Jaki Smar do łańcucha i czym czyscic???
• Strona 1 z 1
Jaki Smar do łańcucha i czym czyscic???
Witam wszystkich
a może ktos doradzi czym czyscic najlepiej łancuch i jaki najlepszy smar???
ja smaruje Castrollem do łancuchów w spraju ale on jakis do d*** jest bo po zrobieniu paru km potrafi go wyrzygać całego tak na felge i zębatke zapaskudzic ze potem za ch**a nie idzie domyć tego;///
Tak wiec doradzcie jaki najlepszy smar i czym czyscic łancuch Oringowy najlepiej??? Smile
bo już szlak mnie trafia jak pięknie umyta fela ( jasny kolor) jest ujebana cała przez ten beznadziejny smar;///.... No i czym czyscic najlepiej łancuch oringowy??
Dzieki za wszytskie odp i pozdrawiam:)
a może ktos doradzi czym czyscic najlepiej łancuch i jaki najlepszy smar???
ja smaruje Castrollem do łancuchów w spraju ale on jakis do d*** jest bo po zrobieniu paru km potrafi go wyrzygać całego tak na felge i zębatke zapaskudzic ze potem za ch**a nie idzie domyć tego;///
Tak wiec doradzcie jaki najlepszy smar i czym czyscic łancuch Oringowy najlepiej??? Smile
bo już szlak mnie trafia jak pięknie umyta fela ( jasny kolor) jest ujebana cała przez ten beznadziejny smar;///.... No i czym czyscic najlepiej łancuch oringowy??
Dzieki za wszytskie odp i pozdrawiam:)
FastBikeee
- FastBikeee
- Świeżak
było 500 razy opisywane. nawet kilka tematów nizej masz opisane czym czyscic łancuch a smarowac smarami do takich łancuchów jak masz. czyli jak oring to sprej do oringowych. castrol jest sredni, wypróbuj inne marki ja polecam od siebie belraya, motula, valvoline
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ja smaruję valvoline white chain lube. Polecam, nie chlapie itp. Łańcucha nie trzeba czyścić, ponieważ sam się czyści. Ale jak już chcesz czyścić to czymś co nie zniszczy oringów, xringów itp. no i nie może powodować korozji elementów metalowych
er5 + SV650S / svforum.pl(wisznia)
- radziorek15
- Świeżak
Dzieki wszystkim za pomoc:)
wertowałem duzo tematów na forum aby nie zakąłdac niepotrzebnie nowego tematu ale w 99% opisane było np jaki smar ale żadnej sugestii czym czyścic ten łancuch ....
Ja niestety przyznam ze dosc mocno dawalałem łancuchowi oringowemu w kosc bo czysciłem go benzynką ( wiem dałem ciała!! ) >>ale niewiedza/głupota ludzka jest straszna!;/
ale za to odrazu smarowałem go smarem w sprayu Castrolla
który jak juz napisałem jest do dupy bo potrafi strasznie zabrudzic felge i zebatke po paru zrobionych km ze nie idzie tego potem z felgi doczyscic niczym innym jak benzynką ekstr. ;/ tak wiec porazka!!!
dzis w tesco szukałem i z posród 4 srodków do czyszczenia silników udało mis ie tylko w 1 znalezc info na temat ze nie szkodzi gumie! wiec go kupiłem:) i nim bede czyscic:)
wertowałem duzo tematów na forum aby nie zakąłdac niepotrzebnie nowego tematu ale w 99% opisane było np jaki smar ale żadnej sugestii czym czyścic ten łancuch ....
Ja niestety przyznam ze dosc mocno dawalałem łancuchowi oringowemu w kosc bo czysciłem go benzynką ( wiem dałem ciała!! ) >>ale niewiedza/głupota ludzka jest straszna!;/
ale za to odrazu smarowałem go smarem w sprayu Castrolla
który jak juz napisałem jest do dupy bo potrafi strasznie zabrudzic felge i zebatke po paru zrobionych km ze nie idzie tego potem z felgi doczyscic niczym innym jak benzynką ekstr. ;/ tak wiec porazka!!!
dzis w tesco szukałem i z posród 4 srodków do czyszczenia silników udało mis ie tylko w 1 znalezc info na temat ze nie szkodzi gumie! wiec go kupiłem:) i nim bede czyscic:)
FastBikeee
- FastBikeee
- Świeżak
Panie_wiewiórko jeśli smarujesz łańcuch olejem przekładniowym 80w90 nie chlapie Tobie na lewo i prawo? Trzyma się jakoś łańcucha?
FastBikeee felgę możesz jeszcze wyczyścić denaturatem, polecam.
FastBikeee felgę możesz jeszcze wyczyścić denaturatem, polecam.
MZ ETZ 251 -> Honda CBF 600 S -> YAMAHA FZS 1000 FAZER
-
sznajdi - Bywalec
co do oleju - jak ktos ma oringowy to dobrą sprawa jest zalanie gorącego oleju albo jak ktos sie lubi bawic to mozna wrzucic łancuch do oleju i go podgrzać, wtedy olej robi sie rzadki wnika za oringi na rolki potem jak wystygnie bardzo niechętnie z tamtąd wylatuje ;P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Dzięki za odpowiedź, warto spróbować z olejem przekładniowym.
Jak na razie moto mam zawsze opryskane po sprayach, obojętnie jakiego producenta by nie były.
Nie miałem tylko wspomnianych Belraya i Valvoline.
Jak na razie moto mam zawsze opryskane po sprayach, obojętnie jakiego producenta by nie były.
Nie miałem tylko wspomnianych Belraya i Valvoline.
MZ ETZ 251 -> Honda CBF 600 S -> YAMAHA FZS 1000 FAZER
-
sznajdi - Bywalec
ja stosowałem tez castrola to po kilku km łancuch juz zaczynał szelescic ;/ po wjeździe w błoto/kałuże smaru nie było w ogóle. kumpel miał belraya jak sobie popsikałem to dłuzszy czas latałem bez smarowania teraz kupiłem valvoline za 35 zł i spoko sie trzyma.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ostatnio kupiłem sobie smar firmy S100 i jestem bardzo zadowolony - jedno smarowanie starcza mi na około 400km katowania i widzę, że dużo mniej chlapie niż wcześniejsze smary. Wcześniej używałem Castrola i Repsola... O ile Repsol był jeszcze do przyjęcia to Castrol okazał się być totalną porażką, smar był wszędzie tylko nie na łańcuchu, smarowanie łańcucha co 150-200km też nie jest zbyt dobrym wynikiem dla Castrola.
|1000RR 2006r| | http://www.bikepics.com/members/kubcys/
-
Kvba - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa