Zobacz wątek - <i>[Aktualności]</i> Atak padaczki przyczyną śmierci...
NAS Analytics TAG

[Aktualności] Atak padaczki przyczyną śmierci...

Komentarze użytkowników
_________

[Aktualności] Atak padaczki przyczyną śmierci...

Postprzez Åšcigacz » 18/6/2014, 21:41

Dyskusja na temat: Atak padaczki przyczyną śmierci kursanta z Lublina?
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
Atak padaczki przyczyną śmierci kursanta z Lublina?
Åšcigacz
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/6/2014, 21:41

Dokładniej badani...pójdziesz do lekarza z odpowiednimi uprawnieniami, zada ci parę pytań, podpisze i tyle z badań, czasem któryś chce świstek od okulisty....<br><hr>Jarucyn
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Doc66 » 19/6/2014, 08:40

Niestety istnieją niesolidni lekarze, którzy nie badają pacjenta tylko wypisują papiery. Z padaczką jest o tyle kłopot, że jeśli pacjent sam się nie przyzna lub nie będzie miał napadu akurat w gabinecie, nie sposób zgadnąć, że choruje. Inna sprawa że zgłaszając się po takie zaświadczenie, nie wolno zatajać tego typu chorób. Kolejna sprawa - bodajże od 2011r istnieje obowiązek zgłaszania nowo rozpoznanych padaczek (przez instytucję rozpoznającą - poradnię, oddział) do wydziału komunikacji. Pytanie ile takich przypadków jest faktycznie zgłaszanych.
Doc66
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 19/6/2014, 09:03

Badania na prawo jazdy to kpina.
- Jest Pan zdrowy?
- Tak.
- Oto świstek, 50 zł.
Dopóki tak będzie, takie tragedie dalej będą się zdarzały... Niestety, nie każdy nadaje się żeby jeździć motocyklem / samochodem, a niektórzy w naszym kraju traktują to jako prawo które należy się wszystkim, bez względu na stan zdrowia, umiejętności, etc.<br><hr>rysiek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez andy7 » 19/6/2014, 11:36

Czego oczekujecie ? O ile pacjent nie przychodzi do lekarza z glowa pod pacha.....

Sa kraje, gdzie wogole niema obowiazku przeprowadzenia badan badz wizyty u lekarza przed rozpoczeciem ( i o zakonczeniu kursu ) i tez ludzie zyja. Rownie dobrze mogl po raz pierwszy dostac tego ataku. Zawalu serca czy wylewu tez wczesniej sie nie dostaje a konsekwencje byly by podobne. Wszystkiego po prostu nieda sie wykluczyc i trzeba z tym zyc.

:wink:
kuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videos
andy7
Moderator

Postprzez Komentatorzy » 20/6/2014, 08:10

Padaczka może być wywołana wieloma przyczynami, on mógł nawet nie wiedzieć że ją ma lub jest w grupie ryzyka a lekarz co dał mu pozwolenie nie ma możliwości tego zweryfikować. Tu jest trudny temat i zamiast pierd.lić głupoty że lekarz nie bada albo typ świadomy problemu wali na prawko, lepiej się zastanowić, proszę. <br><hr>pawulon182
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 20/6/2014, 20:56

dla podniecających się niezdrowo - nie ma takiego lekarza i takiej diagnostyki, żeby wykluczyć "atak" drgawek u dowolnego "zdrowego" człowieka<br><hr>txa
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 21/6/2014, 09:50

Komentatorzy napisał(a):Badania na prawo jazdy to kpina.
- Jest Pan zdrowy?
- Tak.
- Oto świstek, 50 zł.
Dopóki tak będzie, takie tragedie dalej będą się zdarzały... Niestety, nie każdy nadaje się żeby jeździć motocyklem / samochodem, a niektórzy w naszym kraju traktują to jako prawo które należy się wszystkim, bez względu na stan zdrowia, umiejętności, etc.<br><hr>rysiek<br>
Jest jeszcze śmieszniej. Lekarz który zdiagnozuje u kogoś padaczkę nie może powiadomić wydziału komunikacji o tym, bo będzie to naruszenie tajemnicy lekarskiej. Więc w wielkiej tajemnicy po Polskich drogach jeżdżą chorzy na padaczkę. Podobnie panowie i panie po 60tce, którzy refleks mają dobry do szachów, albo wzrok, którym z grubsza obejmują kierownicę.<br><hr>ier
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 21/6/2014, 09:52

Komentatorzy napisał(a):Padaczka może być wywołana wieloma przyczynami, on mógł nawet nie wiedzieć że ją ma lub jest w grupie ryzyka a lekarz co dał mu pozwolenie nie ma możliwości tego zweryfikować. Tu jest trudny temat i zamiast pierd.lić głupoty że lekarz nie bada albo typ świadomy problemu wali na prawko, lepiej się zastanowić, proszę. <br><hr>pawulon182<br>
A ja myślę, że gość w wieku 32 lat nie miał padaczki od ranka tego dnia gdy miał wypadek. Po prostu sobie pomyślał - a co tam, mam przecież prawo być takim samym użytkownikiem co inni. A właśnie że nie miał takiego prawa. <br><hr>l
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Doc66 » 21/6/2014, 14:47

Jestem lekarzem i wielokrotnie zdarzało mi się łapać pacjentów na kłamstwach w sytuacjach, kiedy miałem wszelkie podstawy podejrzewać, że było to zamierzone, w celu np. uzyskania jakiegoś zaświadczenia, kolejnej recepty itp. Zdarzało mi się także obserwować niesolidnych kolegów przy pracy, na szczęście rzadko.

Co do zgłaszania padaczek/cukrzycy do WK prawo nakłada na nas taki obowiązek, jednocześnie będąc sprzecznym z zachowaniem tajemnicy lekarskiej. Dotychczas była wolna amerykanka, jedni zgłaszali inni nie, nigdy nie słyszałem o procesie wytoczonym przez pacjenta że doszło do złamania tajemnicy. Niedawno Naczelna Izba Lekarska wystąpiła do ministra o wyjaśnienie jak mamy się z tego wywiązywać zgodnie z prawem, czekamy na opinię.

Zgadzam się też z tym, że osoby starsze powinny przechodzić badania okresowe kierowców częściej, mam nawet takiego sąsiada 70+, któremu ciężko jest się zmieścić we własnej bramie i notorycznie włącza się do ruchu nie zwracając uwagi na to czy akurat ktoś jedzie czy nie.
Doc66
Świeżak

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

na górê