Zobacz wÄ…tek - Fotoradary....
NAS Analytics TAG

Fotoradary....

Przepisy, prawo
_________

Fotoradary....

Postprzez GersioZX10R » 24/8/2008, 12:02

Jak fotoradar wyłapuje motocyklistów. I czy w ogóle ich wyłapie bo gadałem z takim znajomym i mówil ze w ogole niewylapuje:P
Niektórzy ludzie podążają według zasad, dlaczego???
Ponieważ ich się boją.:P
GersioZX10R
Świeżak

Postprzez CROwMAN » 24/8/2008, 12:03

HMMM jak Cię radar wyłapuje to po jakiego montujesz tablice na przodzie moto , może pora wrzucić ją na tyl
CROwMAN
Świeżak

Postprzez GersioZX10R » 24/8/2008, 12:24

Ale darymny jestes:P Dobra prosze tylko o inteligetne odp.Dzieki:P
Niektórzy ludzie podążają według zasad, dlaczego???
Ponieważ ich się boją.:P
GersioZX10R
Świeżak

Postprzez CROwMAN » 24/8/2008, 12:29

Stary , no spotykałem się z takimi przypadkami , chyba kiedyś takie przypadek tu był . Że kolesiowi walnęli zdjęcie od przodu i przysłali mu zdjęcie ładne . Ale pytam się jak to możliwe . ;/ ; / chyba że jest taki mądry fotoradar że robi zdjęcie z przodu i z tyłu , Wtedy ,, wszystko się może zdarzyć "
CROwMAN
Świeżak

Postprzez Kam25 » 24/8/2008, 13:34

Coraz częściej ustawiają radary żeby łapał od tyłu(zdjęcie jest robione jak pojazd odjeżdża od radaru a nie jak do niego dojeżdża) i wtedy zdięcie jest robione również motocyklom.
Kam25
Świeżak

Postprzez milus » 24/8/2008, 15:22

No tak są już takie fotoradary, robią zdjęcia z tyłu.Nie wiem jak z nimi w Polsce.Wiem, że u mnie takich nie mają.
600:D Spawacz ram....
milus
Świeżak

Postprzez smyrtus » 24/8/2008, 19:23

Ha i tu się mylisz, aktualnie wszystkie zamontowane na stałe fotoradary w Polsce to fotoradary dalekosiężne, co za tym idzie łapie pojazdy zbliżające się do fotoradaru od jego strony, jak i te oddalające się od niego na przeciwnym pasie, więc jeśli fotoradar nie stoi przy krawędzi jezdni po Twojej stronie możesz liczyć na fotkę.
smyrtus
Świeżak

Postprzez Konig » 24/8/2008, 22:16

Tylko że jak zrobi Ci od tyłu, to jak udowodnią, że to akurat Ty prowadziłeś pojazd?
Konig
Świeżak

Postprzez Blaza89 » 24/8/2008, 22:37

Placi ta osoba ktora jest posiadaczem danego pojazdu czyli jak jedziesz ty a auto ojca to mandat idzie na niego ot i cala filozofia
Ride to die
Only the good Die Young
Blaza89
Świeżak

Postprzez Konig » 24/8/2008, 23:06

Zawsze może się wyprzeć, że to nie Ty prowadziłeś :)
Konig
Świeżak

Postprzez Sureal » 24/8/2008, 23:25

Mam chyba dzisiaj jakiś ciężki temat z mandatami. Otóż w zeszły czwartek, dla przykładu, w Poznaniu na Grunwaldzkiej municypały robiły fotki z tyłu:) Po czym część klienteli zatrzymywali 100 m dalej. I tak ma być coraz częściej. Gdzieś pod Wawą jakiś czas temu była akcja na motonogich, na interii nawet pisali. Generalnie nałapali sporo świrów. Z tego co mi się wydaje, to polują na ludzi ostro zasuwających po mieście. Ja jechałem 70 na 50-tce i fotki nie było.

Pozdro
Sureal
Świeżak

Postprzez gray wolf » 24/8/2008, 23:54

Blaza89 napisał(a):Placi ta osoba ktora jest posiadaczem danego pojazdu czyli jak jedziesz ty a auto ojca to mandat idzie na niego ot i cala filozofia

Wybacz, ale siÄ™ mylisz.
Płaci zawsze kierowca.
Poza tym było o tym duużo na forum. Poszukaj i dowiedz się jak to działa ;-)
"Człowiek bez pasji jest martwy"
gray wolf
Świeżak

Postprzez Konig » 25/8/2008, 08:35

gray wolf napisał(a):
Blaza89 napisał(a):Placi ta osoba ktora jest posiadaczem danego pojazdu czyli jak jedziesz ty a auto ojca to mandat idzie na niego ot i cala filozofia

Wybacz, ale siÄ™ mylisz.
Płaci zawsze kierowca.

No tak, ale jeśli zdjęcie jest od tyłu?
Konig
Świeżak

Postprzez gray wolf » 25/8/2008, 12:20

Konig napisał(a):
gray wolf napisał(a):

Wybacz, ale siÄ™ mylisz.
Płaci zawsze kierowca.

No tak, ale jeśli zdjęcie jest od tyłu?

Niczego to nie zmienia.
Wszystko było już na forum napisane kilka razy. Ale właśnie siedzę z rozwaloną nogą i nie mam co robić, więc Ci napiszę jeszcze raz:
właściciel pojazdu ma obowiązek podać dane osoby, która w danej chwili prowadziła jego pojazd. Jeżeli Policja zapyta o to, kto prowadził pojazd w chwili popełnienia wykroczenia to są trzy proste możliwości:
1. Właściciel mówi, że to on i dostaje mandat.
2. Właściciel podaje dane osoby, której pożyczył pojazd i ta osoba dostaje mandat.
3. Właściciel twierdzi, że nie pamięta/nie wie kto prowadził pojazd i zostaje ukarany za "niespełnienie obowiązku wskazania osoby, której użyczył pojazdu" (czy jakoś podobnie się to nazywa).

Ja osobiście dwa razy zostałem sfotografowany (od przodu, puszką jechałem). Nigdy nie przyszedł do mnie żaden mandat. Przyszło "wezwanie w celu wyjaśnienia". Na komisariacie pokazano mi zdjęcie i pierwsze pytanie zawsze było: "Czy to Pan prowadził?". Potem dopiero policjant wypisywał mandat.
"Człowiek bez pasji jest martwy"
gray wolf
Świeżak

Postprzez simonw » 25/8/2008, 20:19

Krotko - placi WLASCICIEL bo sa nowe przepisy.
Jesli wlasciciel poda sprawce ktory sie przyzna, on placi. Jesli nie zawsze wlasciciel na ktorego jest zarejestrowany pojazd.

Koniec!
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez smyrtus » 26/8/2008, 12:56

A jeśli właściciel wypiera się prowadzenia pojazdu, podaje dane tej osoby jadącej, osoba, która rzekomo jechała też się wypiera to wina spada na właściciela, chyba, że właściciel z kierowcą spisali taki świstek o użyczeniu pojazdu danej osobie, tak samo podczas wypadku, jeśli ktoś spowodował wypadek nie swoim pojazdem.
smyrtus
Świeżak

Postprzez cdsMarcin » 29/8/2008, 12:05

Wczoraj strzeliło mi fotke w nocy. Oczywiście tylko z przodu więc się zastanawiam czy mają jakiekolwiek prawo i podstawy aby wręczyć mi mandat? Takich pojazdów jak mój może być tysiące, równie dobrze może ktoś mieć taką samą kurtke i kask. Co mówić jeżeli wezwą mnie na wyjaśnienia? Myślałem, że może powiedzieć że naprawiałem moto i nie był używany przez dłuższy czas? :)
<a href="http://www.bezpieczny-motocyklista.info/">Obrazek</a>

<a href="http://www.emoto.com.pl/id91106.html">Na sprzedaż Aprilia RS 80/50 2001r.</a>
cdsMarcin
Bywalec

Postprzez CeBeRek » 30/8/2008, 01:06

cdsMarcin napisał(a):Wczoraj strzeliło mi fotke w nocy. Oczywiście tylko z przodu więc się zastanawiam czy mają jakiekolwiek prawo i podstawy aby wręczyć mi mandat? Takich pojazdów jak mój może być tysiące, równie dobrze może ktoś mieć taką samą kurtke i kask. Co mówić jeżeli wezwą mnie na wyjaśnienia? Myślałem, że może powiedzieć że naprawiałem moto i nie był używany przez dłuższy czas? :)

Że Ci sie na żarty zebrało
f4 | | Przeczytaj !! | | viewtopic.php?p=209115#209115
CeBeRek
Stały bywalec

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê