Motocykl 125 dla Początkującego
• Strona 1 z 1
Motocykl 125 dla Początkującego
Witam temat stworzyłem, aby pomogli mi ludzie, którzy mają swoje maszyny i mogli pomóc mi w wyborze kupna motocyklu. No to tak w przyszłym roku na przełomie maja, będę miał kase w okolicy 3500 - 6000-7000tysięcy i zamierzam kupić dobrą, maszynę, mało awaryjną, z fajnym wyglądem i dzwiękem o pojemności 125cm myślę, że o odpowiednia pojemnosc dla początkującego, dodam, że wczesniej miałem tylko styczność ze skuterem 50cm i jezdziłem pary razy. Teraz może podam dane techniczne moje
17lat( w tym roku, dlatego w przyszłym chce sobie sprawic prezent na 18
), waga około 60kg ( wiem mało, ale teraz jestem na diecie i napewno przytyję jeszcze z parę kilo, wzrost mniej więcej 175-178cm. Myslę ze tyle wystarczy. Na pewnym forum napisałem i polecili mi Yamahę YZF 125, jak sądzicie będzie dobra, sam oglądałem filmiki i opinie jest idealna jak dla mnie tylko jak na nią patrzę to nie wiem czy mnie przerośnie i czy dam radę ją utrzymać itd. Co sądzicie?

- kesn24
- Świeżak
Chodzi o to ,że potrzebuje motoru, aby pojezdzić sobie po szosie, na jakiś wypad nad jeziorko albo do szkoły jak będę miał prawko. Nie mam zamiaru kupywać stroju bo szukam motocyklu, po którym będę nim jezdził, a nie zawodowo. Ile wyciąga Yamaha YZF 125, tak naprawdę myślę, że m iwysrtarczy te 100km/h max 110.
- kesn24
- Świeżak
- undercover86
- Świeżak
kesn24 napisał(a):Nie mam zamiaru kupywać stroju bo szukam motocyklu, po którym będę nim jezdził, a nie zawodowo.
A myślisz, że ktoś z tego forum jeździ zawodowo?

Ja twierdzę, że człowiek rozsądny zawsze najpierw zadba o siebie, później o zabawki i całą resztę, tego też się w życiu trzymam, jak na razie źle na tym nie wychodzę

Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
125 jakie mi wpadają do głowy naked
yamaha ybr125
honda CG
suzuki GN
yamaha SR
honda VT125 cruiser
co do stroju to co wam do tego w czym on będzie jeździł? nie chce, to nie. po co ta dyskusja, powiedziane zostało - basta.
A co do YZFr125 to jest to motocykl typu supersport - po Twojemu ścigacz i skoro szukasz naked bike to nie zawracaj sobie nią głowy.
yamaha ybr125
honda CG
suzuki GN
yamaha SR
honda VT125 cruiser
co do stroju to co wam do tego w czym on będzie jeździł? nie chce, to nie. po co ta dyskusja, powiedziane zostało - basta.
A co do YZFr125 to jest to motocykl typu supersport - po Twojemu ścigacz i skoro szukasz naked bike to nie zawracaj sobie nią głowy.
black matt=grey (color by honda)
-
lagiboy - Moderator
lagiboy napisał(a):honda VT125 cruiser
shadow to nie naked imho

Honda Varadero XL125 2001r https://www.youtube.com/watch?v=8SNUFKAmj34 | http://varadero125.com.pl - portal o małym Varadero
-
darth80 - Świeżak
lagiboy napisał(a):co do stroju to co wam do tego w czym on będzie jeździł? nie chce, to nie. po co ta dyskusja, powiedziane zostało - basta.
Bo nie chce przeczytać kolejnego artykułu o motocykliście idiocie z wrzuconymi zdjęciami ridera z bermudach i klapkach

lagiboy napisał(a):A co do YZFr125 to jest to motocykl typu supersport
Też źle mówisz, bo supersport to klasa 600, superbike klasa 1000. Po prostu motocykl sportowy klasy 125ccm

Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
-
Glenroy - Moderator
aleście na mnie naleźli, glenroy TYPU a nie klasy napisałem. a gsx-r750 to co? a ninja zx-7r?
suzuki nie ma podziału na supersport i superbike, wszystkie są supersport, tak samo kawa i tak samo honda gdzie supersportem jest cbr250R, patrz i Yamaha na stronie producenta też ma YZF-R125 w supersportach.
+1
chciałem dobrze, a wyszło jak zwykle
Darth80 dlatego dopisałem cruiser do VT125, jakby nie było jest tak samo goły jak golasy, inaczej się tylko siedzi, trochę większy ale ktoś kto jeszcze nie wie czego szuka może się skusi, kto wie?
gleba jak gleba, grając w kosza na asfalcie też sobie nie raz nie dwa zdarłem łapska, taki wiek - "jestem niesmiertelny i niezniszczalny, mnie to nie dotyczy, mnie to nie spotka" olejcie te ciuchy. bandaże tańsze a morda nie szklanka, na bliznach na łapach i nogach potem sobie zrobi tatuaże
suzuki nie ma podziału na supersport i superbike, wszystkie są supersport, tak samo kawa i tak samo honda gdzie supersportem jest cbr250R, patrz i Yamaha na stronie producenta też ma YZF-R125 w supersportach.

chciałem dobrze, a wyszło jak zwykle

Darth80 dlatego dopisałem cruiser do VT125, jakby nie było jest tak samo goły jak golasy, inaczej się tylko siedzi, trochę większy ale ktoś kto jeszcze nie wie czego szuka może się skusi, kto wie?
gleba jak gleba, grając w kosza na asfalcie też sobie nie raz nie dwa zdarłem łapska, taki wiek - "jestem niesmiertelny i niezniszczalny, mnie to nie dotyczy, mnie to nie spotka" olejcie te ciuchy. bandaże tańsze a morda nie szklanka, na bliznach na łapach i nogach potem sobie zrobi tatuaże

-
lagiboy - Moderator
undercover86 napisał(a):Przy tych 110 km/h jak się wyłożysz to jednak strój Ci pomoże nie uważasz?
A widziałeś wypadek Guy'a Martin'a na TT?? Głupie gadanie... Strój może uratować tyłek i przy 200, byleś w nic nie walnął...
Jak fenix z popiołów 

-
miki1406 - VIP Ścigacz.pl
Hio!
Na początku pisałeś o YZF 125, wszyscy zachwalają bo jest to najbardziej "sportowo" wyglądający bike w swojej kategorii. Mój kolega miał za czasów Liceum i co Ci mogę o nim powiedzieć? V max 134 km/h, przyśpieszenie koło 15s, czyli mniej więcej jak przeciętny samochód.. moim zdaniem to jest właśnie ogromny plus bo nie blokujesz ruchu i nikt Cię nie musi ciągle wymijać (prawie nikt), przez co jest dużo bezpieczniej. Pewnie wiesz jak to jest na skuterku, jedziesz 60km/h i wszyscy koło ciebie przelatują dosłownie centymetry od ciebie.
Natomiast najszybszym 125 jest aprilla rs 125, która z kolei chłapie benzynę jak głupia i jest dość droga.
Najlepszym z tych modeli moim zdaniem jest honda cbr 125, albo właśnie YZF 125, ponieważ mają w miarę dobre osiągi, spalanie i części.. bo na YZF 125 masakryczni e dużo osób się rozwala, nie dlatego, że ciężar itd.. ale zwykle te osoby nie mają jeszcze wiedzy o przetrwaniu w ruchu ulicznym.
Dobra teraz twoje Nakady!
Hyosung GT 125
Romet Division 125
Odnośnie Rometa, to jest dość fajna sprawa bo płacisz 5000 (już z OC) i masz nowy motocykl, pamiętaj, że jak kupujesz nowy, to później po paruset kilometrach musisz robić przegląd (licz 500zł). Więc łącznie ze wszystkim wyniesie Cię 5500 zł za? Motocykl w miarę wyglądający, nowy i na gwarancji, który wyciągnie te 110 V max.
A i żeby nie było, jak dobrze pohandlujesz to i od sprzedawcy dostaniesz kask + rękawice gratis (rękawice to podstawa, a mówiłeś, że nie chcesz stroju
)
ROmet Zetka 125
Honda cbf 125
Romet Ogar 125
Junak 123
Yamaha YBR 125
Takie mogę Ci dać inne propozycje, musisz się zastanowić na ile tak naprawdę Ci potrzebny ten motocykl.
Jeżeli do nauki na 2 sezony to nowy jest całkiem niezły, uczysz się na świeżym moto i od początku wiesz czego się po nim można spodziewać. Masz też gwarancję gdyby coś się stało oraz w tych tanich motocyklach masz możliwość zakupu AC w twoim wypadku, gdybyś kupił moto za 5tys wyszłoby jakieś 550 zł, tak myślę.
Pozdro,
Na początku pisałeś o YZF 125, wszyscy zachwalają bo jest to najbardziej "sportowo" wyglądający bike w swojej kategorii. Mój kolega miał za czasów Liceum i co Ci mogę o nim powiedzieć? V max 134 km/h, przyśpieszenie koło 15s, czyli mniej więcej jak przeciętny samochód.. moim zdaniem to jest właśnie ogromny plus bo nie blokujesz ruchu i nikt Cię nie musi ciągle wymijać (prawie nikt), przez co jest dużo bezpieczniej. Pewnie wiesz jak to jest na skuterku, jedziesz 60km/h i wszyscy koło ciebie przelatują dosłownie centymetry od ciebie.
Natomiast najszybszym 125 jest aprilla rs 125, która z kolei chłapie benzynę jak głupia i jest dość droga.
Najlepszym z tych modeli moim zdaniem jest honda cbr 125, albo właśnie YZF 125, ponieważ mają w miarę dobre osiągi, spalanie i części.. bo na YZF 125 masakryczni e dużo osób się rozwala, nie dlatego, że ciężar itd.. ale zwykle te osoby nie mają jeszcze wiedzy o przetrwaniu w ruchu ulicznym.
Dobra teraz twoje Nakady!

Hyosung GT 125
Romet Division 125
Odnośnie Rometa, to jest dość fajna sprawa bo płacisz 5000 (już z OC) i masz nowy motocykl, pamiętaj, że jak kupujesz nowy, to później po paruset kilometrach musisz robić przegląd (licz 500zł). Więc łącznie ze wszystkim wyniesie Cię 5500 zł za? Motocykl w miarę wyglądający, nowy i na gwarancji, który wyciągnie te 110 V max.
A i żeby nie było, jak dobrze pohandlujesz to i od sprzedawcy dostaniesz kask + rękawice gratis (rękawice to podstawa, a mówiłeś, że nie chcesz stroju

ROmet Zetka 125
Honda cbf 125
Romet Ogar 125
Junak 123
Yamaha YBR 125
Takie mogę Ci dać inne propozycje, musisz się zastanowić na ile tak naprawdę Ci potrzebny ten motocykl.
Jeżeli do nauki na 2 sezony to nowy jest całkiem niezły, uczysz się na świeżym moto i od początku wiesz czego się po nim można spodziewać. Masz też gwarancję gdyby coś się stało oraz w tych tanich motocyklach masz możliwość zakupu AC w twoim wypadku, gdybyś kupił moto za 5tys wyszłoby jakieś 550 zł, tak myślę.
Pozdro,

-
KapiBara - Świeżak
Do nauki dobrą opcją jest Romet Ogar Caffe 125
Plusy:
+ Piękny klasyczny wygląd,
+ Prostota konstrukcji,
+ Śmieszna cena za NOWY motocykl 4499zł
+ Motocykl uniwersalny - na drogę/polę/las
+ Spalanie - niiiiskieeee
+ Tanie i dostępne części zamienne
+ Motocykl jest klasyczny i nie udaje czegoś czym nie jest (czyt. "ścigacza")
Minusy
- Chińska produkcja
- Czas pokaże, świeży produkt... Ale patrząc na zastosowane silniki i podzespoły, nie należy się obawiać...

Plusy:
+ Piękny klasyczny wygląd,
+ Prostota konstrukcji,
+ Śmieszna cena za NOWY motocykl 4499zł
+ Motocykl uniwersalny - na drogę/polę/las
+ Spalanie - niiiiskieeee
+ Tanie i dostępne części zamienne
+ Motocykl jest klasyczny i nie udaje czegoś czym nie jest (czyt. "ścigacza")
Minusy
- Chińska produkcja
- Czas pokaże, świeży produkt... Ale patrząc na zastosowane silniki i podzespoły, nie należy się obawiać...
Jak fenix z popiołów 

-
miki1406 - VIP Ścigacz.pl
lagiboy napisał(a):aleście na mnie naleźli, glenroy TYPU a nie klasy napisałem. a gsx-r750 to co? a ninja zx-7r?
suzuki nie ma podziału na supersport i superbike, wszystkie są supersport, tak samo kawa i tak samo honda gdzie supersportem jest cbr250R, patrz i Yamaha na stronie producenta też ma YZF-R125 w supersportach.+1
Akurat to się wzięło z wyścigów

miki1406 napisał(a):+ Piękny klasyczny wygląd,
Lekko inspirowany klasyką

miki1406 napisał(a):+ Prostota konstrukcji,
Jak każdego chinola

miki1406 napisał(a):+ Motocykl uniwersalny - na drogę/polę/las
Z moto nadającego się go jazdy po polu, albo lesie, to on ma tylko wygląd naśladujący scramblera

Właśnie, dlaczego coś co naśladuje scramblera, nazywa się cafe racer?

Ale żeby nie było, jak na chinola, nawet ciekawy.
-
Invi - VIP Ścigacz.pl
mnie się ten ogar podoba, jak będę w Polsce w połowie sierpnia to zobaczę czy da radę gdzieś jazdę próbną wyrwać
przejechałbym się z radością
jeździłem WSKą i jak tylko dojadę do PL dalej będę jeździł bo stoi w garażu starsza ode mnie
najbardziej mi się podobało odpalanie z kopa i zalewanie gaźnika aż Ci rękę obsika.

-
lagiboy - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Chcę kupić motocykl - kat A