Zobacz wątek - Rozrusznik czy ktos wie jak działa?
NAS Analytics TAG

Rozrusznik czy ktos wie jak działa?

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Rozrusznik czy ktos wie jak działa?

Postprzez Yyveel » 11/7/2007, 21:44

Hey!
Mam pytanie, kupilem motor (Daelim Roadwin 125) i jest problem. Rozrusznik sie obraca tzn działa ale jest kłopot z zazębianiem się rozrusznika z dalszymi trybami. Wszystko rozebrałem i pojawiają się dwa pytania:

1.Czy rozrusznik zawsze jest odłączany od silnika po uruchomieniu (tam nie ma żadnego elektromagnesu czy czegos co odłączało by rozrusznik)?
2. Co to jest mechanizm rolkowy przy rozruszniku (bendiksie) i jak działa?

Pozdrawiam Wszystkich MotoManiaków
Lewy
Yyveel
Świeżak

Postprzez elco » 12/7/2007, 09:14

prawdopodobnie zablokowany jest bendix. mechanizm rolkowy, o ktory pytales jest odpowiedzialny za przeniesienie obrotow silnika czyli rozrusznika na bendix i naciagniecie go. Jezeli rozrusznik kreci a nie odpala to mozliwe, ze wlasnie ten element nie ulegl uszkodzeniu. Wyciagnij jeszcze raz rozrusznik, sprawdz czy bendix swobodnie sie obraca, sprobuj takze na akumulatorze o troche wiekszym amperarzu czy bendix jest w stanie sie obrocic. zdaza sie takze, ze przyczyna jest uszkodzenie tuleji, do ktorej wsadzony jest walek silnika. Wystarczy niewielki luz i kumutator zablokuje sie na magnesach.
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez Yyveel » 12/7/2007, 11:13

Tzn. wszystko rozebralem az do alternatora i wszystko sie obraca. Jedyne co zaobserwowalem to ze wałek wirnika (od rozrusznika), ma wyrobione zeby.

Jesli mozesz mi wyjasnic jak działa mechanizm rolkowy??

Ja nie moge rozkminic na jakiej zasadzie rozrusznik jest dołączany i odłączany od silnika??
Yyveel
Świeżak

Postprzez BadYunior » 13/7/2007, 11:26

Zazwyczaj w rozruszniku każdego silnika spalinowego jest elektromagnes, który zembatkę znajdującą się na końcu wałka rozrusznika przewuwa i zazębia o koło zamachowe. Jednak przełożenie rozrusznik>silnik jest bardzo małe w momencie uruchomienia silnika spalinowego to małe kółko (i cała reszta) w rozruszniku obracałyby się z ogromną prędkością co doprowadziłoby do zniszczenia całości. Dlatego też za tą małą zembatką masz sprzęgło jednostronne, która zazembia gdy włączasz rozrusznik a puszcza, gdy obroty silnika są szybsze niż obroty rozrusznika. Jeśli masz problem z zabembieniem małego kółka rozrusznika to albo jest problem ze skokiem elektromagnesu, albo jak piszesz uszkodzona jest zembatka na rozruszniku. Niestety bez zobaczenia całości nic więcej nie da się powiedzieć.
BadYunior
Świeżak

Rozrusznik

Postprzez kargulvmax » 13/7/2007, 12:54

Witam w motocyklach nie ma żadnego elektromagnesu więc po co te wywody.Jest sprzegło jednostronne czy jak to zwał różnie to w motorach wygląda .MA to koło zębate na oko średnicy z10 cm które jest połzczone z mechanizmem z rolkami w srodku mozna to rozebrać może tam byc kilka rolek np.3 albo z 15 te 3 maja spręzynki małe jak od długopisu mogą pęknąć wyrobić się(różna długość itp.Generalnie trzymając taki mechanizm w dłoni zębatką można obracać tylko w jednym kierunku w drugą musi być blokada bo w tą ma kręcić rozrusznik.Jak co to pisz :kargulvmax@o2.pl
kargulvmax
Świeżak

Postprzez Yyveel » 13/7/2007, 15:40

Dzieki Kargul, dokladnie o to mi chodzilo. Wczoraj udalo mi sie znalezc serwisówke Daelim Roadwin w necie. Jak ktos jest zainteresowany moge sie podzielic.

Właśnie uszkodzone jest to sprzęgło z rolkami. Pytnaie czy to sie naprawia czy trzeba wymieniac?? Ojawy są takie że co jakiś czas nie zaskakuje tzn. nie blokuje sie.
Yyveel
Świeżak

Postprzez kargulvmax » 13/7/2007, 16:34

Jeżeli wszystko jest wymyte i czyste to jedynie sprężynki mogą być za słabe. Może od czegoś podebrać albo rozciągnąć ?
kargulvmax
Świeżak

Postprzez eristof » 14/7/2007, 12:33

Yyveel napisał(a): Wczoraj udalo mi sie znalezc serwisówke Daelim Roadwin w necie. Jak ktos jest zainteresowany moge sie podzielic.

proponuje byś wrzucił to do tematu "serwisówki". Moze to komuś się w przyszłości przydać.
Rusz głową a d*** pójdzie za nią!!!

Yamaha Fazer FZS 600
eristof
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez kocykja » 24/1/2008, 21:48

czesc mam taki sam problem z yamaha fzr 1000 czasem rozrusznik zaskakuje czasem sie slisga oddalem motor mechanikom do naprawy rozciagneli sprzezynki teraz przeskakuje ale troche rzadziej

czy moze to byc wina jeszczeczegos czy moze za slabo rozciagneli gamonie sprezynki?
kocykja
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości

na górê