Zobacz wątek - Inny model świecy.
NAS Analytics TAG

Inny model świecy.

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Inny model świecy.

Postprzez matoshiba » 13/2/2009, 18:31

Przekopałem forum ale takiego wątku nie udało mi się odnaleźć może jest przyklejony pod inną nazwą albo poruszony w innym temacie.
Mam problem który powstał przez moją nie uwagę .Kupiłem świece irydowe(zamierzałem kupić do Horneta) tylko z nieodpowiednim symbolem ;/ CR8EHIX-9 zamiast CR9EHIX-9. jaka jest różnica w tych świecach ? i czym grozi jazda na takich świecach ?Wyszukałem informacje że te świece sa produkowane dla Hondy CB 500 ( PC 32) odstęp elektrod jest ten sam co w Hornecie -0.9
ps zamiana nie wchodzi w grę najwyżej kupno nowych.
matoshiba
Świeżak

Postprzez mar111cin » 13/2/2009, 18:59

8 i 9 to jest ciepłota świecy. Nie powiedziałeś jakiego producenta to świeca (pewnie NGK) ale różni producenci różnie mają skale, jedne są rosnące, drugie malejące. W każdym razie kupiłeś świece albo o jeden stopień za ciepłą, albo za zimną. W praktyce najprawdopodobniej nie odczujesz różnicy, tak że nie trać pieniędzy na drugie świece, tylko ciesz się motocyklem. (skala jest dosć szeroka, tak że jeden stopień to nie jest dużo).

PS w starych motocyklach zalecano nawet na zime zakłądać świece o jeden stopień cieplejsze, tak dla lepszego zapłonu.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
mar111cin
VIP Ścigacz.pl

Postprzez matoshiba » 13/2/2009, 20:54

Producent to NGK Ma skale malejąca ( 8 jest cieplejsza niż 9) gwint pasuje długość ta sama odstęp elektrod ten sam jedynie ciepłota świec inna .Wyszukałem informacje że 9 używa się w gorących krajach (WŁOCHY HISZPANIA ) a u nas można używać cieplejszych powoduje to lepsze zachowanie temperatury cylindra dokładniejsze spalanie paliwa i lepszy rozruch motocykla .a Co może się dziać w upalne dni ? i Czy ta wyższa temperatura ni9e zaszkodzi silnikowi ?
matoshiba
Świeżak

Postprzez mar111cin » 13/2/2009, 21:12

lol :D :lol: odpowiedziałeś sam sobie :lol: to forum powoli robi się automatyczne.

Silnikowi praktycznie nic się nie stanie, ewentualnie świece mogą się szybciej "wypalić" (i to dosłownie, jest jedno takie zużycie świec)
Naprawde nie masz się tym co martwić tylko zakłądać i jeździć.

PS przy którymś stopniu skali jest pewnie małe przejście i elektroda jest bardziej schowana w gwint, a jeżeli u Ciebie nawet to się zgadza, to naprawde nie szukaj sobie dodatkowych zmartwień. To tak jakbyś zalał Pb98 zamiast 95 i się zastanawiał nad konsekwencjami.

PS jeżeli we naprawde 9 zalecają w ciepłych krajach, to też nie masz się co martwić że założysz 8 w kraju jednak zimniejszym.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
mar111cin
VIP Ścigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa