Zobacz wątek - Trzymanie na sprzęgle - Bezpieczne dla motoroweru?
NAS Analytics TAG

Trzymanie na sprzęgle - Bezpieczne dla motoroweru?

i inne małe pojemności
_________

Trzymanie na sprzęgle - Bezpieczne dla motoroweru?

Postprzez MCTroo » 12/8/2014, 19:27

Witam, mam pytanie. Zdałem świeżo na prawko kat. AM :D i mam pewne pytanie. W aucie jest tak, że jak stoi się na światłach i jak robią to niektórzy wbijają jedynkę i trzymają na sprzęgle (Są po prostu gotowi do ruszenia i duszą sprzęgło) - To wiem, że może się spalić.

I teraz moje pytanie : Jeżeli podjeżdżam pod światła i wbijam jedynkę i czekam na klamce to również mogę je spalić bądź jakoś rozsprzęgnić? - Oczywiście jakbym ciągle tak robił.
MCTroo
Świeżak

Postprzez Kamool » 12/8/2014, 19:33

Jeśli masz sprawne sprzęgło to nic się nie stanie, ale jeśli Ci ciągnie przy wciśniętej klamce to lepiej tak nie trzymaj (pomijając, że wtedy jest cholernie niewygodnie).
Kamool
Świeżak

Postprzez MCTroo » 12/8/2014, 19:46

A to, że niewygodnie jest tak stać i trzymać klamkę niepotrzebnie to racja. Pytam z czystej ciekawości sam zaczynam z motorowerami i czasem na kursach na świetle trzymałem klamkę. Dlatego chciałem zapytać czy jakoś nie uszkodzę sobie motoroweru bo wiem, że naprawa trochę by kosztowała.

Dzięki.
Derbi GPR 50 ;)
MCTroo
Świeżak

Postprzez miki1406 » 13/8/2014, 09:26

Jeśli sprzęgło jest sprawne to nic się nie stanie. Po wciśnięciu klamki tarcze rozkleją się od przekładek i zaczną luźno kręcić. Nic się nie zużywa (poza może łożyskiem/trzpieniem wysprzęglania i linką ale w tak mały stopniu, że się to pomija).

Co innego, jeśli sprzęgło jest źle ustawione i tarczki mimo wciśniętej klamki i tak łapią przekładki (sprzęgło ciągnie), dochodzi wtedy do szybkiego spalenia okładzin tarczy...
Jak fenix z popiołów :)
miki1406
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości

na górê