Służba zdrowia- prywatna czy państwowa?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Służba zdrowia- prywatna czy państwowa?
Tak mnie natchnęło...
... za czym jest nasz naród. Czy woli leczyć się prywatnie czy woli bazować na niewydolnym NFZ.
Głosujcie, a najlepiej jakbyście przedstawiali jakieś sensowne argumenty- za i przeciw prywatnej służbie zdrowia.
Pozdro
... za czym jest nasz naród. Czy woli leczyć się prywatnie czy woli bazować na niewydolnym NFZ.
Głosujcie, a najlepiej jakbyście przedstawiali jakieś sensowne argumenty- za i przeciw prywatnej służbie zdrowia.
Pozdro
- mustafa_waw
- Świeżak
zdecydowanie prywatna, szybko można załatwić sprawy a nie jak w publicznej kolejki na kilka miesięcy....
how low can you go? | www.pajacyk.pl
-
k9aro3l - Stały bywalec
Moja Mama pracuje w prywatnym ośrodku zdrowia:
+większe wypłaty niż w państwowej
+szybkie załatwienie spraw
+wyższy poziom leczenia
+dostęp do wielu badań na miejscu np. EKG
Wszsytko to dokonało się po przejęciu ośrodka w prywatne ręce.
+większe wypłaty niż w państwowej
+wyższy poziom leczenia
+dostęp do wielu badań na miejscu np. EKG
Wszsytko to dokonało się po przejęciu ośrodka w prywatne ręce.
-
KAPELA911 - Bywalec
KAPELA911 napisał(a):Moja Mama pracuje w prywatnym ośrodku zdrowia:
Moja też. W państwowym szpitalu, też załatwiam szybko sprawy
They won't get me. they won't get me, they will never cease to try!
-
ASR1927 - Moderator
za 100 zet miesięcznie można sobie wykupić pakiet w prywatnej służbie zdrowia typu Medicover albo Lux-Med. W tych pieniądzach jest dostęp do większości specjalistów bez czekania. Myślę, że to się opłaca. Z drugiej strony ktoś, kto zarabia 2000 zet, nie jest w stanie tyle wydać na coś, z czego teoretycznie będzie korzystał raz na pół roku.
GSX1400
-
maciejka69 - Stały bywalec
No właśnie te kolejki...
Ciekawe na ile tworzą je ludzie a na ile lekarze, którzy pracują na dwa fronty i bardziej opłaca się im pracować na prywatnej.
Mam znajomą lekarkę, podpisała kontrakt ze spółką farmaceutyczną, rocznie bierze tyle, ile kosztuje średniej klasy nowy naked
To jest dopiero absurd, idziesz do lekarza, a dostajesz receptę nie na najlepszy/najtańszy środek, a na taki, jaki jest w kontrakcie...
Ciekawe na ile tworzą je ludzie a na ile lekarze, którzy pracują na dwa fronty i bardziej opłaca się im pracować na prywatnej.
Mam znajomą lekarkę, podpisała kontrakt ze spółką farmaceutyczną, rocznie bierze tyle, ile kosztuje średniej klasy nowy naked
To jest dopiero absurd, idziesz do lekarza, a dostajesz receptę nie na najlepszy/najtańszy środek, a na taki, jaki jest w kontrakcie...
- mustafa_waw
- Świeżak
maciejka69 napisał(a):za 100 zet miesięcznie można sobie wykupić pakiet w prywatnej służbie zdrowia typu Medicover albo Lux-Med. W tych pieniądzach jest dostęp do większości specjalistów bez czekania. Myślę, że to się opłaca. Z drugiej strony ktoś, kto zarabia 2000 zet, nie jest w stanie tyle wydać na coś, z czego teoretycznie będzie korzystał raz na pół roku.
A może być tak, że raz na pół roku będzie potrzebował nagle i co wtedy?
Zapewne są plusy jak i minusy, prywatyzacja musiałaby wchodzić bardzo powoli, a to dlaczego?
Co z tymi co mają państwowo?
Takie moje zdanie. jestem za, gorzej jak sobie wyskoczÄ… z cenami z kosmosu.
| "Szybciej jeździmy, szybciej pijemy, szybciej żyjemy i niestety często - szybciej umieramy." | | Wole odpychać się piętami, niż hamować zębami | | www.motoautostrada.plindor napisał(a):zanim nauczę się szybko jeździć nauczę się szybko hamować
-
Bystry - Stały bywalec
Wiew~ nie wiem, nie mam na razie, ale też często korzystam z prywatnych usług. Jest nieźle, szału nie ma, ale lepiej niż publicznie i chciałbym żeby tak zostało ew. żeby moje kontakty z lekarzami odbywały się jak najrzadziej
| "Szybciej jeździmy, szybciej pijemy, szybciej żyjemy i niestety często - szybciej umieramy." | | Wole odpychać się piętami, niż hamować zębami | | www.motoautostrada.plindor napisał(a):zanim nauczę się szybko jeździć nauczę się szybko hamować
-
Bystry - Stały bywalec
Zamiast płacić miesięcznie ~250 zeta na składkę zdrowotną do ZUS-u (pobierana jest z mojej pensji) + drugie 250 z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej wolałbym płacić o ponad połowę niższy abonament w prywatnym ośrodku opieki medycznej.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
A dlaczego nie ma odpowiedzi "jeden Ch*" ?
Moj przykład :
- pani doktor od medycyny pracy , zakład prywatny , przyjmuje przez 1h raz w tygodniu , spoznia sie 40 min . Bylem u niej 3x. Zawsze sie spozniała. Raz nie miała druczka odpowiedniego , raz wpisała złą podstawę prawną , raz jej nie było . SKANDAL . I raz zarzała pieniedzy w zamian za wypisanie mi braku przeciwskazań do drugiej kategorii prawka bo na jedną mialem skierowanie a powinna zrobić to na jednym druczku .
- miałem zwichniętą nogę w szpitalu zrobili mi rentgen i dali skierowanie do chirurga , nie dali mi zwolnienia bo nie wiadomo kiedy bede mogł zarejestrowac sie do chirurga , wyslali mnie do rodzinnego po zwolnienie. Tam wystawili mi je do czasu wizyty u chirurga informujac jednak ze powinni to zrobic w szpitalu . Chirurg z kolei bez ogladania rentgena powiedział : trzymac wysoko usztywnic , nodze sie tez tylko z grubsza wzrokowo przyjrzał . Wystawił tylko zwolnienie na 3 tyg . Jeszcze na mnie pokrzykiwał zebym mu pesel dyktował .
Słuzba zdrowia to rzeznicy i tyle . Trzeba by zaczac od zmiany ich mentalności . Nie chce nikogo obrazac ale takie mam doswiadczenia .
Moj przykład :
- pani doktor od medycyny pracy , zakład prywatny , przyjmuje przez 1h raz w tygodniu , spoznia sie 40 min . Bylem u niej 3x. Zawsze sie spozniała. Raz nie miała druczka odpowiedniego , raz wpisała złą podstawę prawną , raz jej nie było . SKANDAL . I raz zarzała pieniedzy w zamian za wypisanie mi braku przeciwskazań do drugiej kategorii prawka bo na jedną mialem skierowanie a powinna zrobić to na jednym druczku .
- miałem zwichniętą nogę w szpitalu zrobili mi rentgen i dali skierowanie do chirurga , nie dali mi zwolnienia bo nie wiadomo kiedy bede mogł zarejestrowac sie do chirurga , wyslali mnie do rodzinnego po zwolnienie. Tam wystawili mi je do czasu wizyty u chirurga informujac jednak ze powinni to zrobic w szpitalu . Chirurg z kolei bez ogladania rentgena powiedział : trzymac wysoko usztywnic , nodze sie tez tylko z grubsza wzrokowo przyjrzał . Wystawił tylko zwolnienie na 3 tyg . Jeszcze na mnie pokrzykiwał zebym mu pesel dyktował .
Słuzba zdrowia to rzeznicy i tyle . Trzeba by zaczac od zmiany ich mentalności . Nie chce nikogo obrazac ale takie mam doswiadczenia .
YZF R6 2007
-
Trener - Stały bywalec
Heh, a tak w ogóle to:
48 mld zł- budżet NFZ w tym roku
38 mld zł- obsługa zadłużenia w tym roku. Obsługa czyli spłacanie odsetek.
Ktoś zna deficyt budżetowy na ten rok? 2011
Ogólnie podzielcie sobie to przez liczbę pracujących, te 48 mld i zobaczcie ile wam wyjdzie. Porównajcie to z opieką prywatną.
48 mld zł- budżet NFZ w tym roku
38 mld zł- obsługa zadłużenia w tym roku. Obsługa czyli spłacanie odsetek.
Ktoś zna deficyt budżetowy na ten rok? 2011
Ogólnie podzielcie sobie to przez liczbę pracujących, te 48 mld i zobaczcie ile wam wyjdzie. Porównajcie to z opieką prywatną.
- mustafa_waw
- Świeżak
A gdzie do wyboru odpowiedź - "częściowo sprywatyzowana, przy większościowych udziałach państwa" ? ; )
Sprzedam haykÄ™!! | http://olx.pl/oferta/suzuki-gsx1300r-ha ... ax9IN.html
-
zadzior - Stały bywalec
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości