Peknięty tłok ?!!!
• Strona 1 z 1
Peknięty tłok ?!!!
Witam.Mój skuter chodzi dosyć głośno i ktoś powiedział, że to może być pekniety tłok.
Moje pytanie to jakie są objawy peknietego tłoka ? i czy to moze cos innego ? (to nie tłumik bo wymienilem dobrze uszczelki)
Moje pytanie to jakie są objawy peknietego tłoka ? i czy to moze cos innego ? (to nie tłumik bo wymienilem dobrze uszczelki)
- szala95
- Świeżak
jak by pekł tłok to bys juz nie odpalił xd mógł by sie ukruszyc czy cos ale to by nie miało zwiazku z głosniejszą pracą. jedynie wydech albo dolot moze zmieniac dzwiek..
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
zdejmij cylinder i zobacz jak wygląda tłok, jak wygląda wał i wtedy bedzie wiadomo co do wymiany
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
szala95 napisał(a):mozesz powiedziec o co chodzi dokladniej ? i jak to ewentualnie mozna naprawic
Połączenie tłoka z wałem korbowym. Jeżeli nie dostał smarowania (wada gaźnika, brak oleju, kiepski olej, zasyfiony gaźnik) to pojawiły się zgrzyty.
Bez rozbiórki silnika się nie obejdzie. Zobacz stan cylindra - jeżeli są rysy na nim, to nie obejdzie się bez wymiany. Stany pierścieni na tłoku sam tłok i ww wał.
Dobrze jest też zobaczyć łożyska wału, one również mogą spowodować znaczne opory i różnorakie zgrzyty/stuki.
- jackal_pl
- Świeżak
tak moze. ale równie dobrze moze byc np zapchany gaźnik że ciezko odpala. albo masz jakies nieszczelnosci... wiec nie da sie konkretnie stwierdzic co jest przyczyną
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości