Zobacz wątek - <i>[Aktualności]</i> Prezydent podpisał nowelizację ustawy...
NAS Analytics TAG

[Aktualności] Prezydent podpisał nowelizację ustawy...

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 18/7/2014, 19:31

Komentatorzy napisał(a):a co z automatyczna skrzynia? bo takie chyba byly zalozenia, ze do 125cm i z automatem...<br><hr>batman<br>
Komentatorzy napisał(a):Własnie co z tymi automatami ? bo też czytałem iż moto musi mieć automatyczną skrzynie.<br><hr>shakal84<br>
No to nie jesteście na bieżąco, bo już jakiś czas temu mówiono, że zostaną dopuszczone skrzynie manualne.<br><hr>bastek00
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/7/2014, 22:56

Komentatorzy napisał(a):jakie wgl motocykle mieszczą sie w tym przedziale mocy? :o<br><hr>Tomto<br>
Komentatorzy napisał(a):KTM EXC 125 albo Gas Gas EC 125. Na początek wystarczy, reszta 125 to padlina...<br><hr>Silver<br>
Kolego ~Silver nie podpuszczaj ~Tomto ....
Przecież KTM EXC 125 to bardzo wymagający "ładunek wybuchowy" 2T , tak ze 40KM na początek rzeźbienia w silniku :) <br><hr>rami
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/7/2014, 16:12

Komentatorzy napisał(a):Pierwsza sensowna rzecz, którą podpisał Komor. <br><hr>I22<br>
Komentatorzy napisał(a):To czyli 30 dni od dzisiaj czy jak?<br><hr>tomi<br>
Komentatorzy napisał(a):30 dni od daty opublikowania ustawy w dzienniku ustaw. Na razie jeszcze ustawa nie została tam ogłoszona.<br><hr>Fil<br>
Ee nie wiem, wszedzie dudnili że od połowy sierpnia przepisy wejdą w życie wiec wejscie ustawy do Dz.U odbywa sie chyba z automatu bez jakichś zwłok.<br><hr>tomi
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 20/7/2014, 08:51

Komentatorzy napisał(a):a co z automatyczna skrzynia? bo takie chyba byly zalozenia, ze do 125cm i z automatem...<br><hr>batman<br>
Komentatorzy napisał(a):Własnie co z tymi automatami ? bo też czytałem iż moto musi mieć automatyczną skrzynie.<br><hr>shakal84<br>
Komentatorzy napisał(a):No to nie jesteście na bieżąco, bo już jakiś czas temu mówiono, że zostaną dopuszczone skrzynie manualne.<br><hr>bastek00<br>
Dopuścili manuale bo przecież to byłaby dyskryminacja tych producentów ,którzy w ofercie nie mają automatów.Dla mnie to akurat jest głupie,bo człowiek który nigdy nie jeździł motocyklem glebę ma jak w banku.Natomiast ci ,którzy z własnej woli pójdą na szkolenie do osk będą policzalni na jednej ręce.Ale pożyjemy zobaczymy.<br><hr>severian
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 20/7/2014, 08:54

Komentatorzy napisał(a):To teraz ile trwa zamieszczenie w Dz.U? <br><hr>enoy<br>
Komentatorzy napisał(a):Ustawa niezwłocznie zostaje opublikowana, niezwłocznie czyli bez zbędnej zwłoki. Przepisy nie regulują jakim czasem jest ta zbędna zwłoka. Przykład" Ustawa o Bestiach", opublikowana jakieś 3 miesiące od podpisania zapomniałem na ile o niej zapomnieli <br><hr>kk<br>
Komentatorzy napisał(a):dzieki, czyli 15 sierpnia = 30dni czyli oficjal wchodzi i legal jadę. Pewnie wtedy to bedzie kolejny news o tym fakcie. <br><hr>enoy<br>
No,może nawet policjant osobiście cię poinformuje ,że jednak trochę się pośpieszyłeś ;)<br><hr>severian
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 20/7/2014, 08:57

Komentatorzy napisał(a):Hahahaha ale haczyki, "moc nie przekraczająca..." "stosunek mocy do masy własnej nie przekraczający..." to taka CRM 125, RX 125 czy inne w ich stylu już na starcie odpadają. Mogli już ustawić że do tej pojemności 125 ccm i tyle, po co dalej ludziom życie komplikować. A w razie kontroli gadanie "ale ja nie wiedziałam/em" nic nie da. Ignorantia iuris nocet - nieznajomość prawa szkodzi. <br><hr>Alexandra<br>
Komentatorzy napisał(a):Ważne byle by w kwitach się zgadzało. Ja myślę o zakupie MZ ETZ 150 i zarejestrowaniu na 125 ewentualnie wstawieniu cylindra 125(różniły się tylko garem) i mi wystarczy, a co do tych japońców to można zrobić pseudo blokady(tylko na papierze)i śmigać . Bo policjant nie będzie ci sprawdzał czy ma tyla a tyle mocy.Jego pochodzi tylko kwit.<br><hr>xyz<br>
A jak trafisz na policjanta,który postawi twojego sprzęta na rolkach? Wbrew pozorom takie przenosne hamownie polska policja już ma ...<br><hr>severian
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 20/7/2014, 09:38

