Zobacz wątek - Wymiana płynu chłodniczego
NAS Analytics TAG

Wymiana płynu chłodniczego

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Wymiana płynu chłodniczego

Postprzez Nigga » 9/3/2009, 15:17

Witam.Szukałem takiego tematu ale nie mogłem znaleźć.Jeżeli był już poruszany to wybaczcie.Czeka mnie wymiana w/w płynu a że wcześniej miałem olejaka to nie wiem jak za bardzo to zrobić. Proszę o poprawki i ewentualne porady.

1.zdejmuję obejmę z przewodu pod chłodnicą i spuszczam płyn :?: Na zimnym silniku :?: Czy nie koniecznie?

2.Napełniam nowym płynem (pewnie gdzieś jest kreska na zbiorniczku z ilością do której powinienem lać) oczywiście z wcześniejszym założeniem przewodu.

3. Odpalam Suzi i czekam aż złapie temperaturki i załączy się wiatrak żeby zaczął sie obieg :?: :?:

Czy mogę o drazu po wymianie jeździć?

Czekam na odpowiedzi.
SV 1000S
Nigga
Świeżak

Postprzez zomodj » 9/3/2009, 19:36

temat już był wałkowany i to na prawdę wiele razy :)
spuszczasz płyn na zimnym silniku ale nie koniecznie pod chłodnicą, w najniższym punkcie instalacji, jest to z reguły obejma przy pompie wody - wcześniej odkręcasz koreczek przy chłodnicy (ten pod owiewką) żeby nie było podciśnienia i woda swobodnie spłynęła - jak masz możliwość popędź ją delikatnie powietrzem. Sprawdź w serwisówce jaką masz pojemność układu. Zakręć obejmę i wlej ilość płynu zgodną z serwisówką - często jest to parę centymetrów pod korkiem, uzupełni także zbiorniczek wyrównawczy do stanu full - proponuję umyć zbiornik wyrównawczy bo na jego dnie zbiera się nie lada breja :) Odpalasz moto, najlepiej przez chwilę na otwartym korku żeby powietrze mogło swobodnie uciec, moto się nagrzewa jak trzeba tzn. otwiera się duży obieg i wsjo. Ja osobiście jeszcze chwile odczekam aż nieco ostygnie i jeszcze raz odkręcam ostrożnie i powoli korek by odpowietrzyć instalację.
zomodj
Świeżak

Postprzez Nigga » 11/3/2009, 07:26

dzięki
SV 1000S
Nigga
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

na górê