Zobacz wÄ…tek - cbr F4i - 2gi bieg raz siada a raz nie.. :/
NAS Analytics TAG

cbr F4i - 2gi bieg raz siada a raz nie.. :/

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

cbr F4i - 2gi bieg raz siada a raz nie.. :/

Postprzez open » 4/7/2007, 23:52

Mam problem z 2gim biegiem..
Sam juz nie wiem czy to ze mna cos nie tak, czy ze skrzynia albo sprzeglem.
Objawy:
Dokrece 1 i chce wbic 2 (ze sprzeglem) to potrafi zostac na luzie i proby "dobicia" 2 biegu koncza sie zgrzytem, az wkoncu jakos wbije.
Pozostale biegi ok, redukcja z 2 na 1 bez problemu.
Wystepuje to nieregularnie, raz idzie jak maslo z 14kprm a raz nie chce siasc nawet z 10k..
Spotkal sie ktos z czyms takim?
Moze poprzedni uzytkownik katowal sprzeta i z tad takie obawy?
Moto mam od miesiaca i takie objawy byly od samego poczatku.
Gdzie szukac przyczyny?
cbr 600f4i - czarna kochanka :) | | www.ostrajazda.com
open
Świeżak

Postprzez musieli » 5/7/2007, 07:05

A co się dzieje w przypadku prób przebicia bez sprzęgła?

Generalnie wygląda to na początek końca trybu 2ki, więc pewnie skrzynka na stół = nie małe koszty...
musieli
Świeżak

Postprzez open » 5/7/2007, 10:30

Jak probuje bez sprzegla zostaje na luzie..
Ale kolega ktory tez ma F4, mowi ze nie wbije 2 bez sprzegla.. Pozostale biegi bez sprzegla ok.
cbr 600f4i - czarna kochanka :) | | www.ostrajazda.com
open
Świeżak

Postprzez musieli » 5/7/2007, 11:30

Ostatnio widziałem F4i z przebiegiem kole 7 tysi z padniętą 2ką... Niestety u Ciebie wygląda na to samo. Niestety proces będze postępował. Ktoś wcześniej musiał katować to moto na kole i przebijać z 1 na 2 w pionie.
musieli
Świeżak

Postprzez elco » 5/7/2007, 14:07

ja mam f2 i tez zdarzaja sie takie numery. Niekoniecznie jest to wina katowania motocykla. Kupilem motocykl od pani, ktora uzywala go do jazdy w miescie - zwykle wiecej niz 3 nie wbijala - to wszystko wyjasnia. Hondy z rodziny CBR niestety maja niedość dobra skrzynie biegow. Silniki tych Hond troche rzechola bez sprzegla. Czesto sie mowi, ze szumia w nich kosze sprzeglowe - ale tak wlasnie pracuje skrzynia biegow. Ja staram sie pamietac o tej nieszczesnej dwojce i wbijac bieg dynamicznie, dociagajac do konca.
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez musieli » 5/7/2007, 14:17

elcommendante napisał(a):ja mam f2 i tez zdarzaja sie takie numery. Niekoniecznie jest to wina katowania motocykla. Kupilem motocykl od pani, ktora uzywala go do jazdy w miescie - zwykle wiecej niz 3 nie wbijala - to wszystko wyjasnia. Hondy z rodziny CBR niestety maja niedość dobra skrzynie biegow. Silniki tych Hond troche rzechola bez sprzegla. Czesto sie mowi, ze szumia w nich kosze sprzeglowe - ale tak wlasnie pracuje skrzynia biegow. Ja staram sie pamietac o tej nieszczesnej dwojce i wbijac bieg dynamicznie, dociagajac do konca.

Chłopie, co jak co ale teraz to pojachałeś... :D Nie wiem ile motocykli Honda już posiadałeś, ale nie sądź na podstawie swojej F2 wszystkich pozostałych. CBRki mają świetne skrzynki. Generalnie tyczy się to więszości motocykli z pod znaku honda. Chałas dobiegający podczas biegu jałowego na wyłączonym sprzęgle to kosz sprzęgłowy a nie skrzynia. Gdyby taki chałas dobiegał faktycznie ze skrzyni to by się w ciągu nastęnych 5 minut wysrała... A 2 bieg zawsze powinno się wbijać bardziej zdecydowanie niż pozostałe w górę. A wypadająca albo nie wpinająca się dwójka jest oznakiem nadmiernego zużycia się elementów odpowiedzialnych za jej pracę. A przedwczesne pojawienie się tych objawów świadczy jedynie o tym, że ktoś wcześniej nieumiejętnie zmieniał biegi bądź katował sprzęt.
musieli
Świeżak

Postprzez cezare » 5/7/2007, 14:48

kurcze po przeczytaniu tego article - mam to samo ...

najgorsze w tym wszystkim że moto po kupnie oddałem do autoryzowanego serwisu Yamahy gdzie powiedziałem - przeglądnijcie wszystko bo to przegląd pierwszy po kupnie - i podajcie kosztorys...

z tą 2'jka mam to samo - czasami - raz dociągam i wchodzi - 2-3 x na 2KKM miałem ten zgrzyt z niemożnością wbicia 2... ale kiedy robię to zdecydowanie - jakoś jest OK

po prostu nie może być lekko wbijana ...

cez.
ale to moje subiektywne odczucia z moto z 42kkm przebiegu
cezare
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez falconiforme » 5/7/2007, 16:39

W Bandit 600 28kkm, jak przeciągnę trochę na 1-ce po obrotach to też mam świerszcza wbijajac 2-gi bieg. Ale nie wiem czy to ostatnio czy poprostu nie zauważyłem. Poza tym jest ok.
Ongoing Success
falconiforme
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez elco » 5/7/2007, 19:15

musieli - to nie jest niestety opinia wystawiona na podstawie mojego modelu. Bylem niedawno zmieniac rozrzad w swoim motocyklu i pytalem wlasnie o ten dziwny halas dobiegajacy z silnika pracujacego na biegu jalowym. Inzynier mechanik, ktory rozebral juz tysiace motocykli napewno nie myli sie odnosnie skrzyni biegow. Wine za to ponosza maetarialy uzyte do ich budowy. Te stopy sa na tyle lekkie, ze nie ma mozliwsci by nie halasowaly. Mimo to owe skrzynie trzymaja sie bardzo dlugo. Oczywiscie nie mozna tego potwierdzic w 100% przypadkow. Jezeli masz watpliwosci to zmien kosz sprzeglowy i sprawdz co sie zmienilo.

"niedosc" dobra - to tylko moja opinia - biorac pod uwage SRAD'y z tych samych lat, czy chocby kawasaki GPZ 600, seria ZXR - tam nie mozna nic zarzucic skrzyni biegow.
Ostatnio edytowano 5/7/2007, 20:31 przez elco, Å‚Ä…cznie edytowano 1 raz
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez falconiforme » 5/7/2007, 20:01

W Bandit 600 28kkm, jak przeciągnę trochę na 1-ce po obrotach to też mam świerszcza wbijajac 2-gi bieg. Ale nie wiem czy to ostatnio czy poprostu nie zauważyłem. Poza tym jest ok.

Jednak jak dobrze zapne 2-ke to jest ok :D
Pozdrawiam
Ongoing Success
falconiforme
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 2 gości

na górê