Małe pytanko. Yamaha YZF-R125 zalicza się do motorków na które nie trzeba robić prawko jeśli się posiada B powyżej 3 lat? Jeśli tak to Yamaha w przyszłym roku stoi u mnie w garażu :D Tylko kurcze jeszcze trzeba skoczyć na jakiś kurs bo nigdy na moto nie jeździłem.<br><hr>Robercik
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 20/7/2014, 10:42

Komentatorzy napisał(a):To teraz ile trwa zamieszczenie w Dz.U? <br><hr>enoy<br>
Komentatorzy napisał(a):Ustawa niezwłocznie zostaje opublikowana, niezwłocznie czyli bez zbędnej zwłoki. Przepisy nie regulują jakim czasem jest ta zbędna zwłoka. Przykład" Ustawa o Bestiach", opublikowana jakieś 3 miesiące od podpisania zapomniałem na ile o niej zapomnieli <br><hr>kk<br>
Komentatorzy napisał(a):dzieki, czyli 15 sierpnia = 30dni czyli oficjal wchodzi i legal jadę. Pewnie wtedy to bedzie kolejny news o tym fakcie. <br><hr>enoy<br>
Nie, Ustawa jeszcze nie została opublikowana. Opublikowanie może nastąpić albo jutro albo za rok, w zależności jak bardzo nie spieszy się urzędnikom. Dla pewności masz tu linka <a href="http://dziennikustaw.gov.pl" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://dziennikustaw.gov.pl</a>/ jeśli tam pojawi się publikacja stosownej ustawy to od dnia publikacji musi minąć i miesiąc <br><hr>kk
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 20/7/2014, 11:11

Komentatorzy napisał(a):Małe pytanko. Yamaha YZF-R125 zalicza się do motorków na które nie trzeba robić prawko jeśli się posiada B powyżej 3 lat? Jeśli tak to Yamaha w przyszłym roku stoi u mnie w garażu :D Tylko kurcze jeszcze trzeba skoczyć na jakiś kurs bo nigdy na moto nie jeździłem.<br><hr>Robercik<br>
Moim zdaniem zalicza się, gdyż ma silnik 124,7ccm o mocy10,8kW i masę na sucho 126-8kg/ma mokro 138-140kg (czyli wymagany przez ustawę stosunek mocy do masy poniżej 0,1 kW/kg) :)<br><hr>adam57
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 20/7/2014, 18:45

Komentatorzy napisał(a):Małe pytanko. Yamaha YZF-R125 zalicza się do motorków na które nie trzeba robić prawko jeśli się posiada B powyżej 3 lat? Jeśli tak to Yamaha w przyszłym roku stoi u mnie w garażu :D Tylko kurcze jeszcze trzeba skoczyć na jakiś kurs bo nigdy na moto nie jeździłem.<br><hr>Robercik<br>
Komentatorzy napisał(a):Moim zdaniem zalicza się, gdyż ma silnik 124,7ccm o mocy10,8kW i masę na sucho 126-8kg/ma mokro 138-140kg (czyli wymagany przez ustawę stosunek mocy do masy poniżej 0,1 kW/kg) :)<br><hr>adam57<br>
To chciałem usłyszeć. Dzięki wielkie :)<br><hr>Robercik
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 21/7/2014, 14:24

Komentatorzy napisał(a):Pierwsza sensowna rzecz, którą podpisał Komor. <br><hr>I22<br>
Komentatorzy napisał(a):30 dni od daty opublikowania ustawy w dzienniku ustaw. Na razie jeszcze ustawa nie została tam ogłoszona.<br><hr>Fil<br>
Komentatorzy napisał(a):Ee nie wiem, wszedzie dudnili że od połowy sierpnia przepisy wejdą w życie wiec wejscie ustawy do Dz.U odbywa sie chyba z automatu bez jakichś zwłok.<br><hr>tomi<br>
No własnie jak to jest, bo na róznych serwisach piszą różne wersje. Jedni twierdzą, ze wchodzi po 30 dniach od popdisu, drudzy, zę po 30 od ogłoszenia w dzienniku ustaw.<br><hr>Tomek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 21/7/2014, 20:53

Pieknie,ze Pan Prezydent podpisał ustawe.Matrwi mnie to,ze nie zostala jeszcze ogłoszona w dzienniku ustaw.
Moze byc tak ze wsiadziemy na nasze jednosady w tegoroczne lato.Od ogłoszenia ustawa ma 30 dni tzw vacatio legis(okres przejsciowy)po ktorym sie uprawomacnia.Z niecierpliwoscią sledze ten watek ale nie wroze zadnej rewelacji.Dzis juz 21 lipiec a ustawy ni widac.<br><hr>Zeton
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2014, 07:31

Komentatorzy napisał(a):Pieknie,ze Pan Prezydent podpisał ustawe.Matrwi mnie to,ze nie zostala jeszcze ogłoszona w dzienniku ustaw.
Moze byc tak ze wsiadziemy na nasze jednosady w tegoroczne lato.Od ogłoszenia ustawa ma 30 dni tzw vacatio legis(okres przejsciowy)po ktorym sie uprawomacnia.Z niecierpliwoscią sledze ten watek ale nie wroze zadnej rewelacji.Dzis juz 21 lipiec a ustawy ni widac.<br><hr>Zeton<br>
<a href="http://www.prezydent.pl/prawo/ustawy/podpisane/art,48,lipiec-2014-r-.html" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://www.prezydent.pl/prawo/ustawy/podpisane/art,48,lipiec-2014-r-.html</a><br><hr>eda
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2014, 09:32

No tak jak tutaj pisali to najlepsze 125 się nie łapią pod tą ustawę, najlepsze was omijają, takie jak : DT 125, KTM EXC 125, Honda NSR, Aprilia RS, Husqvarna SM i wiele innych. Wszystkie z nich LEGALNIE zarejstrowanie mają grubo powyżej 11 KW.<br><hr>Dembol
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2014, 09:35

Komentatorzy napisał(a):jakie wgl motocykle mieszczą sie w tym przedziale mocy? :o<br><hr>Tomto<br>
Komentatorzy napisał(a):KTM EXC 125 albo Gas Gas EC 125. Na początek wystarczy, reszta 125 to padlina...<br><hr>Silver<br>
No na pewno żaden z tych motocykli nie mieści się w tym przedziale mocy...<br><hr>Dembol
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2014, 11:51

Komentatorzy napisał(a):No tak jak tutaj pisali to najlepsze 125 się nie łapią pod tą ustawę, najlepsze was omijają, takie jak : DT 125, KTM EXC 125, Honda NSR, Aprilia RS, Husqvarna SM i wiele innych. Wszystkie z nich LEGALNIE zarejstrowanie mają grubo powyżej 11 KW.<br><hr>Dembol<br>
legalnie zarejestrowany NSR siÄ™ Å‚apie, podobnie jak CBR 125<br><hr>Qbengrimm
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Test 125ccm na kat B.

Postprzez Qbengrimm » 22/7/2014, 11:58

To ja zwrócę się do redakcji z prośbą o zestawienie 10 najlepszych maszyn, którymi będzie można podróżować posiadając kat. B.

Czy Varadero 125 i TDR Å‚apiÄ… siÄ™ w wymaganiach?
Born to raise hell!
Qbengrimm
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2014, 13:25

Komentatorzy napisał(a):Ee nie wiem, wszedzie dudnili że od połowy sierpnia przepisy wejdą w życie wiec wejscie ustawy do Dz.U odbywa sie chyba z automatu bez jakichś zwłok.<br><hr>tomi<br>
Komentatorzy napisał(a):No własnie jak to jest, bo na róznych serwisach piszą różne wersje. Jedni twierdzą, ze wchodzi po 30 dniach od popdisu, drudzy, zę po 30 od ogłoszenia w dzienniku ustaw.<br><hr>Tomek<br>
30 dni od dnia opublikowania w Dzienniku Ustaw - czyli termin jeszcze nie biegnie. Aplikant sÄ…dowy<br><hr>wojtek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2014, 16:44

Komentatorzy napisał(a):Pieknie,ze Pan Prezydent podpisał ustawe.Matrwi mnie to,ze nie zostala jeszcze ogłoszona w dzienniku ustaw.
Moze byc tak ze wsiadziemy na nasze jednosady w tegoroczne lato.Od ogłoszenia ustawa ma 30 dni tzw vacatio legis(okres przejsciowy)po ktorym sie uprawomacnia.Z niecierpliwoscią sledze ten watek ale nie wroze zadnej rewelacji.Dzis juz 21 lipiec a ustawy ni widac.<br><hr>Zeton<br>
Komentatorzy napisał(a):<a href="http://www.prezydent.pl/prawo/ustawy/podpisane/art,48,lipiec-2014-r-.html" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://www.prezydent.pl/prawo/ustawy/podpisane/art,48,lipiec-2014-r-.html</a><br><hr>eda<br>
Tak ustawa podpisana ale w dzienniku ustaw nie ogłoszona.
Dziennik jest pod adresem dziennikustaw.gov.pl i tam należy teraz zaglądać w poszukiwaniu ustawy z dnia 26 czerwca. <br><hr>jacekplacek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2014, 18:00

Komentatorzy napisał(a):No własnie jak to jest, bo na róznych serwisach piszą różne wersje. Jedni twierdzą, ze wchodzi po 30 dniach od popdisu, drudzy, zę po 30 od ogłoszenia w dzienniku ustaw.<br><hr>Tomek<br>
Komentatorzy napisał(a):30 dni od dnia opublikowania w Dzienniku Ustaw - czyli termin jeszcze nie biegnie. Aplikant sądowy<br><hr>wojtek<br>
Tak jest, publikacja pojawi siÄ™ na stronie dziennikustaw.gov.pl i od tego dnia 30 dni.<br><hr>tomi
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê