2T Sprzęgło ślizga (nowe tarcze) ?
• Strona 1 z 1
2T Sprzęgło ślizga (nowe tarcze) ?
Witam.
Wymieniałem w YZ 250 (86-87r.) Tarcze sprzęgłowe (korkowe) około 3-4 mth temu przekładki metalowe był okey wiec nie wymieniałem . Olej jaki zalałem to Ipone Katana z 4T 10w50 zlany z 4T po 4mth.
Problem polega na tym że do 75% gazu motor jest zrywny i szarpie na koło do 4 biegu ale jak odkręcę do końca to na scierniskach nawet kołem nie zamiata.
Co może być przyczyną ? na rączce jest duży luz nawet za bardzo poluźniłem na maxa i nawet linkę odpinałem .
Wymieniałem w YZ 250 (86-87r.) Tarcze sprzęgłowe (korkowe) około 3-4 mth temu przekładki metalowe był okey wiec nie wymieniałem . Olej jaki zalałem to Ipone Katana z 4T 10w50 zlany z 4T po 4mth.
Problem polega na tym że do 75% gazu motor jest zrywny i szarpie na koło do 4 biegu ale jak odkręcę do końca to na scierniskach nawet kołem nie zamiata.
Co może być przyczyną ? na rączce jest duży luz nawet za bardzo poluźniłem na maxa i nawet linkę odpinałem .
- vein12
- Świeżak
skoro tarcze ok, przekładki ok, linka nie jest zbyt napięta to pozostają jedynie spręzynki. zmierz długosc najlepiej sprawdzic w serwisówce jaką podają wartość. ale na 99.,9% to tutaj tkwi problem. lepiej nawet nie jeździj bo szkoda sprzęgła
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Z twojego opisu wynika, że to wcale nie musi być problem sprzęgła, tylko silnika.
Sprężyn z zamiennika nie ma co porównywać z serwisówką. Raczej nigdy nie są takiej samej długości.
Sprężyn z zamiennika nie ma co porównywać z serwisówką. Raczej nigdy nie są takiej samej długości.
Remonty i tuning silników, zawieszeń, tulejowanie, szlify, wymiany korbowodów, naprawa wałów. Honowanie Nicasilu. Części i akcesoria. tel. 607198003 http://WWW.MOTO-KORN.PL (otwórz link)
-
MJR128 - VIP Åšcigacz.pl
może ktoś podesłać fotki jak wyglądają śruby dociskające sprężyny bo umnie każda jest inna i ma inną długość i w każdej śrubie jest jakby tulejka a nie mogę znaleść jak wygląda orginalnie i chyba źle dociskają bo sprężyny mierzyłem mikrometrem i mają 30.99-31mm tyle co nowe na allegro , a przekładki 2 szt. mają po 1,5mm a reszta 1,3mm i teraz pytanie jaka kolejność ? i czy ma to znaczenie.
- vein12
- Świeżak
ma znaczenie, ciensze idÄ… w srodek.
a co do spręzynek skoro były podkładki, to się nie zastanawiaj tylko od razu je wymieniaj
sruby nie mają do konca znaczenia, i tak je dokręcasz do konca,
a powinna byc sruba z taką podkładką toczoną/ talerzykiem ona z jednej strony trzyma spręzyne zewnętrzną stroną srodkiem zapiera się o wieżyczkę na koszu sprzegłowym i sruba nie ma znaczenia długosc aby nie wystawała i nie byłą za krtka żeby gwintu nie zerwac
a co do spręzynek skoro były podkładki, to się nie zastanawiaj tylko od razu je wymieniaj
sruby nie mają do konca znaczenia, i tak je dokręcasz do konca,
a powinna byc sruba z taką podkładką toczoną/ talerzykiem ona z jednej strony trzyma spręzyne zewnętrzną stroną srodkiem zapiera się o wieżyczkę na koszu sprzegłowym i sruba nie ma znaczenia długosc aby nie wystawała i nie byłą za krtka żeby gwintu nie zerwac
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Nowe sprężyny założone , olej kupiłem Castrol MTX 10w40 Full syntetyk. Jest niby znaczna poprawa tylko ze nie mam pojęcia czy te sprężyny są na maxa ściśnięte poprzez te tulejki dystansowe na śrubach dociskających , ale bez tych dystansów nawet nie można wciś sprzęgła , po wcisnięciu sprzęgła docisk odsuwa się na jakieś 2-3mm. W servisówce nic takiego nie znalazłem a takich śrub nie umie dostać. Myślicie ze składać jak jest i jezdzić ?
- vein12
- Świeżak
cięzko powiedziec jak sie tego nie widzi, przeciwtalerz nie musi duzo odjeżdzac 2-3 mm moze wystarczą, zadzwon do serwisu yamahy i spytaj jaka cena, moze nie jest zaporowa, zadzwon np www.nmr.pl
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości