zmiana świateł Honda CBF 600 SA
• Strona 1 z 1
zmiana świateł Honda CBF 600 SA
Czesc
Zakupilem motocykl sprowadzony z Anglii. Poszukuje pomocy w przerobieniu świateł tak, zeby świeciły poprawnie, czyli na pobocze.
1. Motocykl posiada dwie lampy (jedna to swiatlo mijania, druga to drogowe). Swiatlo mijania jest po lewej stronie. Czy to tylko dlatego ze jest przystosowany do lewostronnego ruchu czy tak jest zawsze?
2. co trzeba wymienic zeby miec poprawne oswietlenie? Czy trzeba wymienic cala lampe czy jakas jej czesc (np klosz kierujacy wiazke swiatla i przestawic kierunek swiecenia), czy moze trzeba zamienic tez swiatala miejscami?
Dziekuje za pomoc.
Bartek
Zakupilem motocykl sprowadzony z Anglii. Poszukuje pomocy w przerobieniu świateł tak, zeby świeciły poprawnie, czyli na pobocze.
1. Motocykl posiada dwie lampy (jedna to swiatlo mijania, druga to drogowe). Swiatlo mijania jest po lewej stronie. Czy to tylko dlatego ze jest przystosowany do lewostronnego ruchu czy tak jest zawsze?
2. co trzeba wymienic zeby miec poprawne oswietlenie? Czy trzeba wymienic cala lampe czy jakas jej czesc (np klosz kierujacy wiazke swiatla i przestawic kierunek swiecenia), czy moze trzeba zamienic tez swiatala miejscami?
Dziekuje za pomoc.
Bartek
Honda CBF600SA
- bluszczy
- Świeżak
Kolego, po…
… pierwsze - na poczÄ…tek wypada siÄ™ przedstawić.
… drugie - opisujesz Å›wiatÅ‚a: ‘to po lewej’, nie wiemy czy chodzi Tobie o Å›wiatÅ‚a gdy patrzysz na motocykl z przodu, czy gdy siedzisz na nim.
Gdy patrzysz na motocykl z przodu stojąc przed nim powinna (pomijając postojówki) palić się prawa lampa (drogowe), natomiast lewa to światło długie.
… pierwsze - na poczÄ…tek wypada siÄ™ przedstawić.
… drugie - opisujesz Å›wiatÅ‚a: ‘to po lewej’, nie wiemy czy chodzi Tobie o Å›wiatÅ‚a gdy patrzysz na motocykl z przodu, czy gdy siedzisz na nim.
Gdy patrzysz na motocykl z przodu stojąc przed nim powinna (pomijając postojówki) palić się prawa lampa (drogowe), natomiast lewa to światło długie.
MZ ETZ 251 -> Honda CBF 600 S -> YAMAHA FZS 1000 FAZER
-
sznajdi - Bywalec
Czesc,
Przepraszam i juz sie przedstawiam. Jestem Bartek i jezdze Honda CBF 600 SA. Jest to moj pierwszy sezon wiec sie ucze .
Co do swiatel to opisalem je z perspektywy siedzenia za kierownica. Zatem patrzac z przodu (stojac przed moto) bedzie odwrotnie czyli: swieci sie prawe swiatlo mijania (krótkie) a po lewej stronie jest drogowe (dlugie).
Porownujac Twoj opis wychodzi ze mam tak samo jak Ty. Jednak swiatlo krotkie ewidentnie bardziej oswietla lewa czesc (przeciwny pas) a nie pobocze.
Wiecie co trzebaby ustawic/wymienic???
Delikatnie zwracam uwage ze swiatla drogowe to potocznie nazywane dlugie swiatła. Mijania to krótkie. Nie wiem czy to przez pomylke czy nie ale nazwales obydwa długimi/drogowymi w swoim opisie.
Dziekuje za pomoc
Bartek
Przepraszam i juz sie przedstawiam. Jestem Bartek i jezdze Honda CBF 600 SA. Jest to moj pierwszy sezon wiec sie ucze .
Co do swiatel to opisalem je z perspektywy siedzenia za kierownica. Zatem patrzac z przodu (stojac przed moto) bedzie odwrotnie czyli: swieci sie prawe swiatlo mijania (krótkie) a po lewej stronie jest drogowe (dlugie).
Porownujac Twoj opis wychodzi ze mam tak samo jak Ty. Jednak swiatlo krotkie ewidentnie bardziej oswietla lewa czesc (przeciwny pas) a nie pobocze.
Wiecie co trzebaby ustawic/wymienic???
Delikatnie zwracam uwage ze swiatla drogowe to potocznie nazywane dlugie swiatła. Mijania to krótkie. Nie wiem czy to przez pomylke czy nie ale nazwales obydwa długimi/drogowymi w swoim opisie.
Dziekuje za pomoc
Bartek
Honda CBF600SA
- bluszczy
- Świeżak
bluszczy napisał(a):Delikatnie zwracam uwage ze swiatla drogowe to potocznie nazywane dlugie swiatła. Mijania to krótkie
Faktycznie pomyłka, źle napisałem. Oczywiście chodziło mi o światła mijania i drogowe.
Wychodzi na to, że światła palą się tak jak mi.
Jak będę w najbliższym czasie jeździł to napiszę Tobie czy krótkie oświatło tak samo jak u Ciebie oświetla bardziej lewą niż prawą stronę.
Nigdy się tym nie przejmowałem i nie zwracałem uwagi
-
sznajdi - Bywalec
Światło ma oświetlać bardziej pobocze. Raczej beż wymiany kloszy lamp nic z tym nie zrobisz. Motocykl może nie przejść przeglądu a policja w razie kontroli może zabrać dowód rejestracyjny.
,,De gustibus non est disputandum"(Å‚ac.)-O gustach siÄ™ nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Moje światło oświetla pobocze niż lewą stronę drogi.
Więc jest tak jak mówi ,możesz mieć problemy z przeglądem, policją itp.
A co zrobić, hmmm… ja bym zrobiÅ‚ tak: zadzwoÅ„ do dealera, przedstaw sytuacjÄ™ i zapytaj czy można kupić „europejskie” Å›wiatÅ‚a lub caÅ‚Ä… czachÄ™.
Więc jest tak jak mówi ,możesz mieć problemy z przeglądem, policją itp.
A co zrobić, hmmm… ja bym zrobiÅ‚ tak: zadzwoÅ„ do dealera, przedstaw sytuacjÄ™ i zapytaj czy można kupić „europejskie” Å›wiatÅ‚a lub caÅ‚Ä… czachÄ™.
-
sznajdi - Bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość