Yamaha r6 2010 olej mineralny
• Strona 1 z 1
Yamaha r6 2010 olej mineralny
Witam kupiłem dzisiaj r6 z 2010r przebieg 4tys km.
Bardzo martwi mnie problem oleju poniewaz jest on mineralny VALVOLINE 10w 40
Olej został zmieniony przez poprzedniego właśćiciel i mowił ze zrobił na nim tylko 500km.
Zmieniać ten olej na syntetyczny, albo chociaż na połsyntetyczny? W tak nowym silniku chyba powinien byc jak najlepszy olej, jesli zmienie go teraz na odpowiedni olej to nic sie nie stanie?
Bardzo martwi mnie problem oleju poniewaz jest on mineralny VALVOLINE 10w 40
Olej został zmieniony przez poprzedniego właśćiciel i mowił ze zrobił na nim tylko 500km.
Zmieniać ten olej na syntetyczny, albo chociaż na połsyntetyczny? W tak nowym silniku chyba powinien byc jak najlepszy olej, jesli zmienie go teraz na odpowiedni olej to nic sie nie stanie?
- milosz515
- Świeżak
http://www.valvolinepolska.pl/cp,36,ole ... uwowe.html
Oleje do motocykli mają inne oznaczenia niż samochodowe i musisz mieć pełne oznaczenie ,aby wiedzieć jaki był zalany, bo 10W40 może być syntetyczny i półsyntetyczny.
Ale ogólnie możesz a nawet powinieneś zalać jakiegoś sprawdzonego syntetyka np.Motul 300V, 7100, Castrol Power 1 Racing, Yamaluble.
P.S.
Na forum R1R6 jest wałkowany temat olei .
Oleje do motocykli mają inne oznaczenia niż samochodowe i musisz mieć pełne oznaczenie ,aby wiedzieć jaki był zalany, bo 10W40 może być syntetyczny i półsyntetyczny.
Ale ogólnie możesz a nawet powinieneś zalać jakiegoś sprawdzonego syntetyka np.Motul 300V, 7100, Castrol Power 1 Racing, Yamaluble.
P.S.
Na forum R1R6 jest wałkowany temat olei .
- yreslo
- Świeżak
Mam sie czego obawiac, typu jest zalany olej mineralny a ja teraz wleje olej syntetyczny, to silnik tego nie wytrzyma i sie np zatrze? (nie znam sie na tym wogole) Nie mam tez pewnosci ze poprzedni właściciel nie zrobił na tym oleju troche wiecej km.
- milosz515
- Świeżak
Yamalube jest to rekomendowany olej do motocykli Yamaha. Tylko dziwne, że seria grizzly po wlaniu yamalube 10w40 pół syntetyk dymi, po zmianie na castrol gps 10w40 problem znika. Z kolei wr 450 na yamalube 15w50 full sytetyk sprawuje się dobrze. W R6 i R1 z castrolem power racing 10w50 syntetyk nie było żadnych problemów (PS Nie twierdze, że na yamalube będzie źle pracował, żę castrol jest najlepszy do R1 R6. Dziele się tylko doświadczeniem w motocyklach, które wymieniłem.)
Pochwal siÄ™ za jakiÅ› czas jak siÄ™ sprawuje r6 na yamalube.
Pochwal siÄ™ za jakiÅ› czas jak siÄ™ sprawuje r6 na yamalube.
Komar-2, Honda Rebel 125, Jawa 250 Suzuki SV 650 S 06'
-
tobiach - Świeżak
Wydaje mi sie ze chodzi bez jakiś zmian wszystko tak samo. Ten co zmieniał mi olej nie wiedział ze poprzednio był wlany olej mineralny i nie wiem czy go w misie troche jeszcze nie zostało, nastepna zmiane oleju planuje robic za jakieś 10tys, czy raczej wcześniej zmienic olej dla bezpieczeństwa?
- milosz515
- Świeżak
- marcinziel2
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość