjnościami??
Oczywiście jak kupisz trupa ("okazja, nic nie stuka, nic nie puka") to będziesz więcej naprawiał niż jeździł, ale to dotyczy każdego motocykla, dlatego nie szukaj okazji.
Idzie.Shisharek napisał(a):-Idzie na nich nauczyć się stoppie lub wheelie??
Ja wybrałem NSR. A dlaczego?Shisharek napisał(a):I na koniec który wy byście wybrali i dlaczego.
- z tych 3 najbardziej mi siÄ™ podoba
- mała awaryjność, a w razie czego (odpukać) części niedrogie i łatwo dostępne
Gdybym miał kupować jeszcze raz, zrobiłbym tak samo.
Ze 125 możesz jeszcze zerknąć okiem na Yamahę YZF-R125 (Vmax ok. 130-140 km/h), 0-100 km/h: 12-13 s, spalanie 2,5-4 l/100 km) i Cagivę Mito 125 (osiągi podobne do Aprilii, najgorzej podobno z częściami).
- PowerTrain
- Świeżak
Re: Aprilla RS 125 vs Honda NSR 125 vs Honda CBR 125
PowerTrain napisał(a):RS: 160-170 km/h, NSR: 150-160 km/h, CBR: 130 km/h.Shisharek napisał(a):-Ile jadą zablokowane a ile odblokowane bez żadnych innych tuningów??
To tak plus minus, bo oczywiście zależy od stanu itp., zresztą zawsze znajdzie się ktoś, kto powie, że jego Apka leci np. 180 albo 190 (włożyć między bajki).RS: 6-7 s, NSR: 6,5-7,5 s; CBR: 11-12 sShisharek napisał(a):-W ile około sekund rozpędzają się do 100??RS i NSR (2T) - jak nie będziesz pałował (emeryt mode - zmiana biegów przy 6000 RPM), to może się zmieścisz w 4-5 l/100 km, przy pałowaniu nawet do 8 l/100 km, CBR z racji tego, że to 4T analogicznie myślę, że jakieś 2,5-4 l/100 km.Shisharek napisał(a):-Jakie spalanie na 100km??Nie posiadam, więc się nie wypowiem.Shisharek napisał(a):-Czy to prawda, że RS się sypie??Na pewno mogę powiedzieć o NSR, bo taką obecnie powożę - lać i jeździć.Shisharek napisał(a):-Jak jest z awaryjnościami??
Oczywiście jak kupisz trupa ("okazja, nic nie stuka, nic nie puka") to będziesz więcej naprawiał niż jeździł, ale to dotyczy każdego motocykla, dlatego nie szukaj okazji.Idzie.Shisharek napisał(a):-Idzie na nich nauczyć się stoppie lub wheelie??Ja wybrałem NSR. A dlaczego?Shisharek napisał(a):I na koniec który wy byście wybrali i dlaczego.
- z tych 3 najbardziej mi siÄ™ podoba
- mała awaryjność, a w razie czego (odpukać) części niedrogie i łatwo dostępne
Gdybym miał kupować jeszcze raz, zrobiłbym tak samo.
Ze 125 możesz jeszcze zerknąć okiem na Yamahę YZF-R125 (Vmax ok. 130-140 km/h), 0-100 km/h: 12-13 s, spalanie 2,5-4 l/100 km) i Cagivę Mito 125 (osiągi podobne do Aprilii, najgorzej podobno z częściami).
Takiej odpowiedzi oczekiwałem

Dzięki temu tylko potwierdziłem swój wybór. Wybór padł także na NSR 125:)
- Shisharek
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości