Quad a jazda po ulicy czy to nie wygląda dziwnie?
• Strona 1 z 1
Tak się zastanawiam i nigdy jeszcze nie widziałem quada śmigającego po ulicy? mimo, że można je homologować, a przyznam, że dość dużo jeżdżę po Polsce.
Zastanawiam się dlaczego tak jest?
-czy dla tego, że śmiesznie to wygląda?
-a może to nie praktyczne bo ma 4 kółka?
Piszcie swoje opinie na ten temat.
Pozdrawiam Patryk.
Tak się zastanawiam i nigdy jeszcze nie widziałem quada śmigającego po ulicy? mimo, że można je homologować, a przyznam, że dość dużo jeżdżę po Polsce.
Zastanawiam się dlaczego tak jest?
-czy dla tego, że śmiesznie to wygląda?
-a może to nie praktyczne bo ma 4 kółka?
Piszcie swoje opinie na ten temat.
Pozdrawiam Patryk.
- PATMA
- Świeżak
Ja widziałem wiele razy quady na ulicach. Wygląda bardzo fajnie. Zwłaszcza jak jest do kitu pogoda to wsiadasz na quada i nie martwisz się o uślizgi przedniego koła przy hamowaniu. Popyla też nieźle, frajda jest No i wszyscy się gapią
-
hefron - VIP Ścigacz.pl
- Marcin Patrol 4x4
- Świeżak
Marcin Patrol 4x4: Już gdzięś kiedyś pisałem o prawkach na quady. W zależności od modelu/marki/przeznaczenia quady można rejestorować na:
- motocykl (kat. A z kaskiem),
- pojazd czterokołowy, czyli auto (kat. B bez kasku),
- ciągnik rolniczy (kat. C bez kasku).
Wszystko zależy od tego jaką homologację posiada dany sprzęt.
PATMA: A kogo obchodzi jak to wygląda? Wsiadasz i jedziesz. Mało ludzi jeździ na quadach po ulicy bo to się mija z celem. Quad z definicji jest sprzętem terenowym. Oczywiście nie zmienia to faktu, że ludzie jeżdżą po ulicach quadami, ale najczęściej są to quady o charakterystyce dual sportów, na szosowych oponach. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie śmigał sportowym quadem po ulicy, bo koszt opon zjadłby go finansowo. Zresztą quad sportowy nie jest od tego, by latać nim po szosach.
Zdarza się czasami, że niektórzy kupują maksymalnie sportowe quady (Raptor, QuadRacer itp itd), zakładają na to szosowe opony i lansują się po mieście. Dla mnie jest to lekka żenada, gdyż jeśli już się uprzeć żeby zrobić z quada supermoto to wymaga to większych przeróbek, a w takim wypadku jazda sportowym quadem z tylko i wyłącznie wymienionymi oponami kończy się na przyspieszaniu na prostej. Ale jako, że tacy panowie chcą tylko się pokazać przed dziewojami to im to kompletnie nie przeszkadza.
A kwestia praktyczności? Nie pośmigasz między autami jak motocyklem i w razie jakiejkolwiek słuczki masz zderzak "przeciwnika" równo na wysokości kręgosłupa/klatki piersiowej. Ja bym sobie odpuścił szczerze mówiąc...
- motocykl (kat. A z kaskiem),
- pojazd czterokołowy, czyli auto (kat. B bez kasku),
- ciągnik rolniczy (kat. C bez kasku).
Wszystko zależy od tego jaką homologację posiada dany sprzęt.
PATMA: A kogo obchodzi jak to wygląda? Wsiadasz i jedziesz. Mało ludzi jeździ na quadach po ulicy bo to się mija z celem. Quad z definicji jest sprzętem terenowym. Oczywiście nie zmienia to faktu, że ludzie jeżdżą po ulicach quadami, ale najczęściej są to quady o charakterystyce dual sportów, na szosowych oponach. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie śmigał sportowym quadem po ulicy, bo koszt opon zjadłby go finansowo. Zresztą quad sportowy nie jest od tego, by latać nim po szosach.
Zdarza się czasami, że niektórzy kupują maksymalnie sportowe quady (Raptor, QuadRacer itp itd), zakładają na to szosowe opony i lansują się po mieście. Dla mnie jest to lekka żenada, gdyż jeśli już się uprzeć żeby zrobić z quada supermoto to wymaga to większych przeróbek, a w takim wypadku jazda sportowym quadem z tylko i wyłącznie wymienionymi oponami kończy się na przyspieszaniu na prostej. Ale jako, że tacy panowie chcą tylko się pokazać przed dziewojami to im to kompletnie nie przeszkadza.
A kwestia praktyczności? Nie pośmigasz między autami jak motocyklem i w razie jakiejkolwiek słuczki masz zderzak "przeciwnika" równo na wysokości kręgosłupa/klatki piersiowej. Ja bym sobie odpuścił szczerze mówiąc...
-
Beavis - Moderator
- Marcin Patrol 4x4
- Świeżak
Wygloąda to fajnie, jeździ się spoko, ale motorem i tak lepiej, bo quad niema takich osiągów i niejest tak poręczny.
Zapraszam na http://www.bikepics.com/members/kuba9449/
-
kuba9449 - Świeżak
ja mieszkam na wsi i jak wyjechalam moim cudem dzisiaj na aulice to kleska ludki stawaly i patrzaly sie jak na kosmitke moja kumpela jakos sie przyzwyczaila ale ja niemoge ale z drugiej strony fajnie mam duzomiejsca do popisu i mam widzow
- fiona
- Świeżak
fiona napisał(a):ja mieszkam na wsi i jak wyjechalam moim cudem dzisiaj na aulice to kleska ludki stawaly i patrzaly sie jak na kosmitke moja kumpela jakos sie przyzwyczaila ale ja niemoge ale z drugiej strony fajnie mam duzomiejsca do popisu i mam widzow
A co masz?
Żeby się cieszyć z miejsca do popisu i widzów, trzeba mieć co pokazać
Zapraszam na http://www.bikepics.com/members/kuba9449/
-
kuba9449 - Świeżak
Quad po ulicy wygląda super
Koło mojego domu nie raz widze jak ktoś zapierdala...
Sam bym chciał juz po ulicy moim quadem ale nie mam jeszcze prawka
Koło mojego domu nie raz widze jak ktoś zapierdala...
Sam bym chciał juz po ulicy moim quadem ale nie mam jeszcze prawka
-
barthez315 - Świeżak
Wiadome nie każdy też ma przyczepkę lub hak w samochodzie żeby przykładowo dojechać w teren. Dlatego ja mogę dodać że u mnie trzeba przebić się przez miasto quadem, i później mamy ładne tereny do jazdy.
Wiadome dlaczego kupuje się quady/motocykle jedni dla frajdy/zabawy i pasji a inni dla lansu... dla mnie wyjazd w teren ze znajomymi i wtedy można jeździć;)
Wiadome dlaczego kupuje się quady/motocykle jedni dla frajdy/zabawy i pasji a inni dla lansu... dla mnie wyjazd w teren ze znajomymi i wtedy można jeździć;)
Suzuki RF900R
- DuneK
- Świeżak
• Strona 1 z 1