Zobacz wÄ…tek - skrzynia
NAS Analytics TAG

skrzynia

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

skrzynia

Postprzez fred19 » 28/2/2009, 17:17

siemka mam pytanko czy ktos mial taki przypadek ze jak wlaczal z 1 na 2 to mocno zgrzytalo? jeszcze 3 razy stalo mi sie przy zmianie giegu ze z 3 na 4 nie wskoczyl bieg i jak chcialem wkleszczyk inny to zgrzytalo dopiero po zmniejszeniu predkosc wchodzily dobrze co moze byc tego przyczyna?? moto to zzr 1100 92 rok czy moze byc to wina wodzika czy sprzegla a moze trybikow albo sam nie wiem czego??
fred19
Świeżak

Postprzez YZF R1 » 28/2/2009, 23:14

witam jeśli zgrzyta ci skrzynia przy wrzucaniu biegu to przede wszystkim sprawdź linkę od sprzęgła czy masz dobrze ustawioną. jeśli zaś zgrzyta ci tylko przy wbijaniu 2 to znak że sprzęgło jest ok. problem polega w wodziku który jest już wytarty oraz w trybie 2 biegu wypusty które są w trybie też już są wyślizgane i wodzik na siłę wbija bieg dlatego ci zgrzyta. jeśli do tego wypada bieg to znak że pamiętnik też masz wyrobiony. tak to mniej więcej wygląda kolego...
YZF R1
Moderator

Postprzez fred19 » 1/3/2009, 08:32

ja w zygzaku nie mam sprzegla na lince tylko na plynie a nie wiesz kolego ile moze to kosztowac wodzic i trybik 2 biegu??
fred19
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 1/3/2009, 19:34

Przy sprzęgle hydraulicznym które masz w ZZR polecam zacząć od sprawdzenia czy prawidłowo działa sprzęgło.
(Nie wiem ile do ZZR 1100 kosztujÄ… 2 tryby i wodzik, ale do ZX12R kosztuje to prawie 2000PLN).

Jeśli to jest OK, naucz się zmiany biegów z lekkim między gazem, szczególnie redukcja, a w górę jak zmieniasz to spróbuj odpuścić gaz, wcisnąć sprzęgło i dynamicznym ruchem wbij wyższy bieg.

Ewentualnie wymień płyn w sprzęgle i ustaw regulację na klamce sprzęgła na 1 ( masz skalę od 1 - 4), 1 największy skok, 4 najmniejszy skok.
Zobacz czy są wszystkie elementy przy klamce sprzęgła.

Czasami jest to kwestia techniki zmiany biegów, czasami kwestia działania sprzęgła.
Sprawdź czy pompa i wysprzęglik działają prawidłowo.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê