Motocykl dla poczÄ…tkujÄ…cego
• Strona 1 z 1
Motocykl dla poczÄ…tkujÄ…cego
Cześć, mam pytanie od pewnego czasu zacząłem się interesować crossami ale jest jeden problem ma 13 lat i 150 wzrostu i nie wiem jaki model wybrać. Proszę o szybką pomoc
Paweł
Przesunę do offradu tam będziesz miał więcej informacji.
senekkorzenna
Paweł
Przesunę do offradu tam będziesz miał więcej informacji.
senekkorzenna
- Djpawlo
- Świeżak
podstawa to gdzie chcesz tym jezdzic i ile masz kasy.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Janusz210, ty chyba nie wiesz co piszesz... 13 lat 150cm wzrostu i niech kupi sobie dwusuwową ćwiarę... Inteligentnie.
- kotlet9696
- Świeżak
Również mam problem z wyborem swojego pierwszego moto.
Zaraz 18-stka stuknie i prawie 180 wzrostu.
Jestem nowicjuszką w tym sporcie dlatego myślę że jakaś seta powinna mi wystarczyć.
W okolicy mam bardzo rozmaity teren, małe wąwozy w lesie, podjazdy, duże, małe, bardziej i mniej strome, ogólnie super miejsce dla pasjonatów enduro, których też często tam widuję.
Co do budżetu:
Moto do 4,5 tysiąca, oczywiście nie drogie w eksploatacji.
3 max 4 tysiące tysiące rocznie mogłabym w moto władować.
Ktoś pomoże?
Zaraz 18-stka stuknie i prawie 180 wzrostu.
Jestem nowicjuszką w tym sporcie dlatego myślę że jakaś seta powinna mi wystarczyć.
W okolicy mam bardzo rozmaity teren, małe wąwozy w lesie, podjazdy, duże, małe, bardziej i mniej strome, ogólnie super miejsce dla pasjonatów enduro, których też często tam widuję.
Co do budżetu:
Moto do 4,5 tysiąca, oczywiście nie drogie w eksploatacji.
3 max 4 tysiące tysiące rocznie mogłabym w moto władować.
Ktoś pomoże?
- MÅ‚oda55
- Świeżak
hmm dla dziewczyny sprawa wygląda troche inaczej, bo normalnie polecił bym cos typu DT 125 ( albo inna 125 w 2T ) ale takie sprzety w tej kasie są dosyc cięzkie, i na podjazdy czy ciezsze enduro kiepskie ( troszke mało mocy, plus ta waga, dziewczyny nie sa za silne wiec manewrować w ciezkim terenie to bedzie czasem męczarnia ) z kolei nie bardzo co jest do wyboru innego. na pewno proponuje dwusuwa - lzejszy , wiecej moze nauczyc , opcje jakie widze ja
- albo kupic crossówke 85 na duzych kołach - to a są mocne motocykle, niestety crossówka jest kiepska typowo do enduro... ale moze byc lepsza niz ciezkie soft enduro, na pewno beda dosyc spore koszta eksploatacji - ale w zakładanym budzecie sie zmiescisz. na początek bedzie ok, jestes dosyc wysoka - boje sie troszke że takie moto moze byc troche za małe. ale na pewno bedziesz sie czuła na nim bardzo pewnie. no i mozna sie pobawic jezeli chodzi o podjazdy itp bo mocy bedzie pod dostatkiem - chociaz to dla mnie ogółem nie jest idealna opcja
- opcja 2 to własnei zakup mimo wszystko soft enduro - ktm lc2, aprilia rx, yamaha dt 125, kawaasaki kmx - praktycznie kazda marka ma cos w tym klimacie, do tego proponował bym max odchudzenie - powywalac dodatkowe podnózki, bagazniki jak są, kierunki lampy ( no chyba ze potrzebujesz homologacji ) wtedy da sie tym troche pobawic, moto o tyle dobre że w tej kasie spoko cos kupisz, a za 3 tysiace rocznie utrzymasz bezproblemowo i jeszcze ci zostanie. tylko jak pisałem te moto są troche cięzsze - najlepiej jakbys sama sie do czegos takiego przysiadła i oceniła
- opcja 3 - dozbieranie troche i zakup wyczynowego enduro - ktm exc 125, albo husqvarna WR 125, ewentualnie gasgas ec 125. no ale tutaj musiała bys powiedzmy od 6-7 ysiecy minimum startować, ale masz pełnoprawne wyczynowe moto które w takim terenei spisze sie najlepiej. i utrzymanie - powinnas sie wyrobic
- albo kupic crossówke 85 na duzych kołach - to a są mocne motocykle, niestety crossówka jest kiepska typowo do enduro... ale moze byc lepsza niz ciezkie soft enduro, na pewno beda dosyc spore koszta eksploatacji - ale w zakładanym budzecie sie zmiescisz. na początek bedzie ok, jestes dosyc wysoka - boje sie troszke że takie moto moze byc troche za małe. ale na pewno bedziesz sie czuła na nim bardzo pewnie. no i mozna sie pobawic jezeli chodzi o podjazdy itp bo mocy bedzie pod dostatkiem - chociaz to dla mnie ogółem nie jest idealna opcja
- opcja 2 to własnei zakup mimo wszystko soft enduro - ktm lc2, aprilia rx, yamaha dt 125, kawaasaki kmx - praktycznie kazda marka ma cos w tym klimacie, do tego proponował bym max odchudzenie - powywalac dodatkowe podnózki, bagazniki jak są, kierunki lampy ( no chyba ze potrzebujesz homologacji ) wtedy da sie tym troche pobawic, moto o tyle dobre że w tej kasie spoko cos kupisz, a za 3 tysiace rocznie utrzymasz bezproblemowo i jeszcze ci zostanie. tylko jak pisałem te moto są troche cięzsze - najlepiej jakbys sama sie do czegos takiego przysiadła i oceniła
- opcja 3 - dozbieranie troche i zakup wyczynowego enduro - ktm exc 125, albo husqvarna WR 125, ewentualnie gasgas ec 125. no ale tutaj musiała bys powiedzmy od 6-7 ysiecy minimum startować, ale masz pełnoprawne wyczynowe moto które w takim terenei spisze sie najlepiej. i utrzymanie - powinnas sie wyrobic
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio12323
Najbardziej odpowiada mi opcja 2 i chyba yamaha byłaby najtrafniejsza. Ktm najlepiej prezentuje się wyglądem, ale z tego co słyszałam to jest najbardziej awaryjny, a apkę mało kto ma w-m i ciężko będzie dostać części. Z resztą myślę że moje umiejętności nie są wygórowane i na początek nie będę szaleć z trudnym i wymagającym terenem
Najbardziej odpowiada mi opcja 2 i chyba yamaha byłaby najtrafniejsza. Ktm najlepiej prezentuje się wyglądem, ale z tego co słyszałam to jest najbardziej awaryjny, a apkę mało kto ma w-m i ciężko będzie dostać części. Z resztą myślę że moje umiejętności nie są wygórowane i na początek nie będę szaleć z trudnym i wymagającym terenem
- MÅ‚oda55
- Świeżak
nie do konca - ktm akurat nie ma ten nic wspólnego z wyczynowymi ktmami, i żeby było ciekawiej - silnik ma przeszczepiony z yamahy dt 125 ( 90% czesci to samo ) róznica to cylinder na nicasilu ( w dt to było głownie zeliwo jak nie w ogóle ? ) przez co silnik ogólnie jest troche zywszy niz w DT. do tego lc2 ma lepsze zawieszenie . co do aprilii RX to jest tego sporo, silnik to popularny rotax - i nie ma najmniejszego problemu z częsciami. - ale to juz twoja decyzja - róznice miedzy tymi sprzetami nie są ogromne,
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości