Zobacz wÄ…tek - Sucha miska olejowa
NAS Analytics TAG

Sucha miska olejowa

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Sucha miska olejowa

Postprzez Felus6 » 28/11/2007, 19:16

Szukałem i na forum i w google ale to co wyniuchałem zupełnie mnie nie satysfakcjonuje :x Jakie są plusy i minusy takiego smarowania?
Jak ktoÅ› wie cos na ten temat to niech siÄ™ wypowie :)
Felus6
Świeżak

Postprzez jasql » 28/11/2007, 19:47

Plusy:
wszystko. Smarowanie silnika przy kazdym kacie pochylenia (prawie) lepsze chlodzenie oleju.
Minusy:
Wieksze koszta produkcji (bardziej skomplikowana budowa), minimalnie wieksza waga.
<a href="http://h-tsz.com/amFzcWxh">Dostaniesz w PYSK jak klikniesz.
jasql
Bywalec

Postprzez Grubas » 29/11/2007, 09:40

Zabiera więcej miejsca, często przez to trzeba przesunąć do góry silnik. Koszty bo masz 2 pompy oleju.
Suchą miskę stosujesz tam gdzie są duże przeciążenia i istnieje duże ryzyko zaczerpnięcia powietrza przez pompę oleju, czyli przerwy w smarowaniu. Sport i motocykle.
Te motocykle co im się panewki zacierają to często z powodu takiego, że są bez suchej i dzieje się to właśnie od jeżdżenia na kole.
<a href="http://a-glass.pl">BMW F650 ST</a>
Grubas
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Felus6 » 29/11/2007, 17:08

a w jakich sprzętach to instalowano? Z tego co wiem to w Yamaha Xt 600 (i TT) no i chyba w DRZ'cie
Felus6
Świeżak

Postprzez mlody-pawel » 29/11/2007, 17:14

Yamaha MT-01
Sprzedam Suzuki Bandit 600S 2003
mlody-pawel
Świeżak

Postprzez tomekd » 29/11/2007, 17:28

Sucha miska olejowa daje mozliwosc zamocowanie silnika nizej w podwoziu.W przypadku mokrej michy im dalej od poziomu oleju do walu korbowego tym lepiej,mniejsze straty mocy.Szybko obracajace sie czopy na wale mala tendencje do zasysanie oleju i marnotrawienia energii,w ukladzie z mokra miska sa roznego rodzaju przegrody,itd.W nowszych motocyklach sportowych miska jest dlatego bardzo gleboka.

W sportowych motocyklach wal jest daleko od powierzchni jezdni,miske mozna zrobic bardzo gleboka dlatego generalnie suchego ukladu sie nie uzywa jako ze jest ciezszy i bardziej skomplikowany,plus po prostu nie ma miejsca na dodatkowy zbiornik oleju.

MotoGP maszyny maja mokre miski.

Natomiast w samochodach wyscigowych (f1) gdzie silnik jest bardzo nisko such micha jest jedynym praktycznym wyjsciem.

Inna sprawa to sila odsrodkowa na zakretach,w motocyklach to nie jest problemem poniewaz sie pochylaja na zakrecie i poziom oleju jest rownolegly do walu,ale w samochodach juz tak nie jest.

Inna rzecz to cisnienie w skrzyni korbowej,im nizsze tym lepiej,latwiej walowi,korbowodom obracac sie w rozrzedzonym "powietrzu".W przypadku suchej miski pompa sciagajaca olej z silnika do zbiornika moze spelniac role pompy prozniowej,wytwarzajac podcisnienie w skrzyni korbowej co powoduje wzrost mocy.

W mokrej misce mozna zamontowac dodatkowa pompe pocisnieniowa w tym celu lub uzyc uklad ktory wykorzystuje negatywna pulsacje w ukladzie wydechowy.Np,Yamaha M1 ma taki system laczacy kolanka wydechowe za skrzynia korbowa.

M1 silnik http://images.google.com/imgres?imgurl= ... f%26sa%3DN.

Gleboka miska olejowa,te male rurki odchodzace od kolanek to system do redukcji cisnienie w skrzyni korbowej.
tomekd
Świeżak

Postprzez cesares » 23/8/2009, 20:42

Witam.
Sorki za odgrzebanie tematu ale innego nie znalazłem, a nowy chyba nie ma sensu gdy jest podobny.

Chodzi mi o miskę olejową w Yamaha YZ 400. Sucha czy mokra. Mam jedną pompę, ale naprawdę jest ciężko określić mi jakiego jest typu.
Motocykl jest off road, więc przy podjazdach pod duże piony powinien mieć jakieś rozwiązanie co do smarowania.
Ogólnie zatarłem od jazdy na kole korbę, w której trzpieniu jest kanał olejowy a nim leciało powietrze. Wysypał się cały koszyk.
Jeśli jest mokra to ile więcej oleju?
1.7 to fabryczna proponowana ilość. Ile więcej zalać i czy zamontować dodatkowy zbiornik na olej z zaworu bypass?
Przy mojej jeździe cały olej mimo zastawek w karterach spływał do skrzyni.
Na dodatek przy wymianie oleju z miski zleci około 200 ml. oleju, natomiast ze zbiornika w ramie (tak wbudowany jest) około 1,5 l.
Jedna pompa, miska bardzo płytka, zbiornik na olej, a dodam tyle że pompa generuje baaardzo wysokie ciśnienie.
Chyba że pompa jest 2in1 ;)

http://www.scigacz.pl/Yamaha,YZ,450F,20 ... ,7954.html

dodatkowo specyfikacja od producenta (dry sump )
http://www.yamaha-motor-europe.com/desi ... %20History

No ale jedna pompa + zatarcie silnika. Dolać więcej oleju?
cesares
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 23/8/2009, 22:29

W YZ powinna byc tzw sucha miska.
Chyba że ktoś odłączył zbiornik w ramie (często zawodnicy tak robią)
Wtedy olej wlewa się bezpośrednio do silnika.

W artykule ze ścigacza jest nawet w opisie typ miski : sucha. :-)
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez cesares » 24/8/2009, 09:16

tarcze sprzęgła - 140 zł
przekładki - 220 zł

nowa korba + kapitalny silnika najmniej 1100 zł ( korba, uszczelki, uszczelniacze + łożyska wału 180 zł/szt a 2 potrzebne)

Wole sprzęgło bo wymiana trwa 5 min a nie 3 dni kapitalki. I taniej ;)
Co nie zmienia faktu co ma piernik do wiatraka :P
cesares
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 24/8/2009, 22:28

Sporo Ducatów ma suche sprzęgło, ale nie suchą miskę.

Aprilie RSV mają suchą miskę i jakoś nie słyszałem żeby ktokolwiek spalił tam sprzęgło.

Jest to tylko czysto teoretycznie sucha miska (zbiornik obok silnika), w silniku znajduje się pewna ilość oleju do smarowania.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê