"Termin ważności" mieszanki paliwa z olejem
• Strona 1 z 1
"Termin ważności" mieszanki paliwa z olejem
Tak jak w temacie, ile może taka rozmieszana benzyna z olejem stać w karnistrze/baku. Zazwyczaj rozrabiałem przed jazdą, ale w ostatni weekend rozrobiłem, wlałem do baku, coś mi wypadło i nie mogłem jej wyjeździć ;P W ten weekend zostanie zużyta, więc spoko, ale pytam z ciekawości.
Z góry dzięki.
Z góry dzięki.
- Pucek12
- Świeżak
Powiem tak, jest kilka czynników, które mogą wpłynąć na mieszankę, owszem, ale to już mowa o długich okresach.
Mieszanka może stać miesiącami, jeżeli jest szczelnie zamknięta i przez ten czas jej stania znaczne ilości benzyny się nie skroplą, bądź ewentualnie nie wyparują, to jest całkowicie zdatna do jazdy. W najgorszym przypadku może być troszkę bardziej bogatsza mieszanka w olej, więc nie musisz się bać o to, że ci się zatrze.
Oczywiście po długim staniu takiej mieszanki olej sobie lubi osiąść na dnie, więc trzeba mocno i energicznie wymieszać i można spokojnie karmić swoją maszynę.
Mieszanka może stać miesiącami, jeżeli jest szczelnie zamknięta i przez ten czas jej stania znaczne ilości benzyny się nie skroplą, bądź ewentualnie nie wyparują, to jest całkowicie zdatna do jazdy. W najgorszym przypadku może być troszkę bardziej bogatsza mieszanka w olej, więc nie musisz się bać o to, że ci się zatrze.
Oczywiście po długim staniu takiej mieszanki olej sobie lubi osiąść na dnie, więc trzeba mocno i energicznie wymieszać i można spokojnie karmić swoją maszynę.
-
Street4Fun - Bywalec
Po tygodniu to możesz smiało latać tylko poruszaj moto troche przed jazda i wixa za długo nie stało więc spoko ja miałem czasem benke co po pół roku stała w karnistrach i tez jakoś za dużo nie straciła i moto sie nie zatarło.
- Fantas3k
- Bywalec
- hondacr1989
- Świeżak
temat uwazam za wyczerpany wiec zamykam
dla zebrania informacji - po tygodniu czy nawet dwóch spoko paliwo jest swieżutkie. dłuzsze leżakowanie jest jeszcze w miare ok jak banka jest bardzo szczelna. ale wiecej niz pół roku to bym paliwa nie trzymał. pewnie da sie zalac i bedzie chodził ale sporo wyparowało. chyba ze robic mixy ze swieżym.
dla zebrania informacji - po tygodniu czy nawet dwóch spoko paliwo jest swieżutkie. dłuzsze leżakowanie jest jeszcze w miare ok jak banka jest bardzo szczelna. ale wiecej niz pół roku to bym paliwa nie trzymał. pewnie da sie zalac i bedzie chodził ale sporo wyparowało. chyba ze robic mixy ze swieżym.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości