Zobacz wątek - <i>[biblioteka]</i> Maciek Zawisza - w państwie bezprawia
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Maciek Zawisza - w państwie bezprawia

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 21/10/2011, 08:29

Komentatorzy napisał(a):Może i sprawa zakończyłaby się inaczej, gdyby skorzystano z pomocy profesjonalisty, czyli adwokata, albo radcy. Jeśli ktoś pisze, że wysłał do ministra i Prokuratora Generalnego prośbę o kasację, to jeszcze przed nadaniem pisma jest na straconej pozycji i zostanie olany, bo ci urzędnicy nie mają kompetencji, do kasacji, a właściwy do tego jest jedynie sąd ! A poza tym pisanie o tym, że wyrok został "kupiony" też wydaje mi się niesprawiedliwe, bo takie są przepisy, dotyczące powodowania wypadków drogowych, a pretensje powinny być adresowane do ustawodawcy.<br><hr>q<br>
Komentatorzy napisał(a):Może i masz rację, ale pamiętajmy o tym, że była to sprawa karna, a więc oskarżycielem był prokurator i obywatel ma prawo oczekiwać właściwej reprezentacji w sądzie. Nikt również nie pisał, że wyrok został kupiony! Za umyślnie spowodowanie wypadku drogowego ze skutkiem śmiertalnym kara powinna być o wiele surowsza i takową kodeks przewiduje(art. 177 § 2. Jeżeli następstwem wypadku jest śmierć innej osoby albo ciężki uszczerbek na jej zdrowiu, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8) Myślę, że rodzina Maćka ma żal (moim zdaniem uzsadaniony), że sprawca wypadku, korzystający pewnie z profesjonalnego pełnomocnika (pewnie go na stać) praktycznie uniknął kary. W tym postępowaniu ktoś z rodziny Maćka mógłby jedynie być oskarżycielem posiłkowym, ale pewnie niewiele by to zmieniło. Teraz, w postępowaniu odszkodowawczym należałoby skorzystać z pomocy profesjonalnego pełnomocnika tak, żeby tym razem sprawidliwości stało się zadość.<br><hr>Gnypek<br>
Rzeczywiście obywatel ma prawo oczekiwać właściwej reprezentacji, ale adwokat, czy radca, mogli również występować w imieniu rodziny w roli oskarżyciela posiłkowego, a nawet nie zarzucając jakichś zaniechań prokuraturze, można powiedzieć, że co dwie głowy (prawnicze) to nie jedna i może pełnomocnik wpadłby na jeszcze jakiś dodatkowy pomysł. A ponadto jeszcze a'propos skargi kasacyjnej, to tak czy siak musi być sporządzona przez adwokata, czy radcę, a złożona do właściwego sądu.
Natomiast pisząc o kupionym wyroku, odniosłem się do niektórych komentarzy pod artykułem, nie do samej jego treści.<br><hr>q
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 21/10/2011, 08:43

Komentatorzy napisał(a):Może i sprawa zakończyłaby się inaczej, gdyby skorzystano z pomocy profesjonalisty, czyli adwokata, albo radcy. Jeśli ktoś pisze, że wysłał do ministra i Prokuratora Generalnego prośbę o kasację, to jeszcze przed nadaniem pisma jest na straconej pozycji i zostanie olany, bo ci urzędnicy nie mają kompetencji, do kasacji, a właściwy do tego jest jedynie sąd ! A poza tym pisanie o tym, że wyrok został "kupiony" też wydaje mi się niesprawiedliwe, bo takie są przepisy, dotyczące powodowania wypadków drogowych, a pretensje powinny być adresowane do ustawodawcy.<br><hr>q<br>
Komentatorzy napisał(a):Może i masz rację, ale pamiętajmy o tym, że była to sprawa karna, a więc oskarżycielem był prokurator i obywatel ma prawo oczekiwać właściwej reprezentacji w sądzie. Nikt również nie pisał, że wyrok został kupiony! Za umyślnie spowodowanie wypadku drogowego ze skutkiem śmiertalnym kara powinna być o wiele surowsza i takową kodeks przewiduje(art. 177 § 2. Jeżeli następstwem wypadku jest śmierć innej osoby albo ciężki uszczerbek na jej zdrowiu, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8) Myślę, że rodzina Maćka ma żal (moim zdaniem uzsadaniony), że sprawca wypadku, korzystający pewnie z profesjonalnego pełnomocnika (pewnie go na stać) praktycznie uniknął kary. W tym postępowaniu ktoś z rodziny Maćka mógłby jedynie być oskarżycielem posiłkowym, ale pewnie niewiele by to zmieniło. Teraz, w postępowaniu odszkodowawczym należałoby skorzystać z pomocy profesjonalnego pełnomocnika tak, żeby tym razem sprawidliwości stało się zadość.<br><hr>Gnypek<br>
Komentatorzy napisał(a):Rzeczywiście obywatel ma prawo oczekiwać właściwej reprezentacji, ale adwokat, czy radca, mogli również występować w imieniu rodziny w roli oskarżyciela posiłkowego, a nawet nie zarzucając jakichś zaniechań prokuraturze, można powiedzieć, że co dwie głowy (prawnicze) to nie jedna i może pełnomocnik wpadłby na jeszcze jakiś dodatkowy pomysł. A ponadto jeszcze a'propos skargi kasacyjnej, to tak czy siak musi być sporządzona przez adwokata, czy radcę, a złożona do właściwego sądu.
Natomiast pisząc o kupionym wyroku, odniosłem się do niektórych komentarzy pod artykułem, nie do samej jego treści.<br><hr>q<br>
No to przyznajÄ™ racjÄ™. Pozdrawiam!<br><hr>Gnypek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez RUTRA.RD » 21/10/2011, 08:55

chciał bym tylko zauważyć ze 95% tego kraju deklaruje się ze są katolikami i patry jotami. jak widać w tej sprawie musiano na samych szatanistów trafić i ludzi nienawidzących polski

prawdziwe oblicze polski i jej obywateli katolikow

napisz do kongresu klubów polskich niech pomoga w koncu chyba po to sa :) ta jasne hehehe a moze jednak ??
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
RUTRA.RD
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Komentatorzy » 21/10/2011, 11:02

Martwi mnie ta sprawa...
Sam miaÅ‚em sytuacje pod bramkowe ,gdzie „automobilista” z premedytacjÄ… próbowaÅ‚ mnie zepchnąć na pobocze.

Znam kwestie gdzie „moneta” i ukÅ‚ady braÅ‚y górÄ… i czyniÅ‚y z winowajcy niewiniÄ…tko...

Dużo podróżuje motocyklem i po sytuacjach podbramkowych idąc spać tysiące kilometrów od domu, Bogu dziękuje że mi i mojej lepszej połówce nic się nie stało.....

Nic mi nie pozostaje jak kondolencje i jako osobie wierzÄ…cej modlitwa za Macieja.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości<br><hr>D.B
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 21/10/2011, 19:42

Komentatorzy napisał(a):UB Kistan<br><hr>jo<br>
Rozważania o Prawie w Porypaństwie Kanonicznego Bezprawia to jak dyskusja o prawach kobiet w Arabii Saudyjskiej... Ktoś wieki temu napisał, że prawo w Polsce jest jak płot: wąż się prześlizgnie, tygrys - przeskoczy, a najważniejsze jest, żeby bydło w szkodę nie polazło...albo jest jak pajęczyna: bąk się przebije, a na muchę wina...<br><hr>Wolnyodopiumdlaludu
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/10/2011, 11:21

Jak się nazywa zabójca i gdzie pracuje?<br><hr>Paweł
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/10/2011, 18:57

ja też miałem 13 sierpnia wypadek na motocyklu . ja jadąc prosto zostałem zdmuchniety zielona bemką kierowana przez pustą blondi która postanowiła sobie skrecic w lewo - szkoda tylko ze mi nie ustąpiła ;/ - a do tego małpa nie chce sie przyznac do winy - sprawa w sądzie niby ma być ale ciagnie sie to jak smród w gaciach . <br><hr>sv1000
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/10/2011, 19:12

Komentatorzy napisał(a):Kamera na motocyklu. Nic innego nie pomoże. Frajer z konserwy nie przyzna się że jest frajerem, tylko powie że jechałeś szybko, a policja mu przyklaśnie.<br><hr>zenek<br>
Witam
składam rodzinie Macka szczere kondolencje, nie poddawajcie się!

A co do kamer to i motocykliści i puszkarze też powinni je mieć bo nie jeden z nas niestety także ma coś na sumieniu!<br><hr>morti
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 24/10/2011, 10:47

Komentatorzy napisał(a):a może po prostu trzeba się zorganizować ?? Jest tyle klubów motocyklowych stowarzyszeń może zaangażować w to całą społeczność motocyklową i zbierać podpisy pod petycją do ministra sprawiedliwości o objęcie sprawy szególnym nadzorem i przeprowadzenie rewizji ? Może jak ku..a zobaczą petycję podpisaną przez 100 tys motocyklistów to rura tym ped...om za biurkami zmieknie .....
Może zgłosić do Prezydenta Warszawy manifestację motocyklistów na rocznicę śmierci Maćka zakończoną w miejscu w któym tragicznie zginął ? Zamiast jechać można pchać motocykle niech pierd...na Warszawka stanie w korkach to może ludzie zwrócą uwagę na tragedię tego młodego człowieka i jego rodziny !!!!!!<br><hr>łysy<br>
Komentatorzy napisał(a):oooooo takkk!!! popieram w 10000000 % zróbmy cos z tym<br><hr>Grzesiek<br>
Komentatorzy napisał(a):jestem z Krakowa ale ja i mój plecaczek na pewno będzie chciał się wybrać na taką manifestację!!<br><hr>Piotrek<br>
Tylko napisz, kiedy i gdzie?!<br><hr>fireblade
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 24/10/2011, 18:17

Komentatorzy napisał(a):A czy ta kwota zasądzona w procesie cywilnym nie pójdzie z oc mordercy? czyli nas wszystkich. Ot takie prawo w polsce. Pamiętajmy, że ustalają je ludzie których to MY wybraliśmy 09.10.2011<br><hr>gumin<br>
jak nas wszystkich? kolo ma OC w jakimś towarzystwie, płaci składki, teraz będzie płacił większe.
I nie wszyscy, bo nie wszyscy majÄ… zarejestrowane pojazdy na siebie i co do cholery majÄ… do tego wybory???
Brak sensu i logiki...<br><hr>Author
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 24/10/2011, 19:12

Skur*wysyn pi*er*d*o*l*ony !! <br><hr>Pogromca sprawców
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 24/10/2011, 21:45

Lubię wasz serwis, wiele się tu dowiedziałem, trzymacie poziom i ogólnie jest co poczytać. Dla tego proszę was bardzo nie piszcie takich rzeczy:

" śmierć Maćka może stać się kazusem w innych podobnych przypadkach, gdzie sędziowie sugerując się wspaniałomyślnością warszawskich sądów"

Jesteśmy w Polsce a nie w USA i u nas wyrok kazusem się nie stanie żadnym...

A rozstrzygnięcie oczywiście bardzo mi się nie podoba.<br><hr>rOpuch
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 25/10/2011, 07:57

Komentatorzy napisał(a):ja też miałem 13 sierpnia wypadek na motocyklu . ja jadąc prosto zostałem zdmuchniety zielona bemką kierowana przez pustą blondi która postanowiła sobie skrecic w lewo - szkoda tylko ze mi nie ustąpiła ;/ - a do tego małpa nie chce sie przyznac do winy - sprawa w sądzie niby ma być ale ciagnie sie to jak smród w gaciach . <br><hr>sv1000<br>
Mnie niemal zdmuchnęło z drogi stare, rozklekotane Audi A6 Kombi. Po prostu gość zero widział przez szybę a na oczach miał okulary jak denka od butelek....<br><hr>goclin
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 25/10/2011, 07:59

Komentatorzy napisał(a):szlag trafia jak się czyta o takim bezprawiu. przecież to normalne zabójstwo i za takowe powinien odpowiadać, w pełnym wymiarze kary<br><hr>ryjek<br>
ALe to PO-lska Panie !!!<br><hr>goc
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 25/10/2011, 18:56

Niestety Polska to kraj debili w każdym calu, w każdym miejscu. I jak by nie było, co by się nie działo, zawsze będę namawiał młodych: Uciekajcie stąd póki możecie, bo albo umrzecie z głodu, albo przez ***** (rodaka) z mózgiem dżdżownicy ( z szacunkiem dla tych stworzeń)
Może nie jest to patriotyczne, ale szczerze, mam to gdzieś, skorokraj nie potrafi dbać o obywateli, to ja nie dbam o to ci się będzie działo z krajem. Sram na POZORNĄ" demokrację" !!<br><hr>Pyrko
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 25/10/2011, 23:04

Niestety z przekrością muszę stwierdzić, iż jak zwykle osoba pisząca ten artykuł oparła się tylko na wersji przedstawionej przez stronę pokrzywdzoną nie zadając sobie trudnu zapoznania się z aktami sprawy lub też uzyskania informacji od rzecznika sądu. Zupełną bzdurą jest pisanie że kierowca dostał 180 zł grzywny bo na pewno dostał 180 stawek dziennych grzywny (mnoży sie liczbę stawek przez wysokość stawki a najmniejsza jest 10 zł) czyli najwyższą za tego typu przestępstwo co przy najbardziej korzystnym rozstrzygnięciu dla oskarżonego daje kwotę 1800 zł. Ja sam jestem prawnikiem i jednocześnie kierowcą motocykla i wiem z doświadczenia że nie ma spraw czarno - białych a wszystkie są szare i każda jest indywidualna. A więc Panowie trochę pokory i obiektywizum.<br><hr>AS
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 27/10/2011, 14:11

Komentatorzy napisał(a):Niestety z przekrością muszę stwierdzić, iż jak zwykle osoba pisząca ten artykuł oparła się tylko na wersji przedstawionej przez stronę pokrzywdzoną nie zadając sobie trudnu zapoznania się z aktami sprawy lub też uzyskania informacji od rzecznika sądu. Zupełną bzdurą jest pisanie że kierowca dostał 180 zł grzywny bo na pewno dostał 180 stawek dziennych grzywny (mnoży sie liczbę stawek przez wysokość stawki a najmniejsza jest 10 zł) czyli najwyższą za tego typu przestępstwo co przy najbardziej korzystnym rozstrzygnięciu dla oskarżonego daje kwotę 1800 zł. Ja sam jestem prawnikiem i jednocześnie kierowcą motocykla i wiem z doświadczenia że nie ma spraw czarno - białych a wszystkie są szare i każda jest indywidualna. A więc Panowie trochę pokory i obiektywizum.<br><hr>AS<br>
Jestem bratem Maćka,

I mała uwaga osoba pisząca słowa na pewno też powinna zapoznać się z aktami sprawy, Więc z przykrością oświadczam że na pewno w sądzie pierwszej instancji nie dostał grzywny tylko koszty sądowe w wysokości 180 zł, Znam akta sprawy na pamięć, fakt mogę nie być obiektywny w pewnych kwestiach, w końcu chodzi o mojego brata. Ale fakt jest faktem którego obiektywizm nie jest w stanie obalić 180 zł a nie 180 stawek.

Pozdrawiam.<br><hr>Michał Zawisza
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 27/10/2011, 14:15

Występowaliśmy jako oskarżyciele posiłkowi i fakt nie wiele to dało, co sprawę pojawiał się inny prokurator który nic nie wiedział o sprawie, oczywiście mielismy swojego adwokata, ale wyrok jaki był taki był. Nie mam sobie nic do zarzucenia, zrobiliśmy wszsytko co się dało być może ktoś na moim miejscu zrobił by coś inaczej. lepiej, jednakże nie życzę nikomu okazji do wykazania się w takiej sprawie . :((( <br><hr>Michał Zawisza
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 27/10/2011, 14:16

Komentatorzy napisał(a):Niestety z przekrością muszę stwierdzić, iż jak zwykle osoba pisząca ten artykuł oparła się tylko na wersji przedstawionej przez stronę pokrzywdzoną nie zadając sobie trudnu zapoznania się z aktami sprawy lub też uzyskania informacji od rzecznika sądu. Zupełną bzdurą jest pisanie że kierowca dostał 180 zł grzywny bo na pewno dostał 180 stawek dziennych grzywny (mnoży sie liczbę stawek przez wysokość stawki a najmniejsza jest 10 zł) czyli najwyższą za tego typu przestępstwo co przy najbardziej korzystnym rozstrzygnięciu dla oskarżonego daje kwotę 1800 zł. Ja sam jestem prawnikiem i jednocześnie kierowcą motocykla i wiem z doświadczenia że nie ma spraw czarno - białych a wszystkie są szare i każda jest indywidualna. A więc Panowie trochę pokory i obiektywizum.<br><hr>AS<br>
Komentatorzy napisał(a):Jestem bratem Maćka,

I mała uwaga osoba pisząca słowa na pewno też powinna zapoznać się z aktami sprawy, Więc z przykrością oświadczam że na pewno w sądzie pierwszej instancji nie dostał grzywny tylko koszty sądowe w wysokości 180 zł, Znam akta sprawy na pamięć, fakt mogę nie być obiektywny w pewnych kwestiach, w końcu chodzi o mojego brata. Ale fakt jest faktem którego obiektywizm nie jest w stanie obalić 180 zł a nie 180 stawek.

Pozdrawiam.<br><hr>Michał Zawisza<br>
Witam. To nich autor nie pisze że sprawca dostał 180 zł grzywny bo między grzywną a kosztami jest wielka różnica. A w ogóle to najlepiej byłoby opublikować ten wyrok z zamazaniem danych osobowych oskarżonego to wtedy będzie wszytsko jasne. Pozdrawiam Adam. <br><hr>AS
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 6/11/2011, 08:41

No cóż w Polsce obowiązuje zasada "jak nie wiesz o co chodzi to o pieniądze"szczeniak powinien za to nieźle beknąć.<br><hr>alig
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

na górê