Zobacz wątek - rejestracja moto w wieku 17 lat
NAS Analytics TAG

rejestracja moto w wieku 17 lat

Przepisy, prawo
_________

rejestracja moto w wieku 17 lat

Postprzez mateuszxd405 » 27/8/2014, 12:34

Witam.
Dowiedziałem się że jest możliwość rejestracji motocykla na własną rękę od 16 lat. Wyjaśni mi ktoś to? Czy potrzebna jest zgoda rodziców? Czy dowód tymczasowy? Ponieważ na zgodę rodziców raczej niema mowy. A Chciałbym za rok kupić nsr albo aprille 125. I zarejestrować i pojeździć do około 19 lat.

Pozdrawiam.
mateuszxd405
Świeżak

Postprzez jasnoksieznik » 27/8/2014, 12:47

Kupic i zarejestrowac moze nawet slepy trzylatek - osoba niepelnoletnia ma prawo posiadac i zarejestrowac na siebie praktycznie dowolny pojazd. Czym innym jest kierowanie takim pojazdem na publicznych drogach.

Majac 16 lat mozesz zrobic prawo jazdy kat A1, ktore uprawnia do poruszania sie pojazdem [sprawdz sobie sam w wikipedii].
Zeby miec prawo jazdy, musisz odbyc kurs i zdac egzaminy - teoretyczny i praktyczny. Prawdopodobnie, zeby zapisac sie na kurs albo na egzamin, bedziesz musial miec pisemna zgode rodzicow.
Zeby zawrzec umowe kupna motocykla, musisz miec zgode rodzicow lub ich podpis na umowie. To samo dotyczy umowy ubezpieczenia, a podczas rejestracji pewnie tez bedzie wymagany podpis opiekuna prawnego a.k.a. rodzica.

EDIT: Pierwszy link w Google: http://www.umowycywilnoprawne.pl/artyku ... etnim.html
jasnoksieznik
Stały bywalec

Postprzez mateuszxd405 » 27/8/2014, 12:59

Czyli tak naprawdę do wieku 18 lat prawnie i legalnie samemu nic nie mogę załatwić. Nawet umowy kupna motocyklu. No nic. Pozostaje czekać do 18...

Pozdrawiam :)
mateuszxd405
Świeżak

Powrót do Prawo