Chorwacja 2009 Sierpień Ktoś był ?Co zwiedz. ?Oczym Pamietać
• Strona 1 z 1
Chorwacja 2009 Sierpień Ktoś był ?Co zwiedz. ?Oczym Pamietać
Witam Czekam na porady !
- Oczym napewno niezapomnieć
- Co zobaczyć , gdzie stanąć i co zwiedzić !
Z góry dzięki :]
- Oczym napewno niezapomnieć
- Co zobaczyć , gdzie stanąć i co zwiedzić !
Z góry dzięki :]
- BodzioStunt87
- Świeżak
Przede wszystkim jechać od razu na południe - północ (okolice Rijeki) opanowane są prawie zawsze przez cholernie krzykliwych Włochów - zero relaksu i odpoczynku...
Południe jest piękne - Split i dalej Dubrovnik; optymalnym miejscem na spokojną "bazę" jest miejscowość Sibenik - mnóstwo gospodarstw z własną produkcją Rakiji , blisko do wielu ciekawych miejsc i pyszne jedzonko w lokalnych knajpkach.
Jeśli pojedziesz wzdłuż wybrzeża, a zakładam że innej opcji nie bierzesz pod uwagę, to korzystaj z napotkanych stacji benzynowych - zdarza się że nie widać ich przez dłuższy czas...
Południe jest piękne - Split i dalej Dubrovnik; optymalnym miejscem na spokojną "bazę" jest miejscowość Sibenik - mnóstwo gospodarstw z własną produkcją Rakiji , blisko do wielu ciekawych miejsc i pyszne jedzonko w lokalnych knajpkach.
Jeśli pojedziesz wzdłuż wybrzeża, a zakładam że innej opcji nie bierzesz pod uwagę, to korzystaj z napotkanych stacji benzynowych - zdarza się że nie widać ich przez dłuższy czas...
<i>"Get your motor running, head out on the highway,
Looking for adventure in whatever comes our way."</i>
Looking for adventure in whatever comes our way."</i>
-
mikun - Świeżak
W chorwacji byłem ze 3 lata temu. Przepięknie! Koniecznie Dubrownik bo ma niesamowite "stare miasto", ja byłem na 2 campingach - PRAPRATNO(jakoś tak to się pisze) chyba właśnie niedaleko Sibenika, i trochę bardziej na północ - MURTER. Ten pierwszy to bardzo miły camp-fajna plaża(żwirek/piasek)dużo drzew i w miarę cicho. Na murterze byłem koło 2004 roku - wtedy tam była troche partyzantka- 3 prysznice, mało kontenerów na śmieci i żadko je opróżniali, mało drzew i cienia, ale za to piękne skaliste wybrzeże i super wysepka na którą można wpław sie dostać. Co do cen - niestety mam nieaktualne wiadomości. kiedyś było porównywalnie do polski, teraz pewnie jest drożej niż u nas. Rakija - ostrożnie, koniecznie wino własnej (ich) roboty- przepyszne i na upały wspaniałe. KONIECZNIE plitwickie jeziora - PRZEWSPANIAŁE.
- niesiob
- Świeżak
-
SQ - Mieszkaniec forum
koniecznie pamiętaj o taryfikatorze mandatów!!! mandaty są cholerycznie drogie... we wrześniu 2008 za przekroczenie prędkość o 47 km/h zapłaciłem 1000 pln, gdym jechał o 5 km/h szybciej załapał bym się na przedział 2000-7000 pln pozostawię to bez komentarza
fz6 - 2004
- luupus
- Świeżak
chyba żartujesz?
przerażające !
byłem w 2007 i autem, ale gnałem szybko, a i tak byli tacy, co mnie wyprzedzali. policji mało i wyrozumiała... taki zapamiętałem obraz.
przerażające !
byłem w 2007 i autem, ale gnałem szybko, a i tak byli tacy, co mnie wyprzedzali. policji mało i wyrozumiała... taki zapamiętałem obraz.
-
SQ - Mieszkaniec forum
O kurde .... a jak z fotoradarami ?? No to trzeba będzie się uzbroić w cierpliwość i na pierwszym biegu cały czas jechać ;P;P;P
Może ktoś jeszcze wie coś interesującego na temat Chorwacji ?
Może ktoś jeszcze wie coś interesującego na temat Chorwacji ?
- BodzioStunt87
- Świeżak
Ja Ci radze nie kupuj tej wódki co będą sprzedawać przydrożni handlarze sprzedają ja w plastikowych butelkach po coli fancie itp w środku jest jakaś trawa. Normalnie koszmar.
Co do jedzenia to maja dość tanie owoce ale trzeba je dokładnie myc aa i figi rosną u nich wszędzie wiec można sobie pojeść za darmo.
Z Polski to myślę że jakieś makarony kaszę zalewane dania w 5 minut tylko ze to zajmuje trochę miejsca.
Co do jedzenia to maja dość tanie owoce ale trzeba je dokładnie myc aa i figi rosną u nich wszędzie wiec można sobie pojeść za darmo.
Z Polski to myślę że jakieś makarony kaszę zalewane dania w 5 minut tylko ze to zajmuje trochę miejsca.
-
Moto_Mysz - Świeżak
Do chorwacji śmigam co roku od 7 lat. Kraj jest przepiękny a ludzie rewelacyjni. Mówi się zę jak ktoś nie był w dubrowniku to nie był w chorwacji więc tam na pewno trzeba zawitać. Jeśli chodzi o imprezy i relaks to wszystko zaczyna się w Makarskiej. Miasto tętni życiem i jest gdzie poszaleć. Dla chcących więcej ciszy i spokoju polecam pojechać dalej od makarskiej w stronę dubrownika. Tam jest wiele mniejszych i bardzo klimatycznych miejscowości, każdy znajdzie coś dla siebie. Ważne jest aby nie starać się dorównać lokalnym "matadorom" nawet tym na skuterach... to szaleńcy i kamikadze. Co do cen to powiem otwarcie, teraz jest juz drogo. Ja oczywiście w tym roku znowu lece.. na dłuższą wyprawę można zapuścić się do montenegro czy nawet albani. To dopiero egzotyka:)
ZX10R RULESSSSS
- kodi
- Świeżak
Witam! Ostatni raz w Chorwacji byłem we wrześniu 2008. Jedna podstawowa rada asfalt po deszczu lub w czasie opadów jest porównywalnie tak śliski, jak u nas lód w styczniu. Poza wybrzeżem i jego atrakcjami od Sibenika w dół polecam Plitwickie jeziora- naprawdę warto.
Yamaha BT 1100 Bulldog
- swistak64
- Świeżak
Mam co-nieco do czynienia z Chorwacją...
Ta wódka nazywa się rakija i jest narodowym trunkiem - przed zakupem można spróbować. Na dobrą rakiję trzeba trafić oczywisćie. Na pewno nie polecam jej pić w upale w środku dnia
Od niedawna jestem motonitką - będę ujeżdżać moto w Chorwacji.
A wszelkie swoje spostrzeżenia i przydatne informacje będę zamieszczać tutaj - zapraszam! (otwórz link)
Ta wódka nazywa się rakija i jest narodowym trunkiem - przed zakupem można spróbować. Na dobrą rakiję trzeba trafić oczywisćie. Na pewno nie polecam jej pić w upale w środku dnia
Od niedawna jestem motonitką - będę ujeżdżać moto w Chorwacji.
A wszelkie swoje spostrzeżenia i przydatne informacje będę zamieszczać tutaj - zapraszam! (otwórz link)
- Plumek
- Świeżak
Ja w tym roku tez wybieram sie na balkany pod koniec lipca lub na poczatku sierpnia, na jak dlugo zalezy od funduszy Chcialbym caly miesieczny urlop spedzic na Balkanach i zwiedzic wszystko co sie da. Kiedy ruszasz?
Orientuje sie ktos ile moze kosztowac podroz na motorze na dwa tygodnie?
Orientuje sie ktos ile moze kosztowac podroz na motorze na dwa tygodnie?
12-14 lat - Komarek
15-25 lat - nic...
26 lat - Honda Varadero XL1000V...
gdzie tu logika ktoś zapyta, taki duży i mocny sprzet na peirwszye moto??
odp: W MOJEJ KUR** GŁOWIE!!!
po miesiacu jazdy na Viadrze zmiana na VFR 800FI -> kocham ją
15-25 lat - nic...
26 lat - Honda Varadero XL1000V...
gdzie tu logika ktoś zapyta, taki duży i mocny sprzet na peirwszye moto??
odp: W MOJEJ KUR** GŁOWIE!!!
po miesiacu jazdy na Viadrze zmiana na VFR 800FI -> kocham ją
- binio
- Świeżak
Moto_Mysz napisał(a):Ja Ci radze nie kupuj tej wódki co będą sprzedawać przydrożni handlarze sprzedają ja w plastikowych butelkach po coli fancie itp w środku jest jakaś trawa. Normalnie koszmar.
...
nie no bez jaj ... jest kilka odmian RAKIJI ... ta z trawą to travarica.
Są lepsze orahovača, medovača, višnjevacka
Kupuj i próbuj koniecznie
Suzuki GSR 600 A 2007/2008
-
MaximusPL - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Turystyka motocyklowa