wymieniłem olej i...
• Strona 1 z 1
wymieniłem olej i...
pare kilometrów za serwisem sprawdziłem czy stan w "oczku" się zgadza. Olej pomimo wymiany był całkiem ciemny, czy to możliwe, że przez parę kilometrów tak się zabrudził?. Dodam, że nie było mnie przy samej wymianie. Czy to normalne, że olej tak ciemnieje po paru kilometrach czy po prostu zrobili mnie w jajo?
Dzieki za odpowiedzi.
Dzieki za odpowiedzi.
- cafe racer
- Świeżak
Re: wymieniłem olej i...
cafe racer napisał(a):pare kilometrów za serwisem sprawdziłem czy stan w "oczku" się zgadza. Olej pomimo wymiany był całkiem ciemny, czy to możliwe, że przez parę kilometrów tak się zabrudził?. Dodam, że nie było mnie przy samej wymianie. Czy to normalne, że olej tak ciemnieje po paru kilometrach czy po prostu zrobili mnie w jajo?
Dzieki za odpowiedzi.
Witam ! śmiechu warte niemożliwe żeby olej ci ściemniał po paru kilometrach po paru tyś km to normalka jak piszesz ,że jest całkiem ciemny .// może zapomnieli ci wymienic olej
- KAWA7777
- Świeżak
-
GregorMoto - Bywalec
-
icid - VIP Åšcigacz.pl
Moze nie dokonca zrobili w ,,,.Oleje maja rozne odcienie,jasne,ciemne,ostatni moze wydawac sie stary w okienku mimo ze jest swierzy.
Zrob mala tromke z jesnego,czystego papieru i zamocz w oleju prze korek wlewu,bedzie widac czy olej jest stary,,,mozna tez na wech.
Zrob mala tromke z jesnego,czystego papieru i zamocz w oleju prze korek wlewu,bedzie widac czy olej jest stary,,,mozna tez na wech.
- tomekd
- Świeżak
Hmm,ja tam nie wiem,ale jak wymienilem olej w swojej Suzie,to po +- 100-200km tez nieco pociemnial i nie wyglądał tak pieknie jak ten "z pierwszego tłoczenia".
Druga sprawa ze moze wlali Ci pelny syntetyk i nieco przeplukalo silnik-stad inna barwa.
Druga sprawa ze moze wlali Ci pelny syntetyk i nieco przeplukalo silnik-stad inna barwa.
(otwórz link)
Jak każdy właściciel Kawasaki mam zawsze racje i jestem najmądrzejszy PP
zx6r '2006
Jak każdy właściciel Kawasaki mam zawsze racje i jestem najmądrzejszy PP
zx6r '2006
-
mlody - VIP Åšcigacz.pl
-
Adamo _CBR - Świeżak
nie sciemniajcie go!!! ja mam F-ke czyli chlodzony m.in olejem tez mnienilem olej i po odpaleniu moto by zaciagnol do foltra olej swiezy olej (castrol syntetyk-czerwony) zrobil sie juz ne czerwony lecz bardziej brazowy!!! pamietajcie ze z silnika nigdy dokladnie nie splynie wszystko a do tego tak jak u mnie troche oleju znajduje sie wchlodnicy wiec po kilku min pracy olej miesza sie z tym co zostal w silniku i moze szybko sie zrobic znow ciemny kolorek..... pozdro!!
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
Jak kupiłem swojego GSa to olej miał ciemny, gdy go wymienili był prawie tak jasny jak zwykły spożywczy... po ok 1tyś km nadal był czyściutki, natomiast po 2tyś już był lekko zabrudzony...
Wiec albo ci nie wyminili oleju, albo wyminili olej i zostawili stary filtr oleju :/
jedz do nich, pewnie i tak się wyprą ale jedź i rób ostry dym....
Wiec albo ci nie wyminili oleju, albo wyminili olej i zostawili stary filtr oleju :/
jedz do nich, pewnie i tak się wyprą ale jedź i rób ostry dym....
- Dokaz
- Świeżak
panowie sam jestem serwisantem motocykli,i czasami się zdarza ze olej nie koniecznie lepszej klasy lepkości ciemnieje.Nie będzie czarny jak smoła ale będzie ciemniejszy niż w butelce,i to po małym przebiegu.Warto zrobić próbe i zakropić bibółe.Świeży olej mimo że ciemny zostawi jasną plamę,stary ciemną.
-
skwy - VIP Åšcigacz.pl
skwy napisał(a):panowie sam jestem serwisantem motocykli,i czasami się zdarza ze olej nie koniecznie lepszej klasy lepkości ciemnieje.Nie będzie czarny jak smoła ale będzie ciemniejszy niż w butelce,i to po małym przebiegu.Warto zrobić próbe i zakropić bibółe.Świeży olej mimo że ciemny zostawi jasną plamę,stary ciemną.
Dokładnie tak jak napisał kolega! Inna sprawa, że kiedy lejemy dobry olej i często go zmieniamy z filtrem to raczej nie ciemnieje nawet do następnej wymiany. Inna przyczyna czernienia oleju jest nadpalone sprzęgło.
MZ ETZ 250
Honda CX 500 Euro
Honda Pan Euro ST 1100
Honda CX 500 Euro
Honda Pan Euro ST 1100
- abm
- Świeżak
-
pioterjawa - Świeżak
Olej posiadający dobre właściwości dyspergujące, czyli myjące, zciemnieje praktycznie od razu po wymianie. Ale mogło być też tak, że oleju ci nie wymienili. To bardzo prosta czynność, i warto ją wykonywać samemu. I nie ze względów ekonomicznych, bo to grosze. Ale właśnie dlatego, żebyś miał 100% pewność, że został wymieniony.
http://bikepics.com/members/numberuno/ | | www.diety-treningi.pl Jakby ktoś potrzebował, zapraszam.
- numberuno
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości