Pierwszy motocykl - ile warto wydać?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Pierwszy motocykl - ile warto wydać?
Witam.
Za niecałe 4 miesiące zdaję prawo jazdy na kat. A i B i zastanawiam się, co lepiej na początek kupić, samochód czy motocykl? Forum o motocyklach, dlatego skupmy się na nich . Rozmawiałem z kilkoma osobami, trochę się orientowałem w tych sprawach i zdecydowanie wszyscy chórem na pierwsze moto polecają Suzuki GS500. Ja dopatrzyłem się jeszcze Kawasaki Ninja 250R i Yamahę YZF-R 125. Te dwa ostatnie są jak dla mnie przydrogie jak na pierwszy motocykl (~9k), a Suzuki? Szczerze mówiąc nie podoba mi się, głównie przez tę lampę. Wiem, że jest GS500F, nieco lepiej, ale cena też ładnie skacze... Może macie jeszcze jakieś propozycje dla nowicjusza? Jako, że dopiero zacznę przygodę z 2 kołkami to nie oczekuję prędkości 200+ i 3 sek do 100km/h, ale też nie chcę żadnego muła, co przyspiesza do 100 w 10+ sek... Widzę, że wymagacie wagi, wzrostu itd. To raczej jestem przeciętniakiem - nieco ponad 1.80m, ~70kg wagi.
Znajdzie się coś ciekawego, innego?
PS: czytałem "przyklejony" temat, ale ma on trochę czasu, może coś od tego czasu się zmieniło?
Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam.
Za niecałe 4 miesiące zdaję prawo jazdy na kat. A i B i zastanawiam się, co lepiej na początek kupić, samochód czy motocykl? Forum o motocyklach, dlatego skupmy się na nich . Rozmawiałem z kilkoma osobami, trochę się orientowałem w tych sprawach i zdecydowanie wszyscy chórem na pierwsze moto polecają Suzuki GS500. Ja dopatrzyłem się jeszcze Kawasaki Ninja 250R i Yamahę YZF-R 125. Te dwa ostatnie są jak dla mnie przydrogie jak na pierwszy motocykl (~9k), a Suzuki? Szczerze mówiąc nie podoba mi się, głównie przez tę lampę. Wiem, że jest GS500F, nieco lepiej, ale cena też ładnie skacze... Może macie jeszcze jakieś propozycje dla nowicjusza? Jako, że dopiero zacznę przygodę z 2 kołkami to nie oczekuję prędkości 200+ i 3 sek do 100km/h, ale też nie chcę żadnego muła, co przyspiesza do 100 w 10+ sek... Widzę, że wymagacie wagi, wzrostu itd. To raczej jestem przeciętniakiem - nieco ponad 1.80m, ~70kg wagi.
Znajdzie się coś ciekawego, innego?
PS: czytałem "przyklejony" temat, ale ma on trochę czasu, może coś od tego czasu się zmieniło?
Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam.
- Pewek
- Świeżak
A co pierwsze kupisz to już twoja decyzja.
Rozumiem ze GS odpada bo naked. Wiec może GPZ, CB w owiewce lub XJ600.
Rozumiem ze GS odpada bo naked. Wiec może GPZ, CB w owiewce lub XJ600.
-
blondynka96 - Świeżak
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Czytałem to, co Madcap podał już wcześniej, przed założeniem wątku.
@blondynka96 - w tym, że nie mam doświadczenia z żadnym motocyklem, więc nie wiem co kupić i po to jest ten temat...
Co do Kawasaki ER5 - mam problem ten sam, co z Suzuki ;x. Tylko widzę, że chyba istnieją wersje osłonięte - mają jakieś specjalne oznaczenia tak jak GS500F?
@blondynka96 - w tym, że nie mam doświadczenia z żadnym motocyklem, więc nie wiem co kupić i po to jest ten temat...
Co do Kawasaki ER5 - mam problem ten sam, co z Suzuki ;x. Tylko widzę, że chyba istnieją wersje osłonięte - mają jakieś specjalne oznaczenia tak jak GS500F?
- Pewek
- Świeżak
jak wybierasz między moto/samochód to ja bym wolał na początek kupić samochód - przestajesz być zdany na komunikację miejską zawsze coś przewieść można pojechać nad jeziorko albo coś a na moto jak by nie patrzeć jest frajda z jazdy ale o wiele mniej praktyczny - w sezonie prawie wszystko jest ok ale zimą jak trzeba wrócić do komunikacji miejskiej nie jest zbyt przyjemnie
- Trax
- Świeżak
Te trzy motocykle które ci podrzuciłem sa polecane na początek, wiec jesli postawisz na któryś z nich a masz głowę na karku to raczej sie nie zabijesz:D I tak pewnie sie wywrócisz jak każdy na poczatku, wiec nie przeznaczaj na moto zbyt wiele ale tez nie kupuj byle czego...
-
blondynka96 - Świeżak
2000zł to minimum na porządny zestaw, a jak chcesz się już pobawić trochę, ale bez szaleństw to 3000zł.
-
motoluka - VIP Ścigacz.pl
Powiem szczerze ze na motocykl usiadlem po kilku dobrych latach jazdy autem po ulicach. Ja bym na twoim miejscu rozpoczal przygode od nakeda i najlepiej od 500. Potem juz sport. Poprostu koszt naprawy nakeda po lekkim slizgu jest znaczenie mniejszy od owiewkowca. Wbrew pozorom malowanie wszsytkiego by dobrze wygladalo to duzy koszt.
ER5 i CB500 rozgladabym sie miedzy tymi dwoma motocyklami ewentualnie XJ600 ale dla mnie to paskuda.
Kwote ~7-8 kola starczy byle by zdrowa sztuka byla 1 sezon polatac i w ludzi.
ER5 i CB500 rozgladabym sie miedzy tymi dwoma motocyklami ewentualnie XJ600 ale dla mnie to paskuda.
Kwote ~7-8 kola starczy byle by zdrowa sztuka byla 1 sezon polatac i w ludzi.
-
Seba_ER5 - VIP Ścigacz.pl
Pobawić czyli kupić zestaw, który zaoferuje Ci więcej niż komfort i bezpieczeństwo na poziomie średnim.
-
motoluka - VIP Ścigacz.pl
Na pierwsze moto nie wydałbym więcej niż 5 tys zł. Dobrze wiedząc, że dostanie katy i popełniałbym na nim błędy. W sumie wszystko zależy od statusu majątkowego ;]
<b>ZxR 636 2006</b>
-
PrimoGhost - Stały bywalec
Ja w tym roku zrobię prawko (mam nadzieję;) i też chciałbym kupić pierwszy moto więc przyłączam się do wątku. Na razie planuję przeznaczyć na kupno tak do 5-6 tys. Tylko zastanawiam się czy znajdę coś dobrego - nowego w tej cenie czy postawić na używany sprzęt?
-
kloons - Świeżak
-
PrimoGhost - Stały bywalec
-
cezary1985 - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Oceny ofert sprzedaży.