Zobacz wątek - Jakie opłaty motocyklowe i wyposażenie w Czechach i Austrii?
NAS Analytics TAG

Jakie opłaty motocyklowe i wyposażenie w Czechach i Austrii?

Gdzie warto wybrać się na motocyklu. Którędy? Jakie drogi wybierać, jakie omijać. Co zabrać ze sobą, a co nie przyda się na pewno.
_________

Jakie opłaty motocyklowe i wyposażenie w Czechach i Austrii?

Postprzez jackal_pl » 11/7/2014, 09:19

Cześć, w połowie sierpnia planuję tripa do Wiednia, przez Czechy.

Szukałem nieco informacji i chciałbym wśród Was znaleźć potwierdzenie:
Czechy: Na motocykl nie trza winiety, jeździmy za freeko, ale trzeba mieć apteczkę oraz komplet żarówek zapasowych oświetlenia zewnętrznego (jak mniemam światła długie, mijania, postojowe/pozycyjne, 4 migacze i tylna żarówka stop/pozycyjna). Czy tak?

Natomiast najmniej o Austrii wyszukałem: Winieta 10dni 4.9 ojro. Ale jak jest z wyposażeniem dodatkowym?
Trzeba mieć odblaskową kamizelkę?

Proszę o odpowiedzi.
Kawasaki ER-5, 98r.
jackal_pl
Świeżak

Postprzez madman88 » 11/7/2014, 11:14

Żarówki, bezpiecznik, apteczka, kamizelka odblaskowa to musisz mieć jak jedziesz do Czech i Austrii. Cenę winietek znasz :) a czechy za free
Braci się nie traci
suzuki gsf 400 bandit--->kawasaki zx6r 636
madman88
Świeżak

Postprzez jackal_pl » 11/7/2014, 11:37

Dzięki za upewnienie :)
Taka apteczka będzie git?
http://intermotors.pl/product-pol-23912 ... nowej.html
Kawasaki ER-5, 98r.
jackal_pl
Świeżak

Postprzez madman88 » 11/7/2014, 12:49

Możesz jeszcze ją uzupełnić o wodę utlenioną jakieś tabletki przeciwbólowe
Braci się nie traci
suzuki gsf 400 bandit--->kawasaki zx6r 636
madman88
Świeżak

Postprzez jackal_pl » 11/7/2014, 12:58

Formalnie nie powinno być takich rzeczy w apteczkach "samochodowych" :P
Tylko suche rzeczy i opatrunki. Tak nad przynajmniej kilka lat temu na Przysposobieniu Obronnym w LO uczyli.
Kawasaki ER-5, 98r.
jackal_pl
Świeżak

Postprzez xbr567 » 21/4/2015, 20:15

A Policjanci w innych krajach (sygnatariuszach) nie respektują w praktyce tego traktatu - Konwencja wiedeńska o ruchu drogowym z 1968 ? Czytałem, opinie wielu osób, że nie ma z tym problemu. Gdyby ktoś chciał przejechać całą Europę dookoła, to miejsca by mu mogło miejsca nie starczyć na wszystkie gadżety jakie są wymagane w każdym z krajów.

Jako ciekawostkę podam, że na Białorusi prezerwatywa jest obowiązkowym wyposażeniem apteczki ;)

####
http://pl.wikipedia.org/wiki/Konwencja_ ... u_drogowym
Jednym z praktycznych aspektów tej konwencji jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają. W szczególności na przykład policja niemiecka nie może w Niemczech karać polskich kierowców za brak lub nieodpowiednio wyposażoną apteczkę samochodową (w Polsce jest ona zalecana, ale nieobowiązkowa, natomiast pojazdy zarejestrowane w Niemczech muszą ją mieć i to wyposażoną w ściśle określone środki medyczne), a polska policja w Polsce – kierowców niemieckich za brak gaśnicy, która w Niemczech nie jest obowiązkowa.
xbr567
Świeżak

Postprzez leff » 21/4/2015, 21:09

rany boskie, jezdzilem po czechach, niemczech i austrii i oprocz apteczki, ktora mialem profilaktycznie z powodu dlugiej trasy to sobie d00py nie zawracalem jakimis kamizelkami itd...
Twoj podpis jest za dlugi
leff
ZlyCzlowiek

Postprzez andy7 » 22/4/2015, 20:50

Ja nawet apteczki z soba nie woze, w razie wypadku i tak nikomu sie ona nanic nie przyda, bo nikt nie bedzie wiedzial, gdzie motocyklista ta apteczke schowal.

Kamizelke jednak warto miec.

:wink:
kuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videos
andy7
Moderator

Postprzez setup » 25/4/2015, 22:16

BTW a co w przypadku posiadania lamp ksenonowych też trzeba mieć żarnik w zapasie?
setup
Świeżak

Postprzez Matthaios » 7/5/2015, 14:11

Byłem w zeszłym roku w Czechach i Austrii, zaraz za granicą Polską zatrzymała mnie czeska policja, sprawdzili tylko dokumenty i pytali gdzie jadę, żadnych apteczek, kamizelek, żarówek i bezpieczników nie sprawdzali. Zresztą poza tymi ostatnimi i tak nic z tego nie miałem...
Matthaios
Świeżak

Powrót do Turystyka motocyklowa