Pierwszy cross
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Nie nigdy wcześniej nie jezdziłem ani 2T ani też 4T. I niestety nie mam okazji sprawdzić tych 2 pojemności Ale jeżeli radzicie mi jakąś 125cc 2T to poczekam jeszcze trochę i przemyślę całą tom sprawę ... bo macie racje bez sensu jest się pakować w koszta naprawy 4T .
Z góry dzięki za parę dobrych rad POZDRAWIAM!!
Z góry dzięki za parę dobrych rad POZDRAWIAM!!
- Ramzes 86K
- Świeżak
nom bo jeśli brac 4t to z roku 06.7 a 2t i 99 będzie gicior tylko najwyzej wieksz ekoszta naprawy będą
a za 8 koła spokojnie kupisz z roku 04 5 2sówa
a za 8 koła spokojnie kupisz z roku 04 5 2sówa
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
Witam wszystkich
PotrzebujÄ™ porady fachowców! Sprawa jest dla mnie bardzo ważna – chodzi o kupno jakiegoÅ› wytrzymaÅ‚ego endurka, ewentualnie crossa. Przeznaczenie tego motocykla to oczywiÅ›cie Å›miganie po torze i lasach. I tu zaczynajÄ… siÄ™ schody ;/ Pojemność motocykla musi być 250 4T. UprzedzajÄ…c wasze pytania – wybór pojemnoÅ›ci na prawde nie zależaÅ‚ ode mnie. Ja najchÄ™tniej kupiÅ‚abym sobie yz 85 bÄ…dź rx 125 ale mam brata z którym bÄ™dÄ™ musiaÅ‚a dzielić ten motor. Nie ma sensu kupować TW czy innych maleÅ„stw bo ta moc jemu po prostu nie wystarczy. A ja boje siÄ™ że ze ćwiarÄ… nie dam sobie rady ;/ Generalnie, to caÅ‚kowicie zielona w kwestii motocykli nie jestem. JeździÅ‚am już parÄ™ razy w terenie na takim starym endurku (miaÅ‚ może z 9 kucy ). Ale oprócz tego wiÄ™kszej stycznoÅ›ci z motorami terenowymi nie miaÅ‚am.
Wracając do tematu to zastanawiałam się nad xr 250. Co o tym sądzicie?
Z góry dzięki za porady, pozdr.
PotrzebujÄ™ porady fachowców! Sprawa jest dla mnie bardzo ważna – chodzi o kupno jakiegoÅ› wytrzymaÅ‚ego endurka, ewentualnie crossa. Przeznaczenie tego motocykla to oczywiÅ›cie Å›miganie po torze i lasach. I tu zaczynajÄ… siÄ™ schody ;/ Pojemność motocykla musi być 250 4T. UprzedzajÄ…c wasze pytania – wybór pojemnoÅ›ci na prawde nie zależaÅ‚ ode mnie. Ja najchÄ™tniej kupiÅ‚abym sobie yz 85 bÄ…dź rx 125 ale mam brata z którym bÄ™dÄ™ musiaÅ‚a dzielić ten motor. Nie ma sensu kupować TW czy innych maleÅ„stw bo ta moc jemu po prostu nie wystarczy. A ja boje siÄ™ że ze ćwiarÄ… nie dam sobie rady ;/ Generalnie, to caÅ‚kowicie zielona w kwestii motocykli nie jestem. JeździÅ‚am już parÄ™ razy w terenie na takim starym endurku (miaÅ‚ może z 9 kucy ). Ale oprócz tego wiÄ™kszej stycznoÅ›ci z motorami terenowymi nie miaÅ‚am.
Wracając do tematu to zastanawiałam się nad xr 250. Co o tym sądzicie?
Z góry dzięki za porady, pozdr.
- dominik-a
- Świeżak
Jeśli ma być koniecznie 250 4t i wytrzymałe nie wymagające takiej opieki jak wyczynowe motory to Honda XR 250, Kawasaki KLX 250 i Yamaha WR 250r z tym że to model dopiero w tym roku wprowadzony (chyba w tym, nie jestem do końca pewien) i ciężko o używkę chyba że chcesz nowy.
,,De gustibus non est disputandum"(Å‚ac.)-O gustach siÄ™ nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Tak myślałem i dlatego napisałem że ciężko o używkę Koszty nie są duże bo to tylko wymiana oleju, filtrów, klocków, napędów, opon więc normalna eksploatacja motoru ale ciężko powiedzieć ile.
-
Powracając do tematu pierwszego crossa jeżeli miał bym brać to yz 125cc 2T myślę 05 06 najwyżej dołożę trochę z alu ramą bo jakoś bardziej mi się podobają. Poszperałem trochę po necie i za sam serwis ok. 400zł. ewentualna wymiana tłoka + 800zł. Ale chciałbym abyście podpowiedzieli co nieco jakich egzemplarzy unikać na co zwracać uwagę przy oglądaniu motocykla
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Ramzes 86K
- Świeżak
no to tak
czy ma okleiny numerowe tzn czy ma numery startowe,
czy kicha nie jest za mocno pogięta, spawana i tak dalej
czy ładnie, czysto się wkręca
czy po rozgrzaniu i krótkiej jeździe nic nie cieknie
czy rama prosta, kierka
czy nie są połatane przewody hamulcowe taśmą
jeśli chodzi o rok 05.6 czy nie jest mocno poździerana po bokach, przy pokrywach silnikowych
znaczyło by to na duzy stopien zuzycia, a przy bokach ramy o wielu ślizgach
czy ma okleiny numerowe tzn czy ma numery startowe,
czy kicha nie jest za mocno pogięta, spawana i tak dalej
czy ładnie, czysto się wkręca
czy po rozgrzaniu i krótkiej jeździe nic nie cieknie
czy rama prosta, kierka
czy nie są połatane przewody hamulcowe taśmą
jeśli chodzi o rok 05.6 czy nie jest mocno poździerana po bokach, przy pokrywach silnikowych
znaczyło by to na duzy stopien zuzycia, a przy bokach ramy o wielu ślizgach
-
Bostorn - Moderator
Bostorn nie tak do końca że nic nie cieknie bo to 2t i robi się sporą mieszankę i z rury zawsze coś kapnie.
Przeczytaj ten artykuł i będziesz wszystko wiedział:
http://www.motox.com.pl/index.php?optio ... &Itemid=74
Przeczytaj ten artykuł i będziesz wszystko wiedział:
http://www.motox.com.pl/index.php?optio ... &Itemid=74
-
Nie koniecznie trzeba kierować się tez okleinami i polami numerowymi, bo często gęsto jest tak, że nawet amatorzy, którzy nie startują w zawodach obklejają motocykle nr. startowymi, bo po prostu fajnie wygląda.
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
-
Manhatan - VIP Åšcigacz.pl
(czy kicha nie jest za mocno pogięta, spawana i tak dalej) chodzi o dyfuzor??
(czy ładnie, czysto się wkręca) koła ??
Ewentualne czy luzy na amortyzatorach?? Przednich.
A i dzięki za artykuł !!
(czy ładnie, czysto się wkręca) koła ??
Ewentualne czy luzy na amortyzatorach?? Przednich.
A i dzięki za artykuł !!
- Ramzes 86K
- Świeżak
,,Kicha" tak chodzi o dyfuzor, wkręcanie chodzi o obroty, luzy to czy na główka ramy nie ma luzu i wahacz.
-
witam
jesli dobrze przeczytałem to ma byc twój pierwszy cross jak tak to kup sobie enduro dt 125 albo jakąs 3504t np yamaha xt 350 lub dr ; a nie yz a po drógie wyczynówki są bardzo drogie w utrzymaniu chyba że ciebie to nie martwi ale nie radze na pierwszego crosasa kupowac yz albo kx ani 2t ani 4t to nie jest tak że śiadniesz i umiesz musisz umeic jeździc żeby na takim czymś jeździc nie mówi tego złośliwie chce tylko ostrzec
jesli dobrze przeczytałem to ma byc twój pierwszy cross jak tak to kup sobie enduro dt 125 albo jakąs 3504t np yamaha xt 350 lub dr ; a nie yz a po drógie wyczynówki są bardzo drogie w utrzymaniu chyba że ciebie to nie martwi ale nie radze na pierwszego crosasa kupowac yz albo kx ani 2t ani 4t to nie jest tak że śiadniesz i umiesz musisz umeic jeździc żeby na takim czymś jeździc nie mówi tego złośliwie chce tylko ostrzec
-
woj2900 - Świeżak
hmm kolego polecasz mu 350.. a to przecież nie słaba maszina..
sam przesiadam sie na offroad i biore ktma sxfa 250
boje siÄ™ 2t za bardzo narywiste
4t spokojniej sobie pojeżdze wyczuje offroad, wyucze się co i jak
może w skokach będzie ciężko ale podstawy jazdy:
Å‚uki, zakrety proste itp da siÄ™ tym opanowac
a że lubię dużo w terenie jeździc to i mało paliwka będzie szło
sam przesiadam sie na offroad i biore ktma sxfa 250
boje siÄ™ 2t za bardzo narywiste
4t spokojniej sobie pojeżdze wyczuje offroad, wyucze się co i jak
może w skokach będzie ciężko ale podstawy jazdy:
Å‚uki, zakrety proste itp da siÄ™ tym opanowac
a że lubię dużo w terenie jeździc to i mało paliwka będzie szło
-
Bostorn - Moderator
jak to xt ma moze 30 kucy a 250 ma ponad 50 a pozatym to inny momet obrotowy i wcale nie jeździ sie tym łatwo miałem okazjie przejechac sie na tym i nie powiem że to jest podobna moc do xt bo nie ma porównania to jest cross a nie enduro
-
woj2900 - Świeżak
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość