Pytanie o głośność wydechu-gdzie to jest prawnie uregulowane
• Strona 1 z 1
Pytanie o głośność wydechu-gdzie to jest prawnie uregulowane
Witam , prosił bym o pomoc w takiej sprawie :
Czy można gdzieś dostać na piśmie jaka jest głośność konkretnego modelu motocykla - jakiś instytut który dopuszcza dany model do polskich norm .
Mianowicie miałem poważny wypadek na motocyklu - ducati monster 620 - i trwa proces z osobą która mi wyjechała z podporządkowanej drogi .
I ta osoba zasłania się tym ze poprostu mnie nie słyszała . Co uważam ze jest głupie bo Ducati z reguły są dość głośne , a poza tym nie powinien się tym zasłaniać . Nie chodzi tu o to kto popełnił błąd - oczywiste według policji jest ze ten facet - chodzi tu o wysokość odszkodowania .
Proszę o pomoc
i pozdrawaim
Czy można gdzieś dostać na piśmie jaka jest głośność konkretnego modelu motocykla - jakiś instytut który dopuszcza dany model do polskich norm .
Mianowicie miałem poważny wypadek na motocyklu - ducati monster 620 - i trwa proces z osobą która mi wyjechała z podporządkowanej drogi .
I ta osoba zasłania się tym ze poprostu mnie nie słyszała . Co uważam ze jest głupie bo Ducati z reguły są dość głośne , a poza tym nie powinien się tym zasłaniać . Nie chodzi tu o to kto popełnił błąd - oczywiste według policji jest ze ten facet - chodzi tu o wysokość odszkodowania .
Proszę o pomoc
i pozdrawaim
XJ 600 N
-
oskaar - Świeżak
W standardzie chyba ma 85DB z tego co się dowiedziałem. Takie cudo możesz wykonać w stacji diagnostycznej która ma pomiar decybeli. Ale jak nie masz moto to musisz kogos o to poprosić
CBR - CustomBikeRobson
* CBR1200RR * Raptor+ R1 ENGINE(WIP)
* CBR1200RR * Raptor+ R1 ENGINE(WIP)
-
Robson1903 - VIP Ścigacz.pl
sprawdź warunki homologacyjne dla konkretnego modelu, o ile nie zmieniłeś wydechu na akcesoryjny
(jeśli to zrobiłeś, to powinieneś mieć specyfikację techniczną)
(jeśli to zrobiłeś, to powinieneś mieć specyfikację techniczną)
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Jest dopuszczalna głośność która wg. przepisów wynosi max. 98Db.
Chyba nie widziała a nie nie słyszała.
To żadna wymówka.
W Ducati oryginalne tłumiki do głośnych nie należą.
Musisz zadać pytanie importerowi:
http://ducati.info.pl/index.html
Chyba nie widziała a nie nie słyszała.
To żadna wymówka.
W Ducati oryginalne tłumiki do głośnych nie należą.
Musisz zadać pytanie importerowi:
http://ducati.info.pl/index.html
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Ścigacz.pl
Przepraszam bardzo ale od kiedy użytkownik drogi musi być słyszalny? Druga sprawa to maksymalna ilość decybeli jest prawnie uregulowana ale o minimalnej w życiu nie słyszałem.
Wypadki chodzą po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
- xede
- Świeżak
Re: Pytanie o głośność wydechu-gdzie to jest prawnie uregulo
oskaar napisał(a):Witam , prosił bym o pomoc w takiej sprawie :
Proszę o pomoc
i pozdrawaim
Gdybyś nawet jechał z wyłączonym silnikiem (toczył się) to i tak nie miał prawa wymuszać pierwszeństwa. Wymusił pierwszeństwo a terz głupio tłumaczy się...
-
wm10589 - Świeżak
Podepnę się do tematu:
Znalazłem na u tube taki oto filmik (otwórz link).
Czy badanie głośności tłumików na hałaśliwej ulicy jest zgodne z prawem?
Czy motocyklista może nie zgodzić się na takie badanie i poprosić o badanie w warunkach do tego odpowiednich?
Policjant mówi, że max jest 96 decybeli, to dalej aktualne?
Znalazłem na u tube taki oto filmik (otwórz link).
Czy badanie głośności tłumików na hałaśliwej ulicy jest zgodne z prawem?
Czy motocyklista może nie zgodzić się na takie badanie i poprosić o badanie w warunkach do tego odpowiednich?
Policjant mówi, że max jest 96 decybeli, to dalej aktualne?
RSV
-
kondraxk - Świeżak
• Strona 1 z 1