płyn czy woda ? co można czego nie ?
• Strona 1 z 1
płyn czy woda ? co można czego nie ?
Witam wszystkich. Jestem posiadaczem Hondy CR 125 i mam pytanie. Kupiłem ten motor jakis tydzień temu i nie pytałem czy było coś wlewane do chłodnicy, a widzę, że tam pusto i czuję podczas jazdy, że jest od strony hłodnicy all gorące czyli się przegrzewa. Czy mogę wlać wodę ? czy musi byc płyn ? A jeśli wleję wode czy bedzie inaczej chodzil czy cos zlego wplynie na jego prace ?
- byczekCR125
- Świeżak
chłodzenie nie zalezy od płynu wlanego ( no zapewne jak wlejesz oleju xd albo czegos innego to chłodzenie moze sie pogorszyc ) ale teoretycznie czy to woda czy płyn to jedno i to samo. z tym że.. po 1 jak woda to demineralizowana. zwykła woda zostawia sporo kamienia. po 2 wode co troche trzeba dolewac ( nie ze podczas jazdy ale co wiekszy wyjazd trzeba dolac) bo woda bardziej paruje no i chyba bardfziej zwieksza swoją objętosc i wrze w niższej temp wiec jak sie moto mocno grzeje to korkiem moze nadmiar uleciec i w przypadku wody moze uleciec więcej wiec trzeba potem dolać płyn nie zostawia osadu. mniej zwieksza objetosc wiec raz zalany płyn przez kilka miesięcy bedzie praktycznie w tej samej ilości jednym słowem nie ma co kombinowac tylko lepiej zalać płynem zawsze to pewniejsze. a jak cie stac na takie moto to i stac cie na płyn za 20 zł
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
jeszcze jakby miał tam wentylator i termostat to by było fajnie to ma stale otwarty obieg więc woda bez przegrzania sie nie zagotuje. no chyba że ostro sie piłuje np ciskaja na półsprzęgle po bagnach
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Henio, znowu zagiÄ…Å‚eÅ› fizykÄ™..
wytłumacz mi kilka spraw:
jak woda zwiększa swoją objętość podczas podgrzewania?
jak woda wyparowuje w cudowny sposób z zamkniętego zbiornika?
najlepiej poprzyj to rysunkami
wytłumacz mi kilka spraw:
jak woda zwiększa swoją objętość podczas podgrzewania?
jak woda wyparowuje w cudowny sposób z zamkniętego zbiornika?
najlepiej poprzyj to rysunkami
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R , jest V-Strom 650 AK8
było gsx600f, było ZX12R , jest V-Strom 650 AK8
-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
nie wyparuje z zamknietego zbiornika poprostu pod cisnieniem go rozwali
Stosuje sie tylko i wylacznie plyn do chlodnic kup nawet petrygo 2l na orlenie za 20 pare zlotych i wsio stary plyn zlej napelnij calosc nowym i problem z glowy
Stosuje sie tylko i wylacznie plyn do chlodnic kup nawet petrygo 2l na orlenie za 20 pare zlotych i wsio stary plyn zlej napelnij calosc nowym i problem z glowy
- Kicaj.
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości