Zobacz wątek - Szczupły, wysoki - nie ma szan na ubranie sie?
NAS Analytics TAG

Szczupły, wysoki - nie ma szan na ubranie sie?

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Szczupły, wysoki - nie ma szan na ubranie sie?

Postprzez BeginnerBiker » 25/10/2014, 12:26

Witajcie, mam problem, sezon się powoli kończy przelatałem go bezpiecznie ~6 tys km w... zwykłej kurtce skórzanej, jeansach i zwykłych butach. Tak, nie ma sie czym chwalić. Szukałem wielokrotnie ubrań, przymierzałem pytałem i nic... Jestem szczupły, a po operacji w tym roku jeszczze straciłem na wadze i cięzko mi jest odzyskać jakikolwiek kilogram, aktualnie na wadze pojawia się magiczne ~69kg przy wzroscie 188-190 zalezy kto mierzy :P

Na chwilę obecną jeżdzę szosowo turystycznym moto (FZS) planuję zmianę na sport/sm ale to być może za dalekie spojrzenie w przyszłość.
Czy jest szansa takiego człowieka jak ja ubrać? Wiem, ze są kombiaki szyte na miarę ale cena...
cóż, dotarłem do firmy RetBike która tez oferuje odziez szyta na wymiar ale ciężko znaleźć konkretne opinie na temat ich kurtek no i jednak gdzieś tam w podswiadomosci leży fakt by kierować się ku sprawdzonych marek. Z racji budżetu (za 1,5k coś wyrwe?) planowałem zakupić kurtkę + buty. O ile z butami większego problemu z doborem (co innego z ceną) nie ma to z kurtką jest tragedia. Patrząc na wymiarówki idzie się załamać i pojawia się pytanie "to ja jestem taki chudy? czy modele to jakies pączki?" :lol: Obwód klatki jak "chłop" o wzroście 170cm a pas... brak skali. Wiem, że w bardziej usportowionych kurtkach typu T-GP jest jakiś tam ochraniacz na klatkę no i da radę wrzucić coś "za plecy" zyskując kilka CM w obwodzie.

Macie jakieś propozycje? Czy jedyna to przytyć? Ale wiadomo z dnia na dzień człowiek nie przytyje a jeździć sie chce :) A może są jakieś firmy oferujące ubrania w wersji Long? Niegdyś widziałem na allegro Takiego Dainessa z przedłużanymi rekawami i nogawkami.

Pozdro
BeginnerBiker
Świeżak

Postprzez lagiboy » 25/10/2014, 14:36

idzie zima, święta, jesteś masakrycznie chudy przy tym wzroście, mocno odstajesz od "norm" albo nabierasz na wadze co niestety potrwa albo doposażasz się w ochraniacze, na nogi problemów nie będzie, jeansy i ochraniacze dadzą radę. kurtka no wybacz ale kogoś z twoimi wymiarami to może byśmy znaleźli w chinach? ja nigdy nie widziałem kogoś o takim wzroście z taką wagą, ja mam 183 cm i ważę 85 i nie jestem gruby... dodatkowo jeśli Twoja waga jest wynikiem problemu medycznego to powinna sama wrócić do normy po powrocie do zdrowia i też nie warto kupować ciuchów bo okaże się że 3 miesiące będziesz zmieniał. to co Ci się nie zmieni to buty, rękawice i czacha. reszta to niestety będzie kombinowanie. kupuj kombi dopiero gdy ustabilizujesz wagę. Na obecną chwilę starałbym się przeczekać do wiosny.
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Postprzez Kanpens » 25/10/2014, 15:10

WOW, stary, naprawdę jesteś chudy O_p możesz spróbować może ubrać coś pod siebie? ja trochę zrzuciłem ostatnim czasem, i przy Twoim wzroście też zaczęło ze mnie wszystko lecieć - zacząłem się po prostu grubiej ubierać - nie jest to najlepszy sposób, ale jak teraz redukuję wagę, to nie będę co 2 miesiące zmieniał ubrań. O ile na szczęście bardziej tracę w górze niż na dole (Bo ze spodniami to problem) to właśnie będę czegoś szukał teraz pomiędzy sezonami.

C do uwagi lagiboy - wziąłbym sobie to do serca - postaraj się też o jakieś badania bo to nie jest normalne
Kanpens
Świeżak

Postprzez BeginnerBiker » 25/10/2014, 16:52

Dzieki za odpowiedz, jak pisaliście o tym że masakrycznie chudy aż przewinąłem sprawdzić czy cyferki mi sie nie pomyliły :D

No nic, staram się przytyć, badania miałem robione na tarczyce m.in mam stwierdzoną depresje, może też to wpływa (ale to nie wątek raczej na to forum :P) diety też jakieś sie przewijały "na mase".

Ubieram się na cebulke, tzn warstwowo, tym bardziej teraz gdy temperatury bardzo spadły, w sezonie letnim irytowało mnie zawsze latające na wietrze ubranie. Zloty, rozpoczecia, obstawki czułem spojrzenia "małolat sobie szescsete kupił a w takim ubraniu lata" :D

Co do butów, polecane SMX'y czy jakaś tansza alternatywa/mniej usportowione?
BeginnerBiker
Świeżak

Postprzez kravec » 26/10/2014, 13:56

Które S-MX'y? 5 odpuść, pozostałe warte ceny.
kravec
Administrator

Postprzez Corr » 26/10/2014, 22:32

Ważę podobnie ale mam parę cm mniej wzrostu, ale też jestem zdecydowanie chudy :D Jeżeli chodzi o skórę to może być ciężko, z moich obserwacji wynika, że raczej droższe marki np. Dainese czy Alpina są szczuplejsze(albo lepiej się "dopasowują" do budowy danej osoby). I nie radzę się sugerować tabelami producentów, moje kombi z Dainese wdg rozmiarówki jest przeznaczone na osobę niższą o parę ładnych centymetrów ale pasuje ok(wszystkie ochraniacze w odpowiednich miejscach), dlatego najpierw pomierz.

Warto rozważyć tekstyl, który ma zawsze szerszy zakres regulacji, np. Richa ma wersje spodni z dłuższymi nogawkami, niestety nie wiem czy jest taka opcja przy kurtkach.
Er 5 -> ZX6-R
Corr
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê