wmieniony olej w przednim zawieszeniu, czy aby napewno ?
• Strona 1 z 1
wmieniony olej w przednim zawieszeniu, czy aby napewno ?
hej mam takie pytanko
W zimie mialem serwisowane moto, zabulilem sporo kasy, m.in byl wymieniany olej w przednim zawieszeniu, ale ostanio puscil mi uszczelniacz, tym razem zabralem sie za robote sam, i juz to wymienilem ale jedna rzecz mnie zastanawia
Wszystkie sruby ktore musialem ruszyc przy tej robocie byly zapieczone jakby ich nikt nigdy nie ruszal, az balem sie ze ampule powyginam,
i tak zastanawiam sie czy mechanik zrobil mnie w bambuko i nie wymienil tego oleju? Czy to mozliwe ze po paru miesiacach sruby tak mocno sie trzymaly. Dodam ze olej spuszczony byl jakis bialo-szary, a kupilem motula i ten byl jak olej czyli brazowy.
Moze zaplacilem za robote ktorej nie bylo a szary olej ma tyle lat co moto czyli 17 ?
W zimie mialem serwisowane moto, zabulilem sporo kasy, m.in byl wymieniany olej w przednim zawieszeniu, ale ostanio puscil mi uszczelniacz, tym razem zabralem sie za robote sam, i juz to wymienilem ale jedna rzecz mnie zastanawia
Wszystkie sruby ktore musialem ruszyc przy tej robocie byly zapieczone jakby ich nikt nigdy nie ruszal, az balem sie ze ampule powyginam,
i tak zastanawiam sie czy mechanik zrobil mnie w bambuko i nie wymienil tego oleju? Czy to mozliwe ze po paru miesiacach sruby tak mocno sie trzymaly. Dodam ze olej spuszczony byl jakis bialo-szary, a kupilem motula i ten byl jak olej czyli brazowy.
Moze zaplacilem za robote ktorej nie bylo a szary olej ma tyle lat co moto czyli 17 ?
-
bast - Bywalec
W profesjonalnych serwisach sruby zaciskow hamulcowych czy zawieszenia zabezpiecza sie Loctite tj. klejem do srub - stad czasami pojawiaja sie problemy z odkreceniem. Czasami trzeba je delikatnie puknac plastikowym mlotkiem przed wykrecaniem. Zuzyty olej zawieszenia ma kolor ciemno-szary. Byc moze mechanik nie wyplukal dokladnie starego oleju i stad taki kolor, ktory jest jednak nieco zastanawiajacy ?
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
tak sobie mysle ze nie bede na sile wysuwal pochopnych wnioskow ale opcja ze nie wiem co tak naprawde zrobili daje mi do myslenia, odtad jesli tylko bede sie czul na silach bede robil wszystko sam (tak jak z tymi uszczelniaczami), a jak nie bede umial to bede patrzyl mechanikowi na rece i chuj
a jesli chodzi o ten kolor oleju to moze i on byl ciemny a nie jasny, ale napewno byl szary troche metaliczny, wiec pewnie stary
a jesli chodzi o ten kolor oleju to moze i on byl ciemny a nie jasny, ale napewno byl szary troche metaliczny, wiec pewnie stary
-
bast - Bywalec
bast napisał(a):tak sobie mysle ze nie bede na sile wysuwal pochopnych wnioskow ale opcja ze nie wiem co tak naprawde zrobili daje mi do myslenia, odtad jesli tylko bede sie czul na silach bede robil wszystko sam (tak jak z tymi uszczelniaczami), a jak nie bede umial to bede patrzyl mechanikowi na rece i ***
Czasami niestety tak trzeba.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
jak miał obrzydliwy zapach to na 100% stary. Pomijając inne objawy to jak olej do lag jest stary do śmierdzi
A co do uszczelniaczy to mogłeś zlecić już wtedy ich wymianę - byłbyś oszczędził robocizne
A co do uszczelniaczy to mogłeś zlecić już wtedy ich wymianę - byłbyś oszczędził robocizne
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości