Zobacz wÄ…tek - Mam prawko A1, a jadÄ™ samochodem :)
NAS Analytics TAG

Mam prawko A1, a jadÄ™ samochodem :)

Przepisy, prawo
_________

Mam prawko A1, a jadÄ™ samochodem :)

Postprzez picukox » 9/8/2014, 14:56

Witam! Czy jadąc samochodem, z prawkiem A1, i policja łapie mnie do zwykłej kontroli, dostaje mandat za brak kategori :) ? (300zł) ?
picukox
Świeżak

Postprzez setup » 9/8/2014, 17:03

weź pod uwagę również kłopoty w przypadku kolizji i niech w tej kolizji ktoś ucierpi. Wyobraź sobie że walisz pod auto nawet klasy kompakt szkoda całkowita może Cię kosztować z własnej kieszeni 80 tys lub więcej. Ostatnio koleś wjechał w mojego peugeot 207, klasycznie najechał na tył auta bo nie wyhamował. Wizualnie w zasadzie auto było do jazdy, naprawdę nawet klapa nie była wgnieciona, lampy całe etc. Z zewnątrz lekko zderzak tylko zarysowany. Faktura z ASO Peugeota za naprawę 13.000 pln oczywiście w tym przypadki poszło z OC sprawcy. W Twoim przypadku Ubezpieczyciel ściągnie to od Ciebie.
setup
Świeżak

Re: Mam prawko A1, a jadÄ™ samochodem :)

Postprzez leff » 9/8/2014, 18:55

picukox napisał(a):Witam! Czy jadąc samochodem, z prawkiem A1, i policja łapie mnie do zwykłej kontroli, dostaje mandat za brak kategori :) ? (300zł) ?

przede wszystkim wykazujesz sie bezdenna glupota
Twoj podpis jest za dlugi
leff
ZlyCzlowiek

Re: Mam prawko A1, a jadÄ™ samochodem :)

Postprzez Karol20 » 10/8/2014, 13:39

picukox napisał(a):Witam! Czy jadąc samochodem, z prawkiem A1, i policja łapie mnie do zwykłej kontroli, dostaje mandat za brak kategori :) ? (300zł) ?

Jeżeli masz mniej niż 17 lat to sprawa idzie od razu do sądu.
Suzuki SV650s k7
Karol20
Bywalec

Postprzez miki1406 » 11/8/2014, 12:22

Mandat w tym przypadku to zerowy problem... Problem to jest jak dojdzie do kolizji, a tragedia jak dojdzie do wypadku...
Jak fenix z popiołów :)
miki1406
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Adam66644 » 31/8/2014, 19:12

Od siebie mogę dodać to, że po 1 ubezpieczyciel nic nie ściąga, OC po prostu nie działa w takim przypadku, również gdy jedziesz pod wpływem środków odurzających lub nie masz np. przeglądu, albo nawet odpowiedniego bieżnika na ogumieniu (tak układają umowy ubezpieczyciele). Więc to nie ubezpieczyciel płaci. To ty masz nałożoną sądownie kwotę do wypłaty poszkodowanemu. Ubezpieczalnia ma "umyte ręce". I tak jak ktoś powiedział, uszkodzisz auto, płacisz za szkodę. To jeszcze pół biedy. Uszkodzisz kogoś, np. spowodujesz tzw. "100% trwały uszczerbek na zdrowiu" - masz ubezpieczenie i jedziesz legalnie, to finansowo nie czekają cię nieprzyjemności, dostaniesz jakieś zawiasy lub coś podobnego. Ale jeżeli jesteś na tyle za przeproszeniem głupi, żeby wsiadać i kierować pojazdem do czego nie masz uprawnień, to liczysz się z tym że jeśli spowodujesz trwały uszczerbek na czyimś zdrowiu to TY, nie ubezpieczyciel, płacisz do końca życia, comiesięcznie poszkodowanemu rentę. Takie na przykład 1000 zł. I nic na to nie poradzisz, bo jak nie będziesz płacić to komornicy się tobą zajmą, a to do przyjemnych nie należy. Potem sprzedali by dług firmie która ściąga długi no i miałbyś jeszcze gorzej. Jakbyś pracował legalnie pewnie by to zautomatyzowali, bank ściągałby comiesięcznie kwotę renty z twojej wypłaty, czyli np. zarabiając 3k miesięcznie, pracując o wiele więcej niż przeciętny statystyczny polak, dostawałbyś tyle co on. Ew. jakbyś pracował "na czarno" i dostawał wypłaty "do ręki" może udałoby ci się uciekać od tej odpowiedzialności finansowej - ale wtedy nie byłaby to przyszłościowa praca, ot na np. budowie. Zapomnij o emeryturze i jakiejkolwiek przyszłości...
Jednym słowem dla chwili zabawy możesz załatwić się na całe życie - więc jeszcze raz przemyśl czy na pewno potrzebujesz takich kłopotów.
Sory że pierwszy post taki "ostry", dodatkowo trochę odkopałem temat, ale raz że krew mnie zalewa jak widzę niektóre jakże głupie pomysły ludzi a dwa może uda mi się kogoś odwieźć od głupoty i co ważniejsze spowodowania nieszczęścia, a to już jakiś sukces...
Adam66644
Świeżak

Postprzez leff » 31/8/2014, 21:25

UFG, mowi CI to cos?
Twoj podpis jest za dlugi
leff
ZlyCzlowiek

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości

na górê