Brak prawa jazdy A1
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Brak prawa jazdy A1
Witam !
Mam takie pytanie,zostałęm wczoraj zatrzymany przez policje na motocyklu o poj.125 który wymaga prawa jazdy kat.A1.Posiadałem tylko karte motorowerową,z osob dorosłych zgłosiła sie siostra(jest pełnoletnia),gdyż rodzicow nie było w tej chwili w domu.Motor pchałem do domu.Co teraz ? nic nie podpisywałem,czy może mi cos przyjsc,jakies wezwanie na komende/do sądu,jezeli tak to przyjdzie cos na mnie czy na ojca ? Co robic w tym wypadku,aby uniknąc konsekwencji prawnych ? Dodam ze nie mam ukończone 17 lat,czyli nie jestem sądzony jak dorosły.
Pozdrawiam
Mam takie pytanie,zostałęm wczoraj zatrzymany przez policje na motocyklu o poj.125 który wymaga prawa jazdy kat.A1.Posiadałem tylko karte motorowerową,z osob dorosłych zgłosiła sie siostra(jest pełnoletnia),gdyż rodzicow nie było w tej chwili w domu.Motor pchałem do domu.Co teraz ? nic nie podpisywałem,czy może mi cos przyjsc,jakies wezwanie na komende/do sądu,jezeli tak to przyjdzie cos na mnie czy na ojca ? Co robic w tym wypadku,aby uniknąc konsekwencji prawnych ? Dodam ze nie mam ukończone 17 lat,czyli nie jestem sądzony jak dorosły.
Pozdrawiam
yz450f 2008 +sm
R1 rn19
R1 rn19
- Mateusz88
- Świeżak
Opowiedz co Ci mowia policja, jak przeprowadziles rozmowe itp - u mnie jest koles, ktory ma 15 lat i smiga na 125tce, zlapali go juz kilka razy lecz zadnego mandatu czy upomienia nie dostal
Raz udalo mu sie przekonac policjanta, ze to 50tka (dodam, ze nie ma papierow!) choc 50% motocykla jest zawalona naklejkami "125"

Raz udalo mu sie przekonac policjanta, ze to 50tka (dodam, ze nie ma papierow!) choc 50% motocykla jest zawalona naklejkami "125"

-
rossavu - Stały bywalec
Z ulicy poprowadziłem motor do domu.Na początku kazał mi pokazac karte motorowerową którą miałem,dałem mu ta karte popatrzył,i poszedł do radiowozu,myslalem ze nie zobaczy ze to 125 i mi ujdzie,ale zaraz mnie zawołał i sie zaczęło,i sie pyta kto mi dał motor,a ja ze sam wziąłem bez zgody rodzicow,i ze wyjechali do rzeszowa,bo tak było na prawde,a on zebym dzownil po kogos z rodziny co moze tej osobie wydac motor,no i przyjechała siostra,rozmiawiała z nimi przez chwile i tyle.Cos mowili ze oni to muszą zgłosic do urzedu komunikacji,czy ruchu drogowego,ale nic konkretnie nie mowili.Na koniec ten jeden wziął mój numer telefonu,i sie smiali jak odjezdzali.Teraz boje sie ze cos mi przyjdzie,i ze sie rodzice dowiedzą,bo mi motory dwa sprzedadzą i wogóle bedzie nie zaciekawie.Jak cos przyjdzie to na mnie czy na ojca ?
yz450f 2008 +sm
R1 rn19
R1 rn19
- Mateusz88
- Świeżak
jeśli zostałeś spisany, to może z tego powodu zostać skierowana sprawa do sądu rodzinnego
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Własnie nie koniecznie,bo to jest wykroczenie,tak samo jak ktos nie ma 17 lat tyle ze ma prawko i bedzie jechal np. 120 na 50 to tez ma sprawe w sądzie,bo nie moze dosrac mandatu,dzis zreszta bede rozmiawał z taka dziewczyna co będzie adwokatem i mi powie co i jak.Ale jak myślicie,przyjdzie mi cos ?
yz450f 2008 +sm
R1 rn19
R1 rn19
- Mateusz88
- Świeżak
Mateusz88 napisał(a): bede rozmiawał z taka dziewczyna co będzie adwokatem

Nic nie podpisywałeś, to może przyjsć wezwanie do Sądu, a tam możesz ujrzeć, ze stwarzałeś niebezpieczeństwo na drodze, przekroczenie podwójnej ciągłej, przejazd na czerwonym, słowa wulgarne w miejscu publicznym, nie podanie danych osobowych funkcjonariuszowi I BRAK UPRAWNIEŃ DO KIEROWANIA POJAZDEM.
I tego Ci z całego serca życzę.
- Materialmord
- Świeżak
Materialmord napisał(a):Mateusz88 napisał(a): bede rozmiawał z taka dziewczyna co będzie adwokatem
![]()
![]()
A teraz jest zootechnikiem ?
![]()
Nic nie podpisywałeś, to może przyjsć wezwanie do Sądu, a tam możesz ujrzeć, ze stwarzałeś niebezpieczeństwo na drodze, przekroczenie podwójnej ciągłej, przejazd na czerwonym, słowa wulgarne w miejscu publicznym, nie podanie danych osobowych funkcjonariuszowi I BRAK UPRAWNIEŃ DO KIEROWANIA POJAZDEM.
I tego Ci z całego serca życzę.
nie powiedziales mi nic nowego,idz sie lecz człowieku.
yz450f 2008 +sm
R1 rn19
R1 rn19
- Mateusz88
- Świeżak
Nie łatwiej spytać się siostry o czym rozmawiała z nimi? 

Sprzedam haykÄ™!! | http://olx.pl/oferta/suzuki-gsx1300r-ha ... ax9IN.html
-
zadzior - Stały bywalec
Siostrze nic nie mowili o sądzie,tylko ze oni mogą zgłosic sprawe do urzedu ruchu drogowego albo komunikacji,znajma mojej siotry która pracuje kilka lat w sądzie mowila,ze pewnie nic mi nie przyjdzie,ale jak policjanci będą upierdoliwi tak strasznie uipierdliwi to moge miec sprawe w sądzie i w najgorszym wypadku dostac kuratora albo grzywne,ale mało prawdopobne,i na pewno nie bede karany,nie bedzie to miało jakis konsekwencji w przyszłosci,tak samo jak ktos ma prawko i zapierdziela 120 na 50 i tez ma sprawe w sądzie,to jest wykroczenie.Policjanci smiali sie jak odjezdzali,jeszcze nie wiem po co mają moj numer telefonu,wiec mysle ze nic mi nie zrobią,jak myslicie ?
yz450f 2008 +sm
R1 rn19
R1 rn19
- Mateusz88
- Świeżak
Powiem Ci tak miałem znajomego który chciał sobie pojeździć tak jak Ty samochodem podczas gdy jego rodzicie pojechali na wakacje. Niestety policja go złapała i nie dostał żadnego mandatu ani nic. Miał rozprawę w sądzie i z tego co wiem odroczenie prawa jazdy czy jak to się tam nazywa (chodzi mi o to że prawo jazdy będzie mógł robić dopiero po 22 roku życia.) , a z kolei drugi kolega jechał samochodem i też go złapali no i dostał mandat chyba 500 zł + koszty lawety bo niestety nie mógł pojechać dalej. Także powiem Ci szczerze , że różnie to bywa , raz tak , a raz tak.
Serdecznie pozdrawiam Qba.
Serdecznie pozdrawiam Qba.
-
Qba. - Świeżak
nie ma czegoÅ› takiego jak odroczenie prawa jazdy
za to sąd może nawet nieletnim wlepić środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów w ruchu lądowym
na jaki okres - to zależy od wyroku
nie mniej do czasu zakónczenia kary nawet nie masz co mażyć o kursie prawa jazdy, tzn. teorię zrobić możesz, ale o jeżdżeniu jako kursant możesz zapomnieć
za to sąd może nawet nieletnim wlepić środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów w ruchu lądowym
nie mniej do czasu zakónczenia kary nawet nie masz co mażyć o kursie prawa jazdy, tzn. teorię zrobić możesz, ale o jeżdżeniu jako kursant możesz zapomnieć
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
tak mogą cos takiego zrobić,ale to policja musi byc strasznie upierdliwa,i rzadko się to zdarza przynajmniej u mnie w miescie,ale za miesiąc zaczynam kurs na prawko,jakos przeboleje bez jazdy na 125,jeszcze 50 stoi w garażu,teraz tylko liczyc na to ze sie rodzice nie dowiedzą i nie bede miał żadnej sprawy.
yz450f 2008 +sm
R1 rn19
R1 rn19
- Mateusz88
- Świeżak
częstotliwość zdarzeń nie ma tu nic do rzeczy
jeśli ktoś ma coś takiego zasądzonego, to nie będzie się z tym raczej afiszował
jeśli ktoś ma coś takiego zasądzonego, to nie będzie się z tym raczej afiszował
-
madcap - Administrator
madcap napisał(a):nie ma czegoś takiego jak odroczenie prawa jazdy
No właśnie o to mi chodziło tylko nie wiedziałem jak to przekazać

-
Qba. - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości