Czym zakleić nakrętkę
• Strona 1 z 1
Czym zakleić nakrętkę
Witam. Czym zakleić nakrętkę od magneta bo mi sie odkręca. Trzeba specjalnie kupować klej do gwintów czy wystarczy zwykła kropelka?
- kania142
- Świeżak
-

SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
smiejesz sie ale kropelka sprawdza sie jako klej do gwintów akurat nie bardzo w tym przypadku.
też polecam kupic przede wszystkim klej do gwintów choc teoretycznie pod magneto sie nie stosuje.
zrób tak. wyczysc bardzo dokładnie wał i magneto ( to wszystko działa na wcisk a olej spowoduje że za lekko bedzie magneto schodziło ) potem dokręcaj i ewentualnie lekko czyms mozesz podpukać w magneto żeby jeszcze ciasniej weszło na wał. ( czasami sie cos zakosuje np klin i dokręcasz nakrętke na maxa, po odpaleniu sie ułozy i nakrętka jest automatycznie luźna ) wiec ja zawsze obpukuje magneto żeby osiadło i wtedy jeszcze raz dorkecam
kolejna sprawa to podkłądka pod nakrętke idzie podkładka zazwyczaj pofałdowana albo spręzynowa, ( sprawdź w manualu jaka idzie u ciebie ) podkładka tez zabezpiecza przed odkręcaniem sie. i w zasadzie tyle wystarczy bez kleju
też polecam kupic przede wszystkim klej do gwintów choc teoretycznie pod magneto sie nie stosuje.
zrób tak. wyczysc bardzo dokładnie wał i magneto ( to wszystko działa na wcisk a olej spowoduje że za lekko bedzie magneto schodziło ) potem dokręcaj i ewentualnie lekko czyms mozesz podpukać w magneto żeby jeszcze ciasniej weszło na wał. ( czasami sie cos zakosuje np klin i dokręcasz nakrętke na maxa, po odpaleniu sie ułozy i nakrętka jest automatycznie luźna ) wiec ja zawsze obpukuje magneto żeby osiadło i wtedy jeszcze raz dorkecam
kolejna sprawa to podkłądka pod nakrętke idzie podkładka zazwyczaj pofałdowana albo spręzynowa, ( sprawdź w manualu jaka idzie u ciebie ) podkładka tez zabezpiecza przed odkręcaniem sie. i w zasadzie tyle wystarczy bez kleju
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-

henio12323 - Moderator
Podkladka odpada bo juz jest nakretka z kolnierzem. A z tym dokrecaniem to mam magneto zdjac do wyczyszczenia? nie za bardzo mam ochote sie bawic tym metoda prob i bledow wole raz a porzadnie a nie tak jak ostatnio jezdze sobie wraz moto zdechlo i nie wiadomo co sie dzieje i pchac do domu. A szybko tez sie nie odkrecilo jakies 2 dni jak nie wiecej
- kania142
- Świeżak
no to sklej na kropelke i nie marudź - skoro sie znasz lepiej ;D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-

henio12323 - Moderator
nie dała by rady. musisz wyregulowac. chyba że regulowałeś jak np jeden zawór był wcisniety to drugie regulowałes, i odwrotnie.
bo jak po znakach to mogły cuda wyjść
bo jak po znakach to mogły cuda wyjść
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-

henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1