Zobacz wątek - Same napinanie sie łańcucha ;/
NAS Analytics TAG

Same napinanie sie łańcucha ;/

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Same napinanie sie łańcucha ;/

Postprzez hugo2003 » 23/10/2006, 12:01

witam mam znow maly problemna poczatku sezonu wymienilem lancuch bo przy jezdzie na wyzszym biegu cos pojekiwalo doszedlemdo wniosku ze to lancuch ma momenty ze sie naciaga a jak dalejsie pokreci kolem rozluznia sie! w service powiedzieli zeby wymienic caly zespol napedowy (koszt ok 900zl) posprawdzalem zebstki i sa ok nawet malo zluzyte!! kupilem nowy lancuszek problem zninol poza tym ze go co jakis czas naciagalem dzis sprawdzilem go luzny jak nie wiem co naciaglem go i znoe sa momety ze sie naciaga w pewnym momencie a dalej sie poluznia...co to moze byc mial ktos kiedys takie rzeczy??? pozdrowki i pomocy :* TO ALL !!!
Motorynka Pony

WSK 125 (1983r)

MZ ETZ 251

GSX 600F

ZX 9 R (moje oczko w głowie)
hugo2003
Mieszkaniec forum

Postprzez jader » 24/10/2006, 10:52

miałem taką sytualcję w bandit 600 - cały nowy zespół napędowy zachowywał się jak mimośród, kupowałem wszystko w szwajcarii i tam też zakładałem, powiedziano mi że problem tkwi w łańcuchu i musi się rozjeździć by prawidłowo się rozciągnął, nestety po przyjechaniu do Polski 1500 km nadal był problem, wziąłem suwmiarkę i zacząłem mierzyć, po kilku godzinach pomiarów wszystkiego na wszystkie sposoby odkryłem że błąd jest na tylnej zębatce i ona tworzy mimośród !!! ostro wkurw....ony kupiłem samą tylna zębatkę i problem zniknął, a tamtą powiesiłem sobie na ścianie. Do tej pory nie moge uwierzyć że nowa zębatka mogła mieć taką fabryczną lipę !!
zzr1100, mz etz 150
jader
Świeżak

Postprzez MIK » 24/10/2006, 12:25

wymień CAŁY napęd... Łańcuch zawsze rozciąga sie nierównomiernie, w jednym miejscu bedzie bardziej rozciągnięty niż w innym dlatego musisz to wymienić razem z zębatkami inaczej tak jak mówi Lovtza wywalisz to do kosza...

2 miesiące temu kosztowało mnie to 540 zł - wszystkie czesci japońskie!

900 zł ?? to raczej gruuube przegięcie... pozdrów swój serwis! :)
MIK
Świeżak

Postprzez hefron » 24/10/2006, 13:31

Miałem podobnie z łańcuchem. Rozciągał się co 200 km tak, że trzeba bylo naciągać znów. Wina leżała po stronie poprzedniego właściciela, który zrobił sobie ze mnie jaja i wymenił łańcuch na stare zębatki i sprzedał mi moto. Oczywiście ja nie byłem w stanie tego sprawdzić na jeździe probnej i musialem kupic caly zestaw napędowy. Od tej pory naciągałem łańcuch tylko raz przez 3 miesiące a przejechałem na nim juz ponad 5 tys. km! Naprawde warto zainwestować w cały zestaw i mieć spokój!
hefron
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Tomek. R » 24/10/2006, 15:40

Witam.
Mam pytanie w temacie więc pozwólcie że sie podczepię.
Gdy zestaw jest już używany, to czy zdjęcie łańcucha i przełożenie go (nieświadome) w inne miejsce na zębatkach może przynieść niekożystne rezultaty? Dodam że łańcuch był uważany za "dobry"
Pozdrawiam.
Tomek. R
Świeżak

Postprzez Tomek. R » 24/10/2006, 15:57

Ech...
Własnie sobie zdałem sprawę z faktu, że zębatki są różne więc kręcą się z różną prędkością no i łańcuch co chwila jest w innym miejscu. Więc... nie było pytania.

No chyba że ktoś ma inne zdanie. Pozdrawiam.
Tomek. R
Świeżak

Postprzez hugo2003 » 25/10/2006, 21:38

ale jak wymienilem łancuch wszystko bylo ok az do teraz do 7tys km po wymianie.;/ czyzby jakies kolko zebate bilo i wybilo lancuch??? a na marginesia jak lancuch sie wyciaga nie rownomiernie ???jak by mial sie wyciagac nie rownomiernie to bym chyba mysial przyspiszac i ruszac a ogniw od 1 do 40 ??;> pozdro
Motorynka Pony

WSK 125 (1983r)

MZ ETZ 251

GSX 600F

ZX 9 R (moje oczko w głowie)
hugo2003
Mieszkaniec forum

Postprzez PTB_PL » 26/10/2006, 11:50

niestety czeka cie ponowna wymiana i lancucha i zebatek, trzeba bylo zapytac zanim wymieniles lancuch :twisted: :twisted: :twisted:
No i w góre serca ~ redukcja i powrót do góry
Trzymaj się STUNTU
PTB_PL
Świeżak

Postprzez Kwazi » 26/10/2006, 14:22

PTB_PL napisał(a):niestety czeka cie ponowna wymiana i lancucha i zebatek, trzeba bylo zapytac zanim wymieniles lancuch :twisted: :twisted: :twisted:

alesz Ty jesteś okropny... :wink:

hugo2003- ostatnio nieczesto bywam na forum, ale dosyc czesto w tym dziale pojawiaja sie zapytania odnośnie problemów które masz ze swoim moto.GSX to naprawde dobre maszyny i naoguł niema z nimi wiekszych problemów, twoja jest chyba jakaś wyjatkowa...?

pozdr
Piłeś?? -nie jedz
Nie piłes??- wypij

"zielona szóstka"
Kwazi
VIP Ścigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa