Dętka, POMOCY !
• Strona 1 z 1
Dętka, POMOCY !
Witam !
Dzisiaj, przytrafił mi się straszny pech
w drodze powrotnej do domu, przebiła mi się dętka ( tak mi się przynajmniej wydaje ). Tyłem motocykla zaczęło strasznie rzucać i po zatrzymaniu się w kole nie było praktycznie powietrza. Jutro postaram się to wymienić, niestety tata wyjechał i zostałem sam z mamą, która zbytnio nie umie robić takich rzeczy. Mam kilka pytań i bardzo proszę o pomoc. Czy do koło enduro, dętka jest inna niż do pozostałych motocykli ? Moje tylne koło ma 18 cali, ale patrząc na stronę mielocha są tam również podane inne parametry tak jak np. " Dętka 18 cali do opon 2.75-18 / 3.00-18. " lub "Dętka 18 cali do opon 3.00-18 / 3.50-18. " o co w tym chodzi ? Gdzie moge sprawdzić te inne " numery " ? Czy muszę całkowicie zdejmować oponę, aby wymienić dętkę ?

Dzisiaj, przytrafił mi się straszny pech

- ertrol
- Świeżak
Wiadomo ze musisz zdjac opone zeby wymienic detke... Na oponie piszą Ci jej dokładne wymiary, sprawdz je i szukaj dętki pod te wymiary
WIERZBA
-
ProWIERZBA - Świeżak
hehe lepiej znajdź sobie kogos kto sie na tym zna.....
chyba logiczne ( mysl troche na przyszłość !!! ) że trzeba koło zdemontować, bo niby jak załozysz dętke przez wahacz
chyba że rozetniesz a potem zawulkanizujesz magicznym sposobem ;D
moto najlepiej postawic na jakims stołku, koło tylne demontujesz, odkrecasz oske i wyciągasz ją. potem sciągasz opone - i tutaj jest w sumie najtrudniejszy etap bo raz że trzeba miec troche umiejętnosci, dwa że dobrze jest mieć łyżki. ja czasami sam oddaje do wulkanizatora bo duzo paprania jest, i jeszcze zalezy od samej opony, czasami opony sa miekkie a czasami na prawde trudno je załozyc na felge, jak trafi ci sie np opona crossowa dedykowana na szerokie felgi a ty bedziesz musiał załozyc na wąską felge z DT to czasami jest spory problem. dlatego jak juz koło bym sciągnął i oddał do wulkanizatora. moze nawet nie trzeba dętki kupować moze zakleic, moze sie też wentyl urwał. aa i jeszcze czasami są trzymaki opon i z nimi jeszcze trudniej jest
co do dętek - 18cali to średnica felgi na jakas ma isc dętka wiec tutaj sie nic nie zmienia, drugie oznaczenie to wielkosc opony, im większy balon tym wieksza dętka od razu powinna byc, wrzuc rozmiar opony jaki masz to ci dobiore dętke. chociaz z drugiej strony jaka byc nie kupił bedzie dobrze ;P najwyzej bedzie mocniej lub mniej rozciągnięta.
chyba logiczne ( mysl troche na przyszłość !!! ) że trzeba koło zdemontować, bo niby jak załozysz dętke przez wahacz

moto najlepiej postawic na jakims stołku, koło tylne demontujesz, odkrecasz oske i wyciągasz ją. potem sciągasz opone - i tutaj jest w sumie najtrudniejszy etap bo raz że trzeba miec troche umiejętnosci, dwa że dobrze jest mieć łyżki. ja czasami sam oddaje do wulkanizatora bo duzo paprania jest, i jeszcze zalezy od samej opony, czasami opony sa miekkie a czasami na prawde trudno je załozyc na felge, jak trafi ci sie np opona crossowa dedykowana na szerokie felgi a ty bedziesz musiał załozyc na wąską felge z DT to czasami jest spory problem. dlatego jak juz koło bym sciągnął i oddał do wulkanizatora. moze nawet nie trzeba dętki kupować moze zakleic, moze sie też wentyl urwał. aa i jeszcze czasami są trzymaki opon i z nimi jeszcze trudniej jest

co do dętek - 18cali to średnica felgi na jakas ma isc dętka wiec tutaj sie nic nie zmienia, drugie oznaczenie to wielkosc opony, im większy balon tym wieksza dętka od razu powinna byc, wrzuc rozmiar opony jaki masz to ci dobiore dętke. chociaz z drugiej strony jaka byc nie kupił bedzie dobrze ;P najwyzej bedzie mocniej lub mniej rozciągnięta.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Niestety nie podam, ponieważ teraz motor stoi w garażu a ja byłem tak zmęczony pchaniem 4.5km że nawet nie sprawdzałem jej, a jedynym marzeniem była zimna kąpiel. Dziękuje za rady i szybką odpowiedź ! , jedyny kto może mi pomóc to dziadek, który kiedyś dłubał przy komarkach itp. Jeśli czegoś nie będę wiedzieć, będę dopytywał. Mam wolny cały dzień, więc od rana mogę się przy tym męczyć :C Mam nadzieje, że mi się uda
A jeszcze jedno pytanko. Czy jeśli dętka będzie trochę mniejsza lub większa to będzie bardzo źle ? Bo popatrzę w sklepach motoryzacyjnych, które mam w pobliżu, ale nie wiem, czy będą dokładnie takie rozmiary

A jeszcze jedno pytanko. Czy jeśli dętka będzie trochę mniejsza lub większa to będzie bardzo źle ? Bo popatrzę w sklepach motoryzacyjnych, które mam w pobliżu, ale nie wiem, czy będą dokładnie takie rozmiary

- ertrol
- Świeżak
napisałem wyzej - nie bedzie tragedii, aby tylko cale sie zgadzały bo inaczej bedzie ciezko ją załozyc i moze sie źle układac, a drugi wymiar jest mniej istotny, aby nie kupic bardzo duzej szerokiej dętki ani też rowerowej...
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości