KTM 450 SM problem
• Strona 1 z 1
KTM 450 SM problem
Witam!
Zakupiłem wreście KTM 450 sx przerobione na exc(lampy,homologacja,kierunki) i co najwazniejsze 6 biegów i w wersji sm.Jedyny mankament to taki że motocykl nie trzyma wolnych obrotów.Zaraz po wyłączeniu ssania moto po prostu gasnie.Gość od którego kupowałem opowiadał że skracał tłumik i tą rurę w srodku co spawał zle to po prostu zrobił i twierdzi że w tym może leżec przyczyna.Co powiecie?
Zakupiłem wreście KTM 450 sx przerobione na exc(lampy,homologacja,kierunki) i co najwazniejsze 6 biegów i w wersji sm.Jedyny mankament to taki że motocykl nie trzyma wolnych obrotów.Zaraz po wyłączeniu ssania moto po prostu gasnie.Gość od którego kupowałem opowiadał że skracał tłumik i tą rurę w srodku co spawał zle to po prostu zrobił i twierdzi że w tym może leżec przyczyna.Co powiecie?
-
Enduurowiec - Świeżak
hehe jakies wiejskie kombinacje...
wydech raczej wiekszego znaczenia nie ma, czy koncówka jest ( drożna) czy jej nie ma w ogóle to motocykl powinien poprawnie trzymać obroty, zaczął bym od podkręcenia mu obrotów srubką w gaźniku ( takie pokrętło czarne większe mocowane jakby do komory pływakowej ) wkręć nieco i zobacz czy sie cos zmieni
ale tak czy siak nowy nabytek to od razu warto zrobic serwis, zmienic olej, filtry, sprawdzic luzy zaworowe, a jak z obrotami problem nadal to wymienic swiece ( a w ktmie najlepiej i przewód i fajke jak nie było dawno zmieniane) a sam gaźnik wyczyścić i wyregulować
wydech raczej wiekszego znaczenia nie ma, czy koncówka jest ( drożna) czy jej nie ma w ogóle to motocykl powinien poprawnie trzymać obroty, zaczął bym od podkręcenia mu obrotów srubką w gaźniku ( takie pokrętło czarne większe mocowane jakby do komory pływakowej ) wkręć nieco i zobacz czy sie cos zmieni
ale tak czy siak nowy nabytek to od razu warto zrobic serwis, zmienic olej, filtry, sprawdzic luzy zaworowe, a jak z obrotami problem nadal to wymienic swiece ( a w ktmie najlepiej i przewód i fajke jak nie było dawno zmieniane) a sam gaźnik wyczyścić i wyregulować
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
ok zrobie wszystko co napisałeś a pytanie jeszcze mam,gdzie znajdują się filtry w Kacie i jak najlepiej je czyścić czy po prostu kupić nowe?
Jaki olej do silnika?
Swieca z fajkÄ… to drogi wydatek?
Mój pierwszy wyczyn więc proszę o wyrozumiałość
Jaki olej do silnika?
Swieca z fajkÄ… to drogi wydatek?
Mój pierwszy wyczyn więc proszę o wyrozumiałość
-
Enduurowiec - Świeżak
sÄ… 4 filtry
dwa są papierowe i się je wymienia, znajdują się mniej wiecej nad zebatką zdawczą ( 2 pokrywki takie same na 2 srubki przykręcane) dodatkowe filtry to siatkowe które sie wymywa np zmywaczem jakims, benzyną czy przedmuchuje sprezarką.
i znajdują sie jedna od spodu, w lewej połówce kartera, mniej wiecej po srodku silnika, na 5kątną kluczyk odkrecane ( albo torx w nowszych ) druga srubka jest w okolicach konca dzwigni zmiany biegów, w bloku silnika na kluczyk 13stke.
oczywiscie zakładam że masz maszyne z roczników 00-07 nowsze mają juz inne rozwiazanie
olej do silnika najlepiej sprawdzony motul 300V
swieca z allegro kosztuje z 20-25 zł przewód kilka zł w motoryzacyjnym. jak mooocno stara fajka to potrafią sie czasem dziać cuda zwłoaszcza po lataniu po mokrym miedzy innymi traci czasami iskre i moze przygasać
dwa są papierowe i się je wymienia, znajdują się mniej wiecej nad zebatką zdawczą ( 2 pokrywki takie same na 2 srubki przykręcane) dodatkowe filtry to siatkowe które sie wymywa np zmywaczem jakims, benzyną czy przedmuchuje sprezarką.
i znajdują sie jedna od spodu, w lewej połówce kartera, mniej wiecej po srodku silnika, na 5kątną kluczyk odkrecane ( albo torx w nowszych ) druga srubka jest w okolicach konca dzwigni zmiany biegów, w bloku silnika na kluczyk 13stke.
oczywiscie zakładam że masz maszyne z roczników 00-07 nowsze mają juz inne rozwiazanie
olej do silnika najlepiej sprawdzony motul 300V
swieca z allegro kosztuje z 20-25 zł przewód kilka zł w motoryzacyjnym. jak mooocno stara fajka to potrafią sie czasem dziać cuda zwłoaszcza po lataniu po mokrym miedzy innymi traci czasami iskre i moze przygasać
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
-
Enduurowiec - Świeżak
opłaca, opłąca sie nawet bardziej kupic banke 60 litrów ;P jeszcze taniej wychodzi
wchodzi do silnika jakies 1.5-1.8 litra zalezy czy sie zmienia filterki czy nie, i jak dokładnie sie spusci olej.
wchodzi do silnika jakies 1.5-1.8 litra zalezy czy sie zmienia filterki czy nie, i jak dokładnie sie spusci olej.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Co to za ciemnożółte wężyki wychodzące z gaznika? Znajdują się też po 2 stronie
Ostatnio edytowano 20/2/2015, 14:30 przez Enduurowiec, Å‚Ä…cznie edytowano 1 raz
-
Enduurowiec - Świeżak
-
matikupiec - Świeżak
http://zapodaj.net/994649c6c1f4a.jpg.html (otwórz link)
i interesuje mnie jeszcze jedna sprawa.Jest tam taki spustowy wężyk,kolega mówi że od pompy i cieknie z niego olej.Czyżby uszczelniacze do wymiany?
i interesuje mnie jeszcze jedna sprawa.Jest tam taki spustowy wężyk,kolega mówi że od pompy i cieknie z niego olej.Czyżby uszczelniacze do wymiany?
-
Enduurowiec - Świeżak
te węzyki to odpływy z gaźnika
nie wiem o którym węzyku mowa, nie ma zadnego węzyka spustowego w KTMie, chyba że mowa o gaźniku nadal. pokaz na schemacie albo na fotce o którym węzyku mówisz
nie wiem o którym węzyku mowa, nie ma zadnego węzyka spustowego w KTMie, chyba że mowa o gaźniku nadal. pokaz na schemacie albo na fotce o którym węzyku mówisz
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Studiowanie i praca nie pozwala mi na szybkie się posuwanie moich prac z KTM ale wierze że zdąże jeszcze przed pełnym sezonem
Henio a teraz pytanie co do filtrów i oleju.Wybrałem takie.Mam rozumieć że filtry papierkowe o których wspominałeś to 2 filtry oleju i są takie same?
http://allegro.pl/filtr-oleju-kn-kn652-ktm-exc-sx-f-xc-f-i5055633716.html (otwórz link)
http://allegro.pl/motul-10w40-atv-quad-cross-lask-olej-silnikowy-2l-i5077165368.html (otwórz link)
http://zapodaj.net/42b4e98da1952.jpg.html (otwórz link)
Henio a teraz pytanie co do filtrów i oleju.Wybrałem takie.Mam rozumieć że filtry papierkowe o których wspominałeś to 2 filtry oleju i są takie same?
http://allegro.pl/filtr-oleju-kn-kn652-ktm-exc-sx-f-xc-f-i5055633716.html (otwórz link)
http://allegro.pl/motul-10w40-atv-quad-cross-lask-olej-silnikowy-2l-i5077165368.html (otwórz link)
http://zapodaj.net/42b4e98da1952.jpg.html (otwórz link)
- Załączniki
-
- kaciak.JPG (51.59 KiB) PrzeglÄ…dane 1457 razy
-
Enduurowiec - Świeżak
kupujesz dwa filtry oleju polecam HF 155 i 157 ( te cyferki to oznaczenia bo dwa filtry są inne jeden model 155 drugi 157 ) HF są tanie i dobre po dobrych rabatach koło dyszki za sztuke. nie ma co ładować K&N lepiej czesciej zmieniać te.
olej kiepski jak do wyczynówki, bardziej polecam motul 300V albo kazdy inny pełen syntetyk ( oprócz Xado, i Castrola)
fajny sprzet, nie sprzedajesz moze wiatraka na chłodncie ? bo w SM mało przydatny
olej kiepski jak do wyczynówki, bardziej polecam motul 300V albo kazdy inny pełen syntetyk ( oprócz Xado, i Castrola)
fajny sprzet, nie sprzedajesz moze wiatraka na chłodncie ? bo w SM mało przydatny
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Okej filtry mam a co do oleju to jaka musi on miec gestosc? 10W40 moze byc? Co do wiatrakow na chlodnice to nie sprzedaje bo podobaja mi sie one,gosc pomyslal jest bez czujnika temperatury ales sa 2 przelaczniki na kierownicy.Mam na sprzedaz komplet plastikow oraz kola enduro
-
Enduurowiec - Świeżak
ja leje ten 15W60.
a swoja drogą ile chcialbys za komplet kół enduro ?
a swoja drogą ile chcialbys za komplet kół enduro ?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
No to i ja kupie taki 1500zl do negocjacji,tyl sprzedaje wraz z tarcza i zebatka,przod bez tarczy ale z praktycznie nowa opona
-
Enduurowiec - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości