Jaki moto do miasta wygodny dla pasazera?
• Strona 1 z 1
Jaki moto do miasta wygodny dla pasazera?
Witam. To moj pierwszy post tutaj. Skorzystalem z wyszukiwarki, ale tematu takiego jak ten, nie znalazlem. Chcialbym kupic moto, ktory bedzie laczyl ze soba dwie, troszke sprzeczne cechy:
1. Bedzie sprawnym miejskim smigaczem z dobrym przyspieszeniem i kierownica krotka na tyle, zeby przeciskac sie miedzy samochodami w korkach. (czyli chyba w zasadzie wszystko oprocz chopperow, ale nie ukrywam ze im krocej, tym bedzie dla mnie wygodniej w przeciskaniu sie)
2. Bedzie wygodny dla pasazera i nie chodzi mi tutaj o "poduszeczke" drobna dziewczyne, ktora wszedzie sie zmiesci. Bede wozil tym motocyklem (badz skuterem- tego tez do konca nie wykluczam) osoby, ktore beda mialy rozne rozmiary. Nie zalezy mi za bardzo na tym, zeby sie do mnie scisle przytulaly
3. Jednoslad musi miec tez pewna moc, tak by nie jeczal przy dwuosobowym obciazeniu.
3. Mozliwosc podczepienia kuferkow- do drobnego bagazu i na kask/kaski- raczej z tylu, jesli z bokow to male- zeby nie byl za szeroki w miejskiej dzungli).
Jesli pewne rzeczy sa oczywiste, to wybaczcie, nie mam zbyt wielkiego doswiadczenia, prawko zrobilem niedawno i szczerze mowiac gubie sie w mnogosci inwentarza. Wybaczcie moja niewiedze. Nie wydaje mi sie, zeby byl to kolejny post z dosyc rozbudowanego z cyklu "co na pierwszy motocykl". Mam pewne okreslone preferencje, przedstawione powyzej, ktore nie kazdy moto moze spelnic.
I jeszcze- jakby to kogos interesowalo- mam 188 cm wzrostu.
Poradzcie- starsi doswiadczeniem koledzy
1. Bedzie sprawnym miejskim smigaczem z dobrym przyspieszeniem i kierownica krotka na tyle, zeby przeciskac sie miedzy samochodami w korkach. (czyli chyba w zasadzie wszystko oprocz chopperow, ale nie ukrywam ze im krocej, tym bedzie dla mnie wygodniej w przeciskaniu sie)
2. Bedzie wygodny dla pasazera i nie chodzi mi tutaj o "poduszeczke" drobna dziewczyne, ktora wszedzie sie zmiesci. Bede wozil tym motocyklem (badz skuterem- tego tez do konca nie wykluczam) osoby, ktore beda mialy rozne rozmiary. Nie zalezy mi za bardzo na tym, zeby sie do mnie scisle przytulaly
3. Jednoslad musi miec tez pewna moc, tak by nie jeczal przy dwuosobowym obciazeniu.
3. Mozliwosc podczepienia kuferkow- do drobnego bagazu i na kask/kaski- raczej z tylu, jesli z bokow to male- zeby nie byl za szeroki w miejskiej dzungli).
Jesli pewne rzeczy sa oczywiste, to wybaczcie, nie mam zbyt wielkiego doswiadczenia, prawko zrobilem niedawno i szczerze mowiac gubie sie w mnogosci inwentarza. Wybaczcie moja niewiedze. Nie wydaje mi sie, zeby byl to kolejny post z dosyc rozbudowanego z cyklu "co na pierwszy motocykl". Mam pewne okreslone preferencje, przedstawione powyzej, ktore nie kazdy moto moze spelnic.
I jeszcze- jakby to kogos interesowalo- mam 188 cm wzrostu.
Poradzcie- starsi doswiadczeniem koledzy
- Bikiniarz
- Świeżak
Może Fazer 600? Moto wygodne dla 2 osób, w korkach też da radę i dla początkującego nie jest tragicznie mocne.
,,De gustibus non est disputandum"(Å‚ac.)-O gustach siÄ™ nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Witam
latam z kumplem(190 wzrostu) który ma Kawe zl 600 .
Wydaje mi się że takie lub podobne moto spełniłoby twoje oczekiwania.
Jego zalety:
1.wygodna kanapa+oparcie dla pasażera
2.kuferek nad błotnik
3.kiera T-bar
4.podwozie lekko czoperowate a silnik r4 do 100km/h nie odstaje
5.Napęd na wałek
Jeśli wolisz moto o bardziej dynamicznej sylwetce proponuje
yamaha xj 600 lub honda ntv
Zakładam że to nie będzie twój 1-szy w życiu motocykl.
latam z kumplem(190 wzrostu) który ma Kawe zl 600 .
Wydaje mi się że takie lub podobne moto spełniłoby twoje oczekiwania.
Jego zalety:
1.wygodna kanapa+oparcie dla pasażera
2.kuferek nad błotnik
3.kiera T-bar
4.podwozie lekko czoperowate a silnik r4 do 100km/h nie odstaje
5.Napęd na wałek
Jeśli wolisz moto o bardziej dynamicznej sylwetce proponuje
yamaha xj 600 lub honda ntv
Zakładam że to nie będzie twój 1-szy w życiu motocykl.
- hENY
- Świeżak
To BEDZIE moj pierwszy motocykl. Do tej pory wyjezdzilem tyle, co na kursie i egzaminie plus wieloletnia jazda rowerem w ruchu ulicznym (mozecie sie smiac, trudno, ale uwazam ze to zawsze cos daje, chociazby praktyke przeciskania sie w korku), no i samochodem rowniez jezdze dosyc intensywnie. Teraz widze, ze temat powinien byc chyba podczepiony pod ten w ogloszeniu u gory forum. Jesli zrobilem zle zakladajac nowy temat, to przepraszam. Byc moze pod forum powinno byc podczepione ogloszenie, gdzie wielkimi literami byloby napisane, ze jesli chcesz zapytac o pierwszy motor, pisz na gotowym temacie. Tak czy siak- moj blad, przepraszam. I tak- jak widac byc moze jestem kolejnym gosciem, ktorego temat moderator musi przesuwac, sorry.
A wracajac do Waszych odpowiedzi, za ktore jestem niezmiernie wdzieczny- Fazer 600- widze, ze za zadbany egzemplarz musialbym dac troche kasy, a jest kryzys no i nie chce wydawac za duzo. Stac mnie na wydatek rzedu 6 tysi, ale nie ukrywam, ze wolalbym wydac mniej. Nawet jedna trzecia czy polowe mniej. Moge zrezygnowac z mocy motocykla, zeby zrobic tanszy zakup. Kawasaki zl 600- widze, ze jest wygodny, ma tez bardzo praktyczna rzecz- tylne oparcie dla pasazera, ale widze ze z taka kiera przeciskanie sie miedzy samochodami mogloby stanowic pewien problem, poprawcie mnie jesli sie myle.
Yamaha xj 600 wyglada ciekawie, choc juz widze, ze nie bedzie pasazerowi tak wygodnie jak w Kawie zl 600.
Z kolei przy Hondzie NTV, ktora, jak widze z opisow, nadawalaby sie jako pierwszy moto, pasazer nie mialby zbyt wielkiej alternatywy do przytrzymania sie oprocz moich plecow. No i za dobry egzemplarz bede musial troszke zaplacic.
Tak czy inaczej- dzieki za dotychczasowe rady, moze jeszcze sie komus cos nasunie, a ja rowniez biore sie za przegladanie sieci i artykulow, zeby tez czegos poszukac.
A wracajac do Waszych odpowiedzi, za ktore jestem niezmiernie wdzieczny- Fazer 600- widze, ze za zadbany egzemplarz musialbym dac troche kasy, a jest kryzys no i nie chce wydawac za duzo. Stac mnie na wydatek rzedu 6 tysi, ale nie ukrywam, ze wolalbym wydac mniej. Nawet jedna trzecia czy polowe mniej. Moge zrezygnowac z mocy motocykla, zeby zrobic tanszy zakup. Kawasaki zl 600- widze, ze jest wygodny, ma tez bardzo praktyczna rzecz- tylne oparcie dla pasazera, ale widze ze z taka kiera przeciskanie sie miedzy samochodami mogloby stanowic pewien problem, poprawcie mnie jesli sie myle.
Yamaha xj 600 wyglada ciekawie, choc juz widze, ze nie bedzie pasazerowi tak wygodnie jak w Kawie zl 600.
Z kolei przy Hondzie NTV, ktora, jak widze z opisow, nadawalaby sie jako pierwszy moto, pasazer nie mialby zbyt wielkiej alternatywy do przytrzymania sie oprocz moich plecow. No i za dobry egzemplarz bede musial troszke zaplacic.
Tak czy inaczej- dzieki za dotychczasowe rady, moze jeszcze sie komus cos nasunie, a ja rowniez biore sie za przegladanie sieci i artykulow, zeby tez czegos poszukac.
- Bikiniarz
- Świeżak
A co do maxi skuterow to troche sie ich boje. W zasadzie widze, ze odpowiedni bylby Burgman 400- jeszcze waski jak na jednoslad i z oparciem dla pasazera, ale czy przy mocy 33 KM nie bedzie problemow z jazda w dwie osoby? Moze to smieszne pytanie, ale pytam sie, bo nie chce udawac madrali w tematach na ktorych sie nie znam. Z drugiej strony nie chcialbym sie za bardzo rozleniwic automatyczna skrzynia biegow, bo potem ciezej bedzie sie przerzucic na motocykl.
Ostatnio edytowano 27/4/2009, 10:06 przez Bikiniarz, Å‚Ä…cznie edytowano 1 raz
- Bikiniarz
- Świeżak
YZF R1 napisał(a):FZ1 wygoda, moc, gabaryty...
Tak to fakt ale nie jak na pierwsze moto
Dwa trupy wstają z grobu i znajdują w rzece motor. Jeden mówi:
-Spróbuję go naprawić.
-To próbuj. Ja zaraz wracam.
Motor odpalony i kolega taszczy dwie tablice nagrobkowe.
-Po co ci to?
-Chciałeś jechać bez dokumentów!??!
-Spróbuję go naprawić.
-To próbuj. Ja zaraz wracam.
Motor odpalony i kolega taszczy dwie tablice nagrobkowe.
-Po co ci to?
-Chciałeś jechać bez dokumentów!??!
-
mlodygolek - Świeżak
-
WeWonItThreeTimes - Świeżak
Burgman 400, na pewno nie będzie za słaby. Na pierwsze moto jak znalazł.
Wygoda dla 2 osób na pewno będzie większa niż przy każdym innym moto z bakiem.
Jeżeli chcesz doskonalić jazdę na klasycznym moto, to polecałbym raczej modele typu Suzuki Bandit 650. Solidne maszyny o mocy ok 80KM. Proste w utrzymaniu i odpowiednie pod względem mocy. FZ6 to już jest 100 KM, za które zapłacisz, a pewnie nie będziesz mógł bezpiecznie wykorzystać jeszcze przez 2 sezony.
Zanim, weźmiesz kogoś jako plecak, to zrób kilka tysięcy sam...
Powodzenia
Wygoda dla 2 osób na pewno będzie większa niż przy każdym innym moto z bakiem.
Jeżeli chcesz doskonalić jazdę na klasycznym moto, to polecałbym raczej modele typu Suzuki Bandit 650. Solidne maszyny o mocy ok 80KM. Proste w utrzymaniu i odpowiednie pod względem mocy. FZ6 to już jest 100 KM, za które zapłacisz, a pewnie nie będziesz mógł bezpiecznie wykorzystać jeszcze przez 2 sezony.
Zanim, weźmiesz kogoś jako plecak, to zrób kilka tysięcy sam...
Powodzenia
Suzuki GSR600/Burgman 650 /Volkl Racetiger/BlackKnight Ion Storm
- pistol
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość