Kłopoty z Rejestracją
• Strona 1 z 1
Kłopoty z Rejestracją
Witam . Mam problem z rejestracją motoroweru. Mianowicie kupiłem motor od niepełnoletniego a na niego był motorower teraz gdy chciałem go zarejestrowac powiedzieli mi ze niemogę tego zrobic bo zgode na sprzedaż moze wydać tylko sąd. A koles powiedział ze go wyrejestrował . i moje pytanie jak to jest mozliwe ze on go wyrejestrowal a ja nie mogę zarejestrować ? Z góry Dzięki
- MaTiii112
- Świeżak
powiedziano tobie głupotę
osoba o ograniczonych prawach obywatelskich stosownie do art. 20 kodeksu cywilnego stanowi że osoba niepełnoletnia może zawierać umowy należące do umów powszechnie zawieranych w drobnych bieżących sprawach życia codziennego,
ponad to art. 22 stanowi o tym że:
Jeżeli przedstawiciel ustawowy osoby ograniczonej w zdolności do czynności prawnych oddał jej określone przedmioty majątkowe do swobodnego użytku, osoba ta uzyskuje pełną zdolność w zakresie czynności prawnych, które tych przedmiotów dotyczą.
przez przedstawiciela ustawowego rozumieć należy: rodziców, opiekunów prawnych lub sąd
podsumowujÄ…c
jeśli niepełnoletni podpisał umowę w zakresie sprzedaży rzeczy do niego należącej, jest to umowa wiążąca
jeśli bardzo chcesz się zabezpieczyć, to pozyskaj na umowie KS podpis rodzica
osoba o ograniczonych prawach obywatelskich stosownie do art. 20 kodeksu cywilnego stanowi że osoba niepełnoletnia może zawierać umowy należące do umów powszechnie zawieranych w drobnych bieżących sprawach życia codziennego,
ponad to art. 22 stanowi o tym że:
Jeżeli przedstawiciel ustawowy osoby ograniczonej w zdolności do czynności prawnych oddał jej określone przedmioty majątkowe do swobodnego użytku, osoba ta uzyskuje pełną zdolność w zakresie czynności prawnych, które tych przedmiotów dotyczą.
przez przedstawiciela ustawowego rozumieć należy: rodziców, opiekunów prawnych lub sąd
podsumowujÄ…c
jeśli niepełnoletni podpisał umowę w zakresie sprzedaży rzeczy do niego należącej, jest to umowa wiążąca
jeśli bardzo chcesz się zabezpieczyć, to pozyskaj na umowie KS podpis rodzica
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
jeśli masz ten zapis to zgłoś skargę do kierownika wydziału na urzędnika, który odmówił dokonania rejestracji
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość