Zobacz wątek - Dowód rejestracyjny zabawa w ciuciubabkę
NAS Analytics TAG

Dowód rejestracyjny zabawa w ciuciubabkę

Przepisy, prawo
_________

Dowód rejestracyjny zabawa w ciuciubabkę

Postprzez SkoQ » 28/2/2015, 22:30

Wyobraźmy sobie taką sytuację, jadę motocyklem, zatrzymuje mnie policja, i chce zabrać mi dowód rejestracyjny ponieważ spaliła mi się żarówka z tyłu. Całkiem zrozumiałe, ale co jeśli mam żarówkę przy sobie i mogę ją wymienić na miejscu ?
Zmierzam tak naprawdę do innego przykładu.

Co jeśli zatrzyma mnie policja, i zmierzy głośność mojego wydechu, okaże się, że jest zbyt głośny. Wyciągam w tym momencie db killer i przykręcam go do tłumika. Głośność jest już ok czy w dalszym ciągu mogą zabrać mi dowód ? Szukałem informacji o tym ale nie znalazłem. Prosił bym o konkretne posty, bez zdań zaczynających się na ,,Wydaję mi się", chodzi mi raczej o osoby które rozpoczną zdanie czymś w rodzaju ,,Miałem podobną sytuację" :D
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Fugu » 28/2/2015, 23:01

Moga. Nikt nie zobowiazuje ich do wykonania drugiego pomiaru glosnosci.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez Grynfix » 28/2/2015, 23:35

Jak dobrze pamiętam to masz 30minut na miejscu na usunięcie usterki.

Jeśli usuniesz ją na miejscu to mogą Ci dać mandat za to, że jakaś nie prawidłowość istaniała i poruszałeś się z nią ale dowód powinni Ci oddać.

W przypadku żarówki wątpie aby dowód zatrzymali jak wymienisz bo w koncu mogła się spalić po drodze ale db killer. Możesz w poznaniu czy koło toru gdzieś tłumaczyć ze wracasz z toru i zapomniałeś ale na trasie to może być ciężko i raczej mandacik bedzie :P
Grynfix
Świeżak

Postprzez SkoQ » 1/3/2015, 07:08

Panie, tutaj w tłumiku jest słaby gwint, i wożę ze sobą drugi bo mi się już raz ta śrubka odkręciła ;)
Mówię czysto teoretycznie, bo o ile ogólnie nie miałem z tym problemów i starałem się jeździć full legalnym motocyklem o tyle teraz nowe prawo trochę robi ze mnie pirata, co za tym idzie krzywiznę tablicy mam zamiar ,,poprawić"
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez madcap » 1/3/2015, 10:21

Nie ma rężimu czasowego Grynfix.
Usunięcie usterki na miejscu i w obecności policjanta jest dobrym obyczajem ale też nie ma umocowania prawnego.

Przy czym nie należy mylić 2 rzeczy.
By zabrano DR pojazd musi zagrażać swym stanem technicznym środowisku lub walić w rozporządzenie o warunkach technicznych(...).
Stosownie do tego przykładowe tłumaczenie się, że śrubka ma wyrobiony gwint, w następstwie czego tłumik wylata, nie przejdzie.

Inne "niedoskonałości" są objęte karą grzywny nakładaną w obojętnie którym trybie postępowania.

Poza tym nie ma co demonizować. Gdyby się uprzeć, to min. 60% właścicieli pojazdów mechanicznych z silnikami spalinowymi traciłoby DR za głośność wydechów lub ilość emitowanych spalin.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez esenem » 1/3/2015, 11:00

W programie "Stop Drogówka" widziałem kiedyś jak gość na miejscu zakładał DB i pojechał dalej otrzymując pouczenie. Z tym, że to pouczenie było nałożone na potrzeby TV:D W drugim przypadku gość jechał Harleyem. Zmierzyli mu głośność 120dB. Policjant mówi temu gościowi, że musiał się już wypalić tłumik, że już jest stary (czy coś takiego). A gość pokazuje mu licznik moto a tam 1200km przejechane. Nie przyjął mandatu:) Ale dowód zabrali:(
esenem
Świeżak

Postprzez Grynfix » 1/3/2015, 12:36

Dowód Ci zabiorą bo motocykl jest uciążliwy dla osób w okolicy według prawa. do tego może wydalać inna mieszanke bla bla bla.

Ogólnie jak policjant się uprze to może Ci zatrzymać dowód ponieważ PODEJRZEWA, że tłumik jest za głośny. Co prawda u nas to raczej ciężko o to ale połowie chopperów sam bym dowody zabrał z miejsca, podarł spalił a na końcu ich motocykle spalił.
Ogólnie ja mam przelot akrapa ale jak nie krece motocykla to po prostu słychać, że jade - nic uciążliwego. Podejrzewam, że bez db killera masz podobnie. Ale jak ja jem obiad w lato, mam otwarte okno w małej mieścinie i nagle przejeżdża gość po drodze 50m ode mnie z takim wygarem który buczy strzela i h wie co, że ja nie słysze telewizora i 2 osoby siedzącej koło mnie to normalnie jest paranoja. Zazwyczaj właśnie spotykana w chopperach. Ja nie wiem - podoba im się to czy myślą, ze tak szybko zapier*** e musza mieć takie glośne wydechy ;/.
Facet ode mnie z osiedla ma choppera, jak przejeżdża mi po drodze osiedlowej tuż pod moim balkonem to nawet go nie słychać - na kawałku prostej jak odwinie to po jakiejś chwili jak sie wkreci słychać, że coś buczy - da się ? da.

A co do czasu - wiem, że kiedyś coś takiego było. Wiem, że kiedyś był taki czas - może prawo się zmieniło i pozamiatane.
Ale myślę normalny policjant - może nawet jak trafisz na ITD ale normalnych to pozwoli Ci założyć killera - tylko serio lepiej tłumaczyć się ze coś robiłeś i w jakimś mądrym celu go wyjąłeś i po wszystkim po prostu przejechałeś się i zapomniałeś go włożyć.. Tor/Hamowania no coś mądrego :P i że dziękuje już zakładam :)
Grynfix
Świeżak

Postprzez lagiboy » 2/3/2015, 21:22

wszystko zależy na kogo trafisz, w Piracie lub drogówce, nie pamiętam którym ale koleś jechał fordem i miał aftermarketowy tłumik, zrobili pomiar i wyszło troche za dużo, koleś powiedział że ma w bagażniku zestaw do wyciszania, wiec policjant dał mu czas na założenie zestawu i zrobili pomiar jeszcze raz, niestety hałas wciąż był za głośny więc zabrali mu DR. Wszystko zależy od tak naprawdę woli policmajstra, w większości przypadków pozwolą Ci założyć DB killer, dostaniesz zjebki i na tym się skończy, raz na jakiś czas trafisz na kogoś kto Ci powie tak jak kiedyś mi, że jego nie obchodzi, on po prostu musi wystawić mandat. Swoją drogą w tym samym programie zatrzymali motocykl który miał seryjny tłumik i też mierzyli głośność i znów wyszło za dużo. Jeden z policmajstrów zaczął się mądrzyć że się tłumik wypalił, że już się zużył itd. A że mierzyli hałas na poboczu jednej z arterii miejskich gdzie samo tło z ruchu generuje spory hałas to już nikt nie wziął pod uwagę. sprawdź przepisy jak dokładnie powinien zostać wykonany pomiar bo czasami się zdarza że prawie Ci urządzenie do puszki chcą wsadzić.
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Postprzez Grynfix » 2/3/2015, 22:55

Piszesz chyba o czymś z harleyem co napisał kolega esenem :P

ale ja pamiętam jak zatrzymali laske na Kawasaki zx250r. Full seria poza końcówką - moto może miało z pół roku jak ona gadała.. Oczywiście panika jak to co to.. zadzwoniła po tatusia który zaczął się z policjantami kłócić, że głosne moto to bezpieczne moto i przynajmniej ktoś ją na drodze słyszy i nie wymusi.. ogólnie dłuższa żenująca gadka byla.. Ale dowodzik zabrany młodej pannie :P
Grynfix
Świeżak

Postprzez SkoQ » 3/3/2015, 07:00

No rozumiem, czyli w razie zatrzymania pytam za co, a jak za wydech to...
- zapomniałem DR
- to będzie 50 zł za brak dokumentu.
- zdajÄ™ sobie sprawÄ™ ;)

Pomogła szlachta dzięki :D
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez lagiboy » 3/3/2015, 09:03

Grynfix napisał(a):Piszesz chyba o czymś z harleyem co napisał kolega esenem :P

To na pewno nie był harley, to było coś co miało 2 puszki wyprowadzone pod siodłem.
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Postprzez Bzyk_R1 » 3/3/2015, 15:06

To ja dorzucę coś od siebie. Jadę kiedyś moim GS 500e w którym brutalnie usunąłem te malutką rureczkę w puszce wydechu która wyglądała jak w chińskim skuterze, oczywiście wraz z ostatnią ścianką wydechu do której była przyspawana. GS ryczał zacnie a że cwai cylinder to chodził jak chopper :) i zatrzymują mnie gdzieś w jakiejś wiosce panowie Policjanci:
-dzień dobry bla bla bla juz pana z 3 kilometrów słyszeliśmy
-dlaczego?
-cos było kombinowane z wydechem bo strasznie głośno chodzi
-panie władzo przecież to oryginalny od suzuki widać napisy prawda?
-no tak a ile to ma pojemności?
-500
-a to dlatego tak ryczy...

Autentycznie :D
Wchodzę tam, gdzie inni uciekają przed śmiercią...
Bzyk_R1
Świeżak

Postprzez Grynfix » 3/3/2015, 16:18

Hahaha.. nie no. Wydechu raczej rzadko się nie czepiają.. Wielu z nas nie ma jakiś mega głośnych puszek na końcu.. Porównywalnie sport/turystyk do wydechu choppera to cichutki sprzęt.. W trasie sie mało co pałuje do końca więc raczej policjant Cie nie zatrzyma.. Zreszta - ilu policjantów zatrzymuje motocykle ? Raczej stoją i się patrzą lub na stacji przy wyjazdach i tylko dokumenty Ci sprawdzi i jedź pan dalej :P
Grynfix
Świeżak

Postprzez Invi » 3/3/2015, 18:17

SkoQ napisał(a):No rozumiem, czyli w razie zatrzymania pytam za co, a jak za wydech to...
- zapomniałem DR
- to będzie 50 zł za brak dokumentu.
- zdajÄ™ sobie sprawÄ™ ;)

I tym sposobem jesteś 30zł w plecy :twisted: I to zakładając że panowie pały się nie wkurzą :D

Czym się przejmować? Koszt badania technicznego to 20zł od usterki. Zabierają dowód, płacisz 20zł diagnoście, odbierasz dowód. W 30 minut można się wyrobić.
Invi
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez SkoQ » 3/3/2015, 18:31

Invi z całym szacunkiem ale chyba Cię poniosło z tym czasem :) Od kontroli 30 minut i mogę dalej jeździć mając 30zł w kieszeni ? nie wydaje mie się :D
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Grynfix » 3/3/2015, 18:39

Tak.. Jeśli dasz zaświadczenie im, że moto jest JUŻ sprawne.. A koszt badania jednej rzeczy to ~20zł to dasz rade :)

O ile w te 30min sie wciśniesz na stacje diagnostyczną i nie zatrzyma Cie inny radiowóz za nadmierną prędkość w drodze na komisariat hihi
Grynfix
Świeżak

Postprzez Vergon » 3/3/2015, 19:22

A skąd wiesz, że z DB kilerami przejdzie przegląd i dostanie kwit, że wszystko ok? Może się skończyć tak, że będzie jeździł po stacjach diagnostycznych i prosił o pieczątkę, albo szukał ori wydechu.
Nie dawaj dowodu i tyle, pokaż tylko polisę OC, sprawdzone za czasów F3 w psie ;)
Vergon
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Grynfix » 3/3/2015, 20:50

Bo z DB killerem jeśli wszystko jest zrobione jak producent wydechu kazał wydech musi się mieścić w normach hałasu :P
Grynfix
Świeżak

Postprzez Bzyk_R1 » 3/3/2015, 22:33

Moje moto nigdy na przeglądzie nie było tak sprawdzają wszystko :D:D:D
Wchodzę tam, gdzie inni uciekają przed śmiercią...
Bzyk_R1
Świeżak

Postprzez Invi » 3/3/2015, 23:06

Vergon napisał(a):A skąd wiesz, że z DB kilerami przejdzie przegląd i dostanie kwit, że wszystko ok? Może się skończyć tak, że będzie jeździł po stacjach diagnostycznych i prosił o pieczątkę, albo szukał ori wydechu.
Nie dawaj dowodu i tyle, pokaż tylko polisę OC, sprawdzone za czasów F3 w psie ;)

A to już zależy jakiego ma się diagnostę :D Ja tam nawet dbkillera nie potrzebowałem, tylko podjechałem z przelotem :D
Invi
VIP Åšcigacz.pl

Następna strona

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

na górê