kurs Kat A
• Strona 1 z 2 • 1, 2
kurs Kat A
Witam.
Szukałem artykułów o tym czy robić prawo jazdy na motocykl kiedy nie ma sie jeszcze ukończonej kat B za dużo nie znalazłem .... wiec postanowiłem spytać sie doświadczonych ludzi i obeznanych w temacie
Nie wiem czy wiek ma wielkie znaczenie w tym wszystkim i czy watro spróbować zacząć, Dziewczyna moja juz sporo jeździ i mi to stara sie wybić z głowy... Ale jestem uparty i szukam więcej rad za lub przeciw na ten temat
Dzieki Paweł.
Szukałem artykułów o tym czy robić prawo jazdy na motocykl kiedy nie ma sie jeszcze ukończonej kat B za dużo nie znalazłem .... wiec postanowiłem spytać sie doświadczonych ludzi i obeznanych w temacie
Nie wiem czy wiek ma wielkie znaczenie w tym wszystkim i czy watro spróbować zacząć, Dziewczyna moja juz sporo jeździ i mi to stara sie wybić z głowy... Ale jestem uparty i szukam więcej rad za lub przeciw na ten temat
Dzieki Paweł.
- pablloss
- Świeżak
możesz sprecyzować pytanie o co dokładnie Ci chodzi? B i A to dwie oddzielne kategorie, do każdej z nich masz osobny egazamin. możesz je zdawać za jednym zamachem jednego dnia ale wciąż to są dwa różne egzaminy. egamin teoretyczny w przypadku gdy zdajesz 2 kategorie na raz będzie skrócony o część wspólną przepisów. wiek ma znaczenie o tyle że aby zrobić pełne A wymagane jest ukończone 24 lata, lub lat 20 jeśli conajmniej od dwóch lat masz kat A2. A2 można robić mając lat 18.
black matt=grey (color by honda)
-
lagiboy - Moderator
Ja juz mam skonczone 27 wiec wiem ze juz podlegam kat A chodzi mi o fakt ze koncze dopiero B a strasza mnie zebym wprawil sie w jezdzie i obeznaniu na drodze bo o wypadek łatwo na drodze a skutki wypatku na motorze sa wieksze nawet przy mniejszej prędkości
- pablloss
- Świeżak
GÅ‚upie to straszenie ale jest w tym trochÄ™ racji.
Jazda autem jest "bezpieczniejsza" a doswiadczenie w drodze przekłada się na postrzeganie i przewidywanie w ruchu drogowym.
Zacznij kurs i rób od razu kat A.
Jazda autem jest "bezpieczniejsza" a doswiadczenie w drodze przekłada się na postrzeganie i przewidywanie w ruchu drogowym.
Zacznij kurs i rób od razu kat A.
-
Croowab - Bywalec
kurs na B juz skończyłem teraz tylko muszę zdac ... i chciałem teraz w maju zaczynać na A no tylko ze wokół otacza mnie grupa ludzi ktora mi odradza w tym roku zaczynać bo nie mam obycia na drodze i to ich główny argument
Zanim skoncze kurs i zdam A to juz w tym sezonie sadze nie zdążę wsiąść na Moto
Zanim skoncze kurs i zdam A to juz w tym sezonie sadze nie zdążę wsiąść na Moto
- pablloss
- Świeżak
ludzi ktora mi odradza w tym roku zaczynać bo nie mam obycia na drodze i to ich główny argument
Bullshit - jakie obycie na drodze ma 16 letni dzieciak ktory wlasnie zrobil prawko na 125ccm? Zadne. I mimo wszystko jezdzi.
Odradzaja Ci z zazdrosci - prawko A daje minimum 10 punktow do ego.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
Jest jeszcze jeden detal - to ze teraz zrobisz prawko, nie znaczy ze natychmiast musisz wsiadac na motocykl Majac prawko mozesz zaczac powoli, a jesli stwierdzisz ze chcesz najpierw opanowac ruch drogowy, to odpusc na pare tygodni/miesiec.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
to zależy jak na to spojrzeć długi. swoją pierwszą 600 mam od roku. ale na simsonie i WSK od 13 roku życia tak jak kiedyś wydawali kartę motorowerową. Rób od razu zanim zaczniesz zdawać egzamin wtedy pykniesz wszystko na raz i bez niepotrzebnych kosztów. na plecach kategorii nie nosisz, jeździć nie musisz od razu. Mój brat ma A od 17 roku życia a jeździł może ze 4 razy w życiu. W tym moim którego np już kuzyn w ręce nie dostał bo prawka nie ma, wiem że umie jeździć bo jeździ tym samym simsonkiem co ja naście lat temu ale papierów niet to i jazdy niet. Troche to hipokryzja nie sądzisz? sama jeździ a Tobie odradza... dojdzie Ci tylko teoria z zakresu obsługi motocykla, reszta będzie wspólna. Ja bym robił.
black matt=grey (color by honda)
-
lagiboy - Moderator
Zrobienie prawa jazdy na kat. B to w dzisiejszych czasach obowiązek życiowy porównywalny z nauką pisania, ew. maturą - bez tego jesteś w wielu kwestiach uziemiony. Jeśli miałbyś przez kat. A zaniechać coś z kat. B, to nie rób A.
Doświadczenie na drodze jest mega ważne. Technika jazdy itp. jest inna, ale całe to przewidywanie na drodze, patrzenie w lusterka, ostrożność mimo posiadania pierwszeństwa, paranoja na punkcie małych dzieci na poboczach i traktorów wyjeżdżających z miedzy - to wszystko się przydaje, a łatwiej (mniej boleśnie) to wyrobić w puszce.
Jeśli Cię stać (głównie czasowo, bo o pieniądzach dżentelmeni nie rozmawiają ), rób i jedną, i drugą kategorię, ale na pewno nie odkładaj B.
EDIT: Moto o zadziornych kształtach to np. Z300.
Doświadczenie na drodze jest mega ważne. Technika jazdy itp. jest inna, ale całe to przewidywanie na drodze, patrzenie w lusterka, ostrożność mimo posiadania pierwszeństwa, paranoja na punkcie małych dzieci na poboczach i traktorów wyjeżdżających z miedzy - to wszystko się przydaje, a łatwiej (mniej boleśnie) to wyrobić w puszce.
Jeśli Cię stać (głównie czasowo, bo o pieniądzach dżentelmeni nie rozmawiają ), rób i jedną, i drugą kategorię, ale na pewno nie odkładaj B.
EDIT: Moto o zadziornych kształtach to np. Z300.
-
jasnoksieznik - Stały bywalec
Fugu napisał(a):Bullshit - jakie obycie na drodze ma 16 letni dzieciak ktory wlasnie zrobil prawko na 125ccm? Zadne. I mimo wszystko jezdzi.
No ja miałem za sobą już dwa sezony na 50cc Ogólnie rzecz biorąc idąc takim tokiem rozumowania to wgl. nie powinno się robić prawa jazdy i jeździć po drogach, bo nie ma się obycia. Przecież kiedyś trzeba zacząć... Jakbyś miał robić w życiu tylko to czego do tej pory się nauczyłeś to sam sobie pomyśl. Każdy kiedyś coś zaczyna i nikt nie rodzi się mistrzem.
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
-
MarSen - Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości