Problem z odpaleniem w YZ 125
• Strona 1 z 1
Problem z odpaleniem w YZ 125
Witam.
Właśnie wróciłem z jazdy i mam taki problem. Podczas jazdy nagle zgasł mi moto. Był na małych obrotach więc to możliwe. Próbowaliśmy z kopki i na pych. Nic to nie dało. Kolega pojechał więc po klucz i wykręciłem świecę. Okazało się,że świeca jest już lekko zużyta i ta blaszka u dołu jest źle wygięta(tak twierdzi kolega) i przez to mógł prąd nie płynąć.
Ale teraz będzie najgorsze! Gdy już wkręciliśmy świecę i próbowaliśmy odpalić z kopki. Kopka się zablokowała! Mogę ją tylko rozłożyć i dalej nie idzie. Może mi ktoś powiedzieć co się stało? Czy naprawa będzie dużo kosztować?
Właśnie wróciłem z jazdy i mam taki problem. Podczas jazdy nagle zgasł mi moto. Był na małych obrotach więc to możliwe. Próbowaliśmy z kopki i na pych. Nic to nie dało. Kolega pojechał więc po klucz i wykręciłem świecę. Okazało się,że świeca jest już lekko zużyta i ta blaszka u dołu jest źle wygięta(tak twierdzi kolega) i przez to mógł prąd nie płynąć.
Ale teraz będzie najgorsze! Gdy już wkręciliśmy świecę i próbowaliśmy odpalić z kopki. Kopka się zablokowała! Mogę ją tylko rozłożyć i dalej nie idzie. Może mi ktoś powiedzieć co się stało? Czy naprawa będzie dużo kosztować?
- Kazmir
- Świeżak
hmm.. jak to kolega twierdzi ? że blaszka nie styka ?? ...Albo styka albo nie styka .. w celu potwierdzenia przepuszczeń kolegi wystarczy odkrecic świeczkę podłączyć do kulfona i wyjąć świecę po tym sprawdzić iskrę czy jest lub czy nie ma .
A co do kopki .. o matkoo nie mam pojęcia ile to będzie kosztowało ale napewno nie zbankrutujesz
A co do kopki .. o matkoo nie mam pojęcia ile to będzie kosztowało ale napewno nie zbankrutujesz
-
Pawel221 - Świeżak
dokłądnie tak jak wyzej/ jak ci zaklepało swiece to tlok uderzył w swiece. wiec albo cos z tłokiem. albo z wałem. a moze od swiecy zgubiłes podkładke ? ale jak ci zblokowało kopke to sie nie ma co bawic tylko bierz silnik na warsztat i tyle
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
obstawiam łożyska na wale
jeżeli korba w db stanie i tłok to naprawa wyniesie jakies 200zł
jeżeli niee to pod 1000 podejdzie :/
ps: ciesz się że to na postoju się stało a nie pod czas jazdy, chyba że dobrze tam przepychaliście yame i narobiles sobie juz biedy z nicasilem
jeżeli korba w db stanie i tłok to naprawa wyniesie jakies 200zł
jeżeli niee to pod 1000 podejdzie :/
ps: ciesz się że to na postoju się stało a nie pod czas jazdy, chyba że dobrze tam przepychaliście yame i narobiles sobie juz biedy z nicasilem
-
Bostorn - Moderator
nie zgodze sie. jak juz tłok dostał to w krótkim czasie peknie. wystarczyło ze raz podczas kopania przypierdzielił w swieczke i juz jest mikropekniecie. fakt odpali bedzie jezdził. ale na takim tłoczku bał bym sie wiecej niz 500 m od domu odjezdzac
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
jeżeli walną w świece to owszem, jeżeli zapiekły się łożyska na korbie to co tu wymieniac? mialem tak w sxie i spokojnie przelatałem sporo jeszcze
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
a jak tam sie łozysko mogło zapiec ? oO dziwna sprawa 1 szłysze ;P zeby sie łozysko zapiekło i latało chociaz nie mówie ze to nie mozliwe ale ja tam bym wymienił. zreszta gdyby to było zwykłe zapieczenie to nie było by problemu z rozruchem. jezeli zatarte to wtedy ciezko by sie wał obracał. ale jak wali tłok w swiece to 100% ze łozysko jest zatarte albo tłok pękł. bo od tak swieca by sie nie zagięła.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio12323 napisał(a):a jak tam sie łozysko mogło zapiec ? oO dziwna sprawa 1 szłysze ;P zeby sie łozysko zapiekło i latało chociaz nie mówie ze to nie mozliwe ale ja tam bym wymienił. zreszta gdyby to było zwykłe zapieczenie to nie było by problemu z rozruchem. jezeli zatarte to wtedy ciezko by sie wał obracał. ale jak wali tłok w swiece to 100% ze łozysko jest zatarte albo tłok pękł. bo od tak swieca by sie nie zagięła.
u mnie było tak że kopka w miejscu stała, a ze wcześniej przy testowaniu przyszlego motocykla takie cos sie stało od razu wiedzialem ze jest źle ;d
przebarwienia na wale były ale nic poza tym
-
Bostorn - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości