Zobacz wątek - Suzuki GS 500 nagle zrobiło się bardzo poręczne
NAS Analytics TAG

Suzuki GS 500 nagle zrobiło się bardzo poręczne

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Suzuki GS 500 nagle zrobiło się bardzo poręczne

Postprzez fv » 13/4/2007, 21:35

Witajcie!

Jeździłem sobie dziś po mieście i zdarzyło mi się ostrzejsze hamowanie. Od razu po nim, moto straciło jakby gdzieś całą swoją sztywność. Kierownicą obracać można jak w rowerze, zakręty bierze się z dziecinną łatwością....

Byłoby super gdyby to był stan normalny, ale boję się że coś się stało z zawieszeniem albo główką ramy. Może coś się odkręciło, pękło albo rozszczelniło (lagi?)... Pomocy, muszę to szybko zdiagnozować..

Opony mają już 6 lat, chociaż bieżnik bardzo dobry. Olej w lagach wymieniany na "twardszy" 2 tys km temu.

Problemy z prowadzeniem moto mam od jakiegoś czasu, ale poprzednio wynikało to ze złego ciśnienia w oponach (moto wężykowało). Teraz znowu coś jest nie tak. Najbardziej w tej luźnej kierownicy boję się shimmy.

Co mogło się stać i gdzie to jutro w Warszawie zdiagnozować?
fv
Świeżak

Postprzez mar111cin » 13/4/2007, 21:38

najprosciej ? znalezc kogoś co ma GSa (na forum jest Marcin_wawa i on ma napewno gsa, jeszcze paru się znajdzie) i hmmm zaufać i dać się przejechać :) napewno to najlepiej oceni czy widzi różnice.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez torowiec » 14/4/2007, 00:29

wyglada na lozysko glowki ramy moze miales za mocno dociagniete .zdazalo mi sie za mocno dokrecic moto tepe no to przednie kolo w gore dosc gwaltowne opadniecie i problem znikal w sumie mocne hamowanie tez moglo dac taki skutek a wiec niekoniecznie ci sie pogorszylo
torowiec
Świeżak

Postprzez fv » 14/4/2007, 08:27

Również podejrzewam łożysko główki ramy. Trudno mi było początkowo uwierzyć w to, że tak bez gumy - tylko na hamowaniu. No ale wygląda na to, że jednak :(
Pogorszyć to na pewno nie - jest lepiej niż kiedykolwiek. Tylko że jak mi nagle kierownicę wyrwie z ręki albo coś jeszcze gorszego to może być bum :(

Jadę do mechanika, nie ma na co czekać...
fv
Świeżak

Postprzez fv » 14/4/2007, 17:02

No i sprawa się wyjaśniła ;-)
Wszystko jest w najlepszym porządku! Tak jak jest - tak ma być. To wcześniej kierownica chodziła źle i zbyt sztywno.

O mamuniu, jaki ten GS 500 jest łatwy w prowadzeniu ;-) Jak rower :> Wystarczy pomyśleć i zakręt zrobiony. Super!
fv
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê