Pierwszy motocykl, turystyk lub chopper, kat. A2
• Strona 1 z 1
Pierwszy motocykl, turystyk lub chopper, kat. A2
Witam, prosiłbym bardziej doświadczonych motocyklistów o poradę w sprawie kupna pierwszego motocykla, spełniającego wymagania kategorii A2 (może być jakiś motor z koniecznością późniejszego zdławienia, ale to ostateczność).
Jeśli chodzi o doświadczenie z jednośladami to jestem raczej początkujący (poza kursem i jazdami przedegzaminacyjnymi, gdzie jeździło się na Gladiusie, objeżdżałem się na Simsonie i całkiem sporo na Suzuki GN 125, a z mocniejszych maszyn to tylko na Suzuki GS 500).
Szukam motocykla turystycznego z myślą o dłuższych trasach (kilkudniowych wyprawach czy w dłuższej perspektywie nawet kilkutygodniowych), niezbyt drogi w utrzymaniu, zależy mi też na niezawodności. Ewentualnie może być to chopper, ale taki sprawdzający się na dłuższych trasach. Moje waga i wzrost - 180 cm i ~70 kg.
Chciałbym też we wszystkich kosztach zmieścić się w granicach 9-10 tysięcy (odzież na motor już mam, więc liczy się sam motor + opłaty). Jeśli ktoś z was orientuje sie w cenach używanych motocykli zagranicą, sprowadzany jednoślad też może być.
Z góry bardzo dziękuję wszystkim za poradę
Jeśli chodzi o doświadczenie z jednośladami to jestem raczej początkujący (poza kursem i jazdami przedegzaminacyjnymi, gdzie jeździło się na Gladiusie, objeżdżałem się na Simsonie i całkiem sporo na Suzuki GN 125, a z mocniejszych maszyn to tylko na Suzuki GS 500).
Szukam motocykla turystycznego z myślą o dłuższych trasach (kilkudniowych wyprawach czy w dłuższej perspektywie nawet kilkutygodniowych), niezbyt drogi w utrzymaniu, zależy mi też na niezawodności. Ewentualnie może być to chopper, ale taki sprawdzający się na dłuższych trasach. Moje waga i wzrost - 180 cm i ~70 kg.
Chciałbym też we wszystkich kosztach zmieścić się w granicach 9-10 tysięcy (odzież na motor już mam, więc liczy się sam motor + opłaty). Jeśli ktoś z was orientuje sie w cenach używanych motocykli zagranicą, sprowadzany jednoślad też może być.
Z góry bardzo dziękuję wszystkim za poradę
-
vademecumdja - Świeżak
Duze, mocne i nielekkie motocykle turystyczne to raczej nie jest domena poczatkujacych.
Optycznie moze Ci podpasowac Kawa ER-5 - nawet wydasz mniej, niz planowales, ale to raczej na blizsze trasy, niz wielotygodniowe podroze.
Nie pisales, czy tylko na asfalt, czy raczej all-terrain, moze Ci sie podoba BMW 650? wersje sa rozne - GS, CS, Dakar, ST, bez dopisku. Malo awaryjne i ludzie nimi juz caly swiat zwiedzili.
Optycznie moze Ci podpasowac Kawa ER-5 - nawet wydasz mniej, niz planowales, ale to raczej na blizsze trasy, niz wielotygodniowe podroze.
Nie pisales, czy tylko na asfalt, czy raczej all-terrain, moze Ci sie podoba BMW 650? wersje sa rozne - GS, CS, Dakar, ST, bez dopisku. Malo awaryjne i ludzie nimi juz caly swiat zwiedzili.
-
jasnoksieznik - Stały bywalec
Generalnie szukam czegoś ze wskazaniem na jazdę po asfalcie, ale w razie konieczności dającego sobie jakoś radę w niezbyt trudnym terenie (czyli nic wybitnie terenowego). Akurat do ER-5 przymierzałem sie dzisiaj, ale nie podpasował mi jakoś, takie gorsze Suzuki GS 500 w moim odczuciu. BMW 650ki mi sie podobają, tylko że tu by trzeba go zdławić (chyba że znajdę jakąś wersję z lat 90 tych tj. Funduro albo Strada, one spełniają wymagania A2 od razu, ew. w grę wchodzi sprowadzić z zagranicy jakiegoś zdławionego GSa). Ale generalnie szukam czegoś na dłuższe wyprawy, ale nie wyprawy off-roadowe.
-
vademecumdja - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Chcę kupić motocykl - kat A
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości