Pompa hamulcowa HONDA CB 500
• Strona 1 z 1
Pompa hamulcowa HONDA CB 500
Witam ponownie
W moich przygotowaniach do sezonu natrafilem na kolejny problem,a mianowicie poniewaz plyn hamulcowy w przednim hamulcu nie byl chyba od wiekow zmieniany (kolor ciemno brazowy), postanowilem go wymienic, jednak pojawil sie problem, po zalaniu nowego pompka troche popompowala i przestala.... Pozniej jak ja zdemontowalem zaczela pompowac normlanie plyn po zalozeniu znow nic plyn stoi w zbiorniczku i opma nie pompuje. Jak myuslice co to moze byc?? Czy wystaczy ja przedmuchac sprezonym powietrzem, czy trzeba ja rozebrac aby wyczyscic...rozbieral ktos moze keidys,jak to zrobic?? I czy to tylko kwestia przeczyszczenia czy cos moze byc w niej uszkodzone??

- adrianCB
- Świeżak
Problem w tym ze nie dalo sie odpowietrzyc bo nie pompowala plynu... chyba jak kreska pisze bede musial ja rozberac i wyczyscic...ale zeby sie nie narobic najpierw sprobuje sprezonym powietrzem
Ktos wie w ktora strone trzeba ten tloczek wyjac, czy jest tam jakis pierscien zabezpeiczajacy?? Jak sie za to zabrac zeby nie napsuc nic??

- adrianCB
- Świeżak
cos mi sie zdaje ze nie do konca odpowietrzone. sproboj gwaltownie potrzasac kierownica tak aby ostatni pecherzyk powietrza wyskoczyl z pompki hamulca.
napisz czy sobie poradziles
napisz czy sobie poradziles
willyfog - Świeżak
1 - odpowietrzyć
2 - wyczyścić przewody hamulcowe, pompę, zacisk.
3 - zalać nowym płynem i oczywiście dać nowe uszcelki.
jak to nie pomoże to można szukać winy w przewodach hamulcowych bo zapewne mają już swoje lata i opłacałobysie wymienić na nowe. moze też być wina po stronie uszczelek tłoczków w zaciskach ahmulcowych.
2 - wyczyścić przewody hamulcowe, pompę, zacisk.
3 - zalać nowym płynem i oczywiście dać nowe uszcelki.
jak to nie pomoże to można szukać winy w przewodach hamulcowych bo zapewne mają już swoje lata i opłacałobysie wymienić na nowe. moze też być wina po stronie uszczelek tłoczków w zaciskach ahmulcowych.
-
Xavi - Świeżak
Ehhh no i niestety juz wiem w czym problem, niestety jedna z uszczelek na tloku pompy juz sie zuzyla i raz lepiej raz gorzej tloczy plyn, czy ktos wie gdzie moge dostac takie uszczelki?? Bo w hondzie powiedzieli mi ponad 100zl!! Co prawda tam jest tloczek sprezyna...ale ja sie zadowole dwiem uszczelkami o wartosci pewnie nie wiekszej niz 5zl 

- adrianCB
- Świeżak
Ok hamulec juz zrobiony, kumpel poradzil mi sklep gdzie mozna dobrac takie uszczelki, sam dobieral tam do swojej tdmy i jest do tej pory wszystko ok. Zaplacilem 6zl za sztuke i wszystko jest ok
Czyli 12zl za dwie a nie kolo 100, mam nadzieje ze bedzie tez mi sluzyc jak najdluzej
Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

- adrianCB
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa