Zumico gr 500! Nowy- Problem
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Zumico gr 500! Nowy- Problem
Witam!
Od wczoraj mój kolega ma nowego Zumico gr 500 z 2 letnią gwarancją i ma problem, Ponieważ gdy go zapala i caly czas gazuje to chodzi ładnie, lecz gdy nie gazuje to od razu gaśnie, a poźniej czasami nie chce odpalić. Porsiłbym o podanie przyczyny tego problemu- Może to dlatego, że jest nowy lub ma coś źle ustawione? Pozdrawiam!
Od wczoraj mój kolega ma nowego Zumico gr 500 z 2 letnią gwarancją i ma problem, Ponieważ gdy go zapala i caly czas gazuje to chodzi ładnie, lecz gdy nie gazuje to od razu gaśnie, a poźniej czasami nie chce odpalić. Porsiłbym o podanie przyczyny tego problemu- Może to dlatego, że jest nowy lub ma coś źle ustawione? Pozdrawiam!
- d112
- Świeżak
stawiam że albo ma za duzo mieszanki i na niskich po prostu zalewa. albo ma zbyt niskie wolne obroty (lub to i to ) póki ma gwarancje mozna skoczyc do serwisu i niech zrobią coś z tym w motocyklach chinskich potrafi byc tak że fabrycznie są jakies drobne wady. np kolega kupił skutera w ktorej nie były dyszy głownej w gaźniku oO. oczywiscie skuter był nowy wiec praktycznie od ręku wsadzili mu nowy gaźnik
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Kurcze torche mi sie trudno w tym połapac ;/. Mnie się wydaję, że jest tak jak Henio powiedział, że mam albo paliwo zmieszane z czymś, albo gażnik. Tak ogólnie to ja sie nie znam za bardzo na budowie moitocykla dlatego jestem zielony
- d112
- Świeżak
to jak ci sie trudno połapac to oddaj do mechanika nie ma sensu żebyśmy ci mówili co po kolei robic a jak sie nie znasz mozesz popelnic jakies błędy czy cos.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
- marciniaczek
- Świeżak
Wlewaj hipol i zmieniaj co miesiąc, ja jak go kiedyś do przekładni wlałem to na rozgrzanym nie mogłem luzu między 1, a 2 wrzucić, jak się zawsze namordowałem:D
a tak poważnie to poszukaj, tutaj było wałkowane to wiele razy.
jeszcze raz tego typu porady i skończy się varnem
madcap
a tak poważnie to poszukaj, tutaj było wałkowane to wiele razy.
jeszcze raz tego typu porady i skończy się varnem
madcap
- magik2208
- Bywalec
dowiedz sie jaki olej masz seryjnie zalany ( jaka gęstosc) i kup jakiś. np 10W40 i im wiecej dasz za olej tym bedzie lepszy.... a wymieniac co sezon w twoim przypadku starczy
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
senekkorzenna napisał(a):henio12322
znowu udzielasz rad które nie maja pokrycia w rzeczywistości!
W tych silnikach 4T 50cc pierwsza wymiana oleju ma być po 300km a potem po 1500 i już cyklicznie 1500.
To jest nowy motocykl i on ma instrukcję obsługi tak że odsyłam kolegę d112 do w/w książeczki która jest dołączona do motocykla wraz z kartą gwarancyjną.
Co 1500 olej wymieniać? Ale to poważnie?:D[/list]
Honda CB 500 ----> Honda NX 650
-
motoftw - Stały bywalec
Tak zaleca producent, ale jeśli ktoś by się uparł to 1500km bez problemu przejedzie w 3 dni, i w takiej sytuacji wątpię, żeby ktoś ten olej po 3 dniach wymienił :/ . Te 1500km jest prawdopodobnie podane z myślą dla ludzi, który zrobią w rok około 3000km. Moim zdaniem 1500km to przesada dla kogoś kto sporo jeździ.
-
komarcc - VIP Åšcigacz.pl
Wiem, że nie mają filtra oleju, tzn tak naprawdę to mają ale tylko takie coś z siateczki o oczkach średnicy może 0,5mm, a wiadomo, że opiłki, aż takie duże nie są i ta siateczka na nic się tam nie zdaje. Ja nie wymieniam co 1500km, bo zbyt często musiałbym to robić, niech wymieniają Ci co leją tani olej, ja leję jeden z droższych i nie mam zamiaru tak często oleju wymieniać.
-
parametry jakie ma olej to jedno
zanieczyszczenia (poza sadzÄ…) to drugie
to że kupujesz olej z wyższej cenowo półki nie może być wyznacznikem, że nie będziesz go zgodnie z serwisówką zmieniał
tym bardziej, że masz świadomość, że opiłki się dostaja
zanieczyszczenia (poza sadzÄ…) to drugie
to że kupujesz olej z wyższej cenowo półki nie może być wyznacznikem, że nie będziesz go zgodnie z serwisówką zmieniał
tym bardziej, że masz świadomość, że opiłki się dostaja
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
hehe ale kurde 1500 strasznie mało w wyczynówkach co tyle sie nie wymienia xd
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Niestety te silniczki tak mają, zalewasz świeży różowy olej a po 1000km jest już czarny jak cholera :/. Z jednej strony instrukcje radzą wymianę niekiedy nawet co 2000km, z drugiej jednemu kolesiowi w podobnym motorowerze padła skrzynia i przy naprawie silnika mu powiedzieli, że była cała za***ana szlamem :/ - a on właśnie co 2k wymieniał. IMO lepiej wymienić olej co 1k km i mieć spokój, a takiego choćby Castrola 10W40 syntetyka idzie dostać na alledrogo za 100zł za 4L .
Rieju RRX 70
-
Dr_Acula - Świeżak
Słuchajcie, a pojawił się dziś nowy objaw, do tego, że gaśnie. Mianowicie gdy gazuje bardzo wolno wbija sie na obroty-wskazówka bardzo wolno idzie w góre i opada! Ahai jescze 1- jak trzeba go wyregulować tzn. czy przepływ paliwa ustawić na fulla, czy włączać ze ssaniem i co jeszcze trzeba ustawić oprócz tego! Z góry dzięki
- d112
- Świeżak
Dr_Acula: Jak mam przejechane ponad 3000km to olej mam trochę brązowawy, ale do czarnego to mu bardzo daleko, nie wiem co Ty wlewasz do silnika, albo co z nim robisz, że masz taki czarny olej po tak małym przebiegu.
d112: Wyreguluj gaźnik, co do twojego pytania to poplątałeś i nie wiem o co chodzi.
pozdrawiam senek
d112: Wyreguluj gaźnik, co do twojego pytania to poplątałeś i nie wiem o co chodzi.
pozdrawiam senek
-
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